Emzirmenin Anne İçin Faydaları, Bebek İçin Faydaları

Mayıs 09, 2018 0 Comments

Emzirmenin Anne İçin Faydaları, Bebek İçin Faydaları - https://www.sagliklimiyim.com/emzirmenin-anne-icin-faydalari-bebek-icin-faydalari/



Yeni doğan bebekler için anne sütünün önemi, yüzyıllardır bilinen en temel gerçeklerden biridir ve bu nedenle emzirmenin anne için faydaları, bebek için faydaları yadsınamaz bir önem arz eder.


Emzirmek, kadın sağlığı için gerek doğum sonrası bedensel ve ruhsal toparlanmada gerekse ileriki dönem hastalıklardan korunmada oldukça büyük bir pay sahibidir. Aynı şekilde emzirme, bebek sağlığı için hem kısa dönemde hem de uzun dönemde bilişsel ve sosyal açıdan pek çok yarar barındırır.


Öyle ki yapılan bilimsel araştırmalar, emziren anne ile emzirmeyen anne, emzirilen bebek ve emzirilmeyen bebek arasındaki bedensel ve ruhsal sağlık durumlarındaki farklılıklara dikkat çeken pek çok incelemeyi kapsayan nitelikler taşır.


Bunun yanı sıra bilinmesi gereken diğer bir husus, emzirmenin bebek ile anne arasındaki en güçlü bağlardan biri olmasıdır. Dolayısıyla emzirmenin hem anne hem de bebek için sayısız faydası bulunmaktadır.



Emzirmenin Anne için Bedensel Faydaları


Annelerde emzirme, her şeyden önce doğum sonrası rahmin toparlanmasında en büyük destektir. Emzirme esnasında salgılanmakta olan oksitosin hormonu, rahmin yenilenmesini sağlar ve böylece anne rahmi, doğum öncesindeki haline daha hızlı dönebilir.


Salgılanan bu oksitosin hormonunun bir diğer faydası ise, hamilelik döneminde alınan kiloların doğum sonrasında hızlı bir şekilde verilebilmesine yardımcı olmasıdır. Zaten emzirme, anneler için günde ortalama 500 kalori yaktırabilmektedir.


Bu, emziren annelerdeki metabolizmanın düzenli işleyişine bağlı olarak kan şekeri oranının dengelenmesi ve kolestrollerin verimliliği neticesinde sağlıklı kilo vermeye katkıda bulunması anlamına gelir.


Emzirmenin kadın sağlığı üzerindeki en mühim faydası, ileriki dönemde meydana gelebilecek zararlı hastalık ve kanser türlerine yakalanma riskini minimum seviyelere indirebilmesidir. Bu konuya istinaden özellikle son zamanlarda pek çok araştırma göze çarpar. Bu araştırmalara göre emziren annelerde;


  • Süt birikimi komplikasyonları ortadan kalkar,

  • Yumurtalık ve rahim kanseri riskleri azalır,

  • Menapoz öncesi meme kanser riski azalır,

  • Tip 2 Diyabet riski azalır,

  • Osteoporoz riskini azalır,

  • Kemik erimesi riski azalır,

  • Kalp hastalıkları riski azalır,

  • Romatizmal hastalıklara riski azalır.

Emzirmenin Anne İçin Ruhsal Faydaları


Annedeki bedensel sağlığın yanı sıra emzirme, annenin ruhsal sağlığına da çok hayati faydalar sağlar. Bu noktada öncelikli söylenmesi gereken şey, emzirmenin bebek ile anne arasındaki duygusal yakınlığın ilk göstergesi olduğudur.


Bu duygusal yakınlığa bağlı olarak anneler, kendilerinde “annelik” duygusunu bütünüyle hissedebilir. Belki de bu yüzden emziren annelerde emzirmeyen annelere göre depresyon belirtilerinin görülme ve depresyona girme sıklığına çok daha az rastlanır.


Bebeğe verilen sütün önemi, anneler açısından bir güven yolu ve mutluluk hissidir. Böylece, anneler için doğal bir sakinleştiriciye dönüşen emzirmenin faydaları arasında depresif ruh halinin mümkün olduğunca yol edilebilmesi gelir. Çünkü emzirme, anneye duygusal motivasyon sağlar.


Anneler, hamilelik döneminde vücut ve metabolizmadaki hormonal değişimlerden ötürü ruhsal farklılıklara maruz kalır. Bu farklılıkların doğum sonrasında giderilmesine zemin hazırlayan en önemli etken ise emzirmedir.


Yine araştırmalar gösteriyor ki emzirmenin anne için faydaları, saymakla bitmeyen bir nitelikte. Çünkü doğadaki düzenin bir gereği olarak kadınlar, doğum yapma ve anne sütü salgılamayla örtüşen bir yaradılışa sahip. Bunun belki de en tabii sonuçlarından biri, emziren annelerin bebeklerine verdiği süt ile gelişimlerini izlemek ve bundan büyük bit mutluluk duymalarıdır.


Emzirmenin Bebek İçin Kısa Dönemdeki Faydaları


Anne sütü, tabiatın döngüsel dengesi içinde, bebekler için aslında mucizevi bir kaynaktır Anne sütüyle beslenen bebekler, ilk 6 ay boyunca almaları gereken protein, yağ, demir, vitamin gibi tüm besin öğelerini en doğal yol ile bu süreçte, sadece anne sütüyle karşılar.


Hatta doğumdan hemen sonra gelen “sarı süt”, bebekler için inanılmaz derecede yararlıdır. Yeni doğan bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi; akabinde ek besinlerin takviyesiyle birlikte 2 yaşına dek emzirilmesi tavsiye edilir. Bu nedenle emzirilen bebekler, ane sütündeki eşi benzeri olmayan koruyucu maddeler neticesinde enfeksiyon ve hastalıklardan da korunmuş olur.


Ayrıca, anne sütünde yeterli miktarda su ve mineral bulunduğundan dolayı, bebeklerin extra bir su alma ihtiyacı da yoktur. Buradan çıkarılan sonuç, anne sütünün bebekler için yaşamsal bir önem taşıdığıdır.


Bununla birlikte emzirmenin bebek için faydaları, iki ayrı dönemde ele alınabilir. Anne sütünün hayati değeri, bebekler üzerinde öncelikle kısa dönemde karşımıza çıkar. Buna göre emzirilen bebeklerde;


  • Bağışıklık sistemi güçlenir,

  • Göz, kulak, solunum ve idrar yolu enfeksiyon olasılığı düşüktür,

  • İshal, kabızlık ve gastroentenik olasılığı düşüktür,

  • Gaz ve kusma sorununa az rastlanır,

  • Sindirim ve bağırsak hareketliliği vardır,

  • Göz fizyolojisi gelişir,

  • Kemik gelişimi olumlu etkilenir,

  • Düzenli kilo artışı görülür.


Emirmenin Bebek İçin Uzun Dönemdeki Faydaları


İlk 6 ay anne sütüyle beslenen bebekleri uzun dönemde bedensel ve ruhsal sağlık açısından sayısız yarar beklemektedir. Çocukların bilişsel ve sosyal gelişiminde aslında en önemli faktör olarak anne sütü kabul edilir. Örneğin Amerikan Pediatri Akademisi, çocuklarda görülen fazla kilo ve obezitenin engellenmesi için emzirmeyi şiddetle tavsiye ediyor.


Obezitenin yanı sıra, anne sütüyle beslenmiş olan çocuklarda kansızlık, astım, egzama, alerji gibi rahatsızlıklara direnç artıyor. Emzirilen bebeklerde, çene ve diş gelişimi sağlam oluyor; bu sebeple ileriki yaşlarda diş çürümeleri çok daha nadir görülüyor.


Aynı zamanda emzirme, bebeğin uzun dönemde  diyabet, çölyak, tansiyon, yüksek kan basıncı ve koroner kalp gibi kronik hastalıklara yakalnma risklerini de azaltmaktadır. Aslında erişkinlik döneminde kazanılan zararlı alışkanlıkların başında gelen bağımlılık ve ya oburluğun temelinde de anne sütünün alınmaması yatıyor.


Nasıl ki hamilelik ve emzirme döneminde sigara içmeye devam eden anneler, plasanta yoluyla bebeğe zehir gönderiyorsa o zehrin tadını süt yoluyla alan ya da anne sütünden hiç faydalanamayan bebekler de çocukluk ya da gençlik yıllarından sigara türü maddelere bağımlılık, tırnak yeme alışkanlığı ve aşırı oburluğa maruz kalabiliyor.


Zaten yapılan çalışmalar, emzirilen bebeklerin emzirilmeyen bebeklere göre zeka ve beceri düzeyinin daha yüksek olduğunu gösterir.  Emzirilen bebekler, çocukluk ve erişkinlik döneminde özgüvenli, kendinden emin, başarılı vb. gibi nitelikler kazanabilmektedir. Emzirilmeyen bebekler ise, özgüveni düşük, çekingen, bağımlı vb. gibi özellikler gösterebilmektedir.


Unutulmamalıdır ki Dünya Sağlık Örgütü ve Unesco, hem bebeğin hem de annenin sağlığı için tüm annelere emzirmeyi önermektedir




#BebekIçinFaydaları, #EmirmeninBebekİçinUzunDönemdekiFaydaları, #EmzirmeninAnneIçinBedenselFaydaları, #EmzirmeninAnneIçinFaydaları, #EmzirmeninAnneİçinRuhsalFaydaları, #EmzirmeninBebekIçinFaydaları, #EmzirmeninBebekİçinKısaDönemdekiFaydaları, #EmzirmeninFaydaları, #EmzirmeninKadınSağlığıÜzerindekiEnMühimFaydası
https://is.gd/qATwps
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: