İlk Gebelik Belirtileri Nelerdir, Ne Zaman Başlar?

Mayıs 09, 2018 0 Comments

İlk Gebelik Belirtileri Nelerdir, Ne Zaman Başlar? - https://www.sagliklimiyim.com/ilk-gebelik-belirtileri-nelerdir-ne-zaman-baslar/



 


Gebelik belirtileri gebelik başladığı anda başlamadığı için çoğu kadın gebe olduğunu anlayamaz. Bu belirtiler daha çok adet dönemi geldiği zaman anlaşılır. En önemli belirti adet kanamanızın olmamasıdır. Ancak bu durumda anne adayları gecikme payı nedeniyle emin olamazlar. Diğer belirtileri de takip etmek gerekir. Mesela göğüslerdeki şişlik ve ağrı adet döneminden çok daha fazla olacaktır. Aynı zamanda sık idrara çıkma, özellikle sabahları bulantı ve iştahsızlık ilk hamilelik belirtileridir. Daha önce yediğiniz ve hatta çok sevdiğiniz şeyleri canınız istemeyebilir.


Bu tip belirtiler fark ettiyseniz ve adetiniz en az 10 gün geciktiyse mutlaka test yapmalısınız. Belirtiler diğer döneminde ortaya çıktığı için, gecikme payını da katarsak en erken bebek 4-5 haftalık iken kendisini gösterecektir. Çünkü gebelik hesaplaması son adetin başladığı günden hesaplanır. Diğer adet gecikmesi yaşandığında kadınlar genelde 5 haftalık hamile olurlar.



Erken Dönem Hamilelik Belirtileri


Gebe kalmayı bekleyen bir kadın vücudundaki değişimleri takip ederse erken hamilelik belirtilerini görecektir. Kasıklarda hafif ağrılar, karında şişlik ya da sertleşme ilk belirtilerdir. Bel ağrısı da eşlik edebilir. Kadınlar bu dönemden itibaren ani ve zor hareketler yapmamaya, yükseklere uzanmamaya dikkat etmelidir.


Bulantı ve Kusma


Gebeliğin ilk ve en önemli belirtilerinden biri bulantı ve kusmadır. Rahim artık büyüdüğü için mideye baskı yapar ve özellikle gebeliğin 2 ve 3. aylarında sabah saatlerinde şiddetli bulantı yaşanır. Anne adayları az ve sık yemeli, aç kalmamaya dikkat etmelidir. Yine kusma şikâyeti de bulantıya eşlik edecektir.


Memelerdeki Değişiklik


Gebelik oluşunca ilk fark ettiğiniz belirti memelerde şişkinlik, sertlik ve ağrı olacaktır. Hormonal değişimler nedeniyle memelerde hassasiyet oluşacaktır. Bu belirtiler adet dönemindekinden çok daha şiddetli olur. Aynı zamanda göğüs uçları da koyulaşmaya başlar.


Ruhsal ve Duygusal Değişimler


Gebelik oluşunca yaşanan hormonal değişimler yüzünden halsizlik, yorgunluk ve uyuma ihtiyacı hissedilir. Sürekli uyuma ihtiyacı hissedilebilir. Yine ruhsal olarak çabuk sinirlenme, hemen duygusallaşma ya da ani duygu geçişleri yaşanabilir.


Sık İdrara Çıkma


Gebelik oluşunca rahim de büyümeye başlar. Alt karında büyüyen rahim mesaneye baskı yapar. Bu yüzden gebeliğin ilk ve son bir kaç ayında sık idrara çıkma sorunu yaşanır. Anne adayları sık tuvalete gitmemek için su içermekten kaçınmamalıdır. Çünkü gebelikte su tüketimi çok önemlidir.



Kanama


Bazen kadınlar adet olduğunu sansa da hamilelik nedeniyle kanama yaşanabilir. Üstüne görme denilen bu durumda yumurtanın rahme yerleşmesinden dolayı kanama olur. Pembe ya da kahverengi olan bu kanama adet kanamasından farklıdır ve bazı kadınlarda görülür. Bu durumda kanama 4 ve 6. haftalarda yaşanır. Endişe etmeye gerek yoktur ancak ilerleyen dönemde yaşanan kanama düşük belirtisi olabileceği için doktora başvurmak gerekir. Aynı zamanda cinsel ilişki ya da enfeksiyon gibi sebeplerle de kanama olabilir. Doktor muayenesi ile kanamanızın sebebi anlaşılacaktır.


Lekelenmeler ise normal hamilelik belirtileri sayılır. Ağrı verici ve şiddetli olmayan kanamalar genelde sorun yaratmaz.


Baş Dönmesi


Gebeliğin ilk aylarında tansiyonuz düşebilir. Bu durum baş dönmesine sebep olabilir. Otururken ya da yatarken ani hareketle kalkmak baş dönmesi yapacaktır. Ani hareket etmemek, uzun süre aynı pozisyonlarda kalmamak ya da ayakta çok durmamak gerekir.


Vajinal Akıntıda Değişiklik


Hamilelik ilk belirtileri içinde vajinal akıntı değişikliği de yer alır. Östrojen hormonunun artması sebebiyle koyu kıvamlı ve açık renkli vajinal akıntılar yaşanabilir. Kişisel temizliğe dikkat ettiğiniz sürece sorun yoktur.




#BaşDönmesi, #BulantıVeKusma, #ErkenDönemHamilelikBelirtileri, #GebelikBelirtileri, #HamilelikBelirtileri, #HamilelikIlkBelirtileri, #Kanama, #MemelerdekiDeğişiklik, #RuhsalVeDuygusalDeğişimler, #SıkİdraraÇıkma, #VajinalAkıntıdaDeğişiklik
https://is.gd/56bMhN
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: