Kafeinin Faydaları Nelerdir, Kafein Nedir, Zararları Nelerdir?

Mayıs 08, 2018 0 Comments

Kafeinin Faydaları Nelerdir, Kafein Nedir, Zararları Nelerdir? - https://www.sagliklimiyim.com/kafeinin-faydalari-nelerdir-kafein-nedir-zararlari-nelerdir/



Yıllardır bir yararından bir zararından bahsedilen kafein nedir öncelikle bunun anlaşması gerekiyor. Birçok kişi sadece kahvede kafein olduğunu düşünüyor. Oysa bu çok büyük br yanılgı. Çünkü birçok yiyecek ve içecekte kafein bulunuyor. Kafein deposu olan kahvenin düzenli içilmesi, kişinin zinde ve genç olmasını sağlarken, güneş iyi bir başlangıç yapmaya da yardımcı olmaktadır.


Kafein Nedir?


Metilksantin adı verilen kafein, çay ve kahvede bol miktarda bulunuyor. Çikolata, gazlı içecekler gibi gıdalarda da bulunan kafein, kişinin berrak bir zihne sahip olmasını sağlamakla  birlikte uyanık kalmayı kolaylaştırır. Aşırı derecede tüketilmediği sürece kafeinin zararı yoktur. Özellikle sabahları içilen bir bardak kahve ya da çayın kişinin daha kolay uyanmasına yardımcı olmaktadır.



Kafeinin Faydaları


Kafeinin uyarıcı etkisi astım gibi sorunların giderilmesi konusunda yarar sağlamıştır. Birçok kanıtlanmış etkisi olan kafeinin aşırı tüketilmemesi durumunda şu yararları söz konusu olmaktadır. Kafeinin faydaları maddeler halinde şu şekilde sıralanabilir.


 


  • Metabolizmayı hızlandırır,

  • Sindirimi kolaylaştırır,

  • Performans arttırır,

  • Hafızayı güçlendirir,

  • Sabahları uyandırıcı etki yapar,

  • Kilo vermek isteyenler için tok tutucu özelliği vardır.

Az önce de belirttiğimiz gibi kafeinin faydaları günde 2 bardaktan fazla içilmemesi durumunda etki göstermektedir. Aşırı kullanımı söz konusu olduğunda zararlar göze çarpmaktadır.


Kafeinin Zararları


Günde 3 bardaktan fazla tüketildiği zaman birçok zararlı etkisi görülen kafeinin zararları da oldukça dikkat çekicidir. Aşırı tüketildiğinde;


  • Sinirlilik,

  • Migren,

  • Kalp ritim bozukluğu,

  • Çinko ve Demir emilimi azaltması,

  • Gastrite neden olması nedeniyle sıkıntı yaratabilir.

Kafeinin zararları ara öğün olarak tercih edilmesi durumunda yarara dönecektir. Özellikle hafıza üzerinde yapılan son araştırmalar yüz güldürücüdür.


Kafeinin Hafıza Üzerindeki Etkisi


ABD kökenli bir üniversite 160 kişinin katıldığı bir araştırma yapmış, 24 saat içinde insanlara 200 mg kafein tableti verilmiştir. Hafızaları test edilen katılımcıların 24 saat sonra hipokampuslarının farklı çalıştığı gözlenmiştir. Hafıza testlerinde ise hafızanın daha etkin olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştır.



Kafeinli İçecek ve Yiyecekler


Kahve ve çay başta olmak üzere, kola, çikolata gibi besinlerde kafein vardır. Günde 300 mg (3 fincan kahve-5-6 büyük çay) kafein alımında herhangi bir sakıncanın olmadığı ortaya çıkmıştır. Uykusuzluk ve sinirlilik yapması nedeniyle akşam 4’ten sonra kahve içilmemesi önerilmektedir. Kakaoda da bulunan kafein, çocuklara sütlü kakao şeklinde verildiği zaman kullanılabilir.


Kafeinin Diğer Özellikleri


Bazı migren ağrısı tiplerinde tedavi edici özelliği bulunan kafeinin felç ve inme riskini azalttığı ifade edilmektedir. Kafeinin aşırı tüketilmesinin bazı gebelerde düşüşe neden olduğu da bilinmektedir.


Kemik erimesi riskini de arttıran kafein, anne karnındaki bebek için damar tıkanmalarına neden olabilir. Vücut ısısında artış hatta sara krizlerini tetikleme özelliği gibi birçok belirti söz konusu olabilir. Kafeinin farklı özellikleri bulunan kafein alınan gıdaların çocuklarda da dikkatli olması gerekir.


Çocuklarda Kafein Alımı


Çocuklarda kahve kullanımında 3 mg geçmeyecek bir kafein miktarı söz konusu olabilir. Ancak kola gibi içecekleri çocukların içmemesi gerekir. Çocuklarda kafein kullanımı günde yarım fincan türk kahvesi alınarak karşılanabilir.


Ders çalışanlar ve konsantrasyon gerektiren işlerde çalışanlar için kafein alımı daha iyi düşünme ve konsantre olmayı sağladığı için yararlıdır. Bağırsakları yumuşatıcı etkisi olan kafein, entellektüel performans üzerinde de olumlu etkileri bulunması nedeniyle birçok durumda kurtarıcıdır.


Sirozu olan kişilerin günde 3 bardak kahve içerek daha uzun süre yaşayabilecekleri Japon bilim adamları tarafından kanıtlanmıştır. Bazı kişilere uyku yapabilen kafein alımı genelde çay ve kahveden karşılandığı için abartılmadığı sürece her zaman yararlıdır.


Kafeinin faydaları, zararları, kullanımı ve etkileri gibi konularda kısaca bilgiler verilmiştir yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.




#ÇocuklardaKafeinAlımı, #ÇocuklardaKafeinKullanımı, #Kafein, #KafeinNedir, #KafeininDiğerÖzellikleri, #KafeininFaydaları, #KafeininHafızaÜzerindekiEtkisi, #KafeininZararları, #KafeinliİçecekVeYiyecekler
https://is.gd/jwlkrB
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: