Kenevir yağı: Stres ve kaygıyı azaltır

Mayıs 05, 2018 0 Comments

Kenevir yağı: Stres ve kaygıyı azaltır - https://www.sagliklimiyim.com/kenevir-yagi-stres-ve-kaygiyi-azaltir/





(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push();




Kenevir, sağlık sorunlarını tedavi etmek için binlerce yıldır kullanılan bir bitkidir. Ayrıca parfüm, sabun, mum ve bazı yiyeceklerin yapımında kullanılır. Çok güçlü bir yağdır ve vücut ve zihin üzerinde güçlü bir etkiye sahip olması için küçük miktarlar yeterlidir.  Kenevir sativa bitkisinin bir ürünüdür. Psikoaktif özellikleri; en bilinen kannabinoid olan yüksek miktarda tetrahidrokanabinol (THC olarak adlandırılır) içeriğinden dolayı ortaya çıkar.


 


Kenevir yağı; kenevir tohumunda elde edilir. Kenevir, topikal merhemler gibi endüstriyel kullanımlar için yaygın olarak yetiştirilen, ayrıca giyim, inşaat, kağıt ve daha fazlası için lif üreten uzun boya sahiptir bir bitkidir.


 


Kenevirin aşırı kullanımının tehlikeleri, birçok ülkede tıbbi kullanım için kannabinoidlerin yasaklanmasına yol açmıştır. Orta Asya’da ortaya çıkmıştır, ancak bugün dünya çapında tanınmaktadır. Kenevir bitkisi kannabinoidler adı verilen reçine içeren bir psikoaktif bileşik üretir.


 


Klinik Nörobilim’de yayınlanan 2007 tarihli bir bilimsel incelemeye göre, bilim adamları kenevirle ilgili hafif bağımlılığı ve diğer istismar maddelerine bağımlılığı artırmasına rağmen, içerisindeki kannabinoidlerin iyileştirici değerinin çok yüksek olduğu konusunda hemfikirler.


 


Anoreksiya, kusma, ağrı, inflamasyon, multipl skleroz, nörodejeneratif hastalıklar, epilepsi, glokom, osteoporoz, şizofreni, kardiyovasküler bozukluklar, kanser, obezite ve metabolik sendromla ilişkili bozukluklar gibi birçok hastalığı tedavi edebilme potansiyeline sahiptir.



Stres ve Kaygıyı Azaltır


Kronik stres yaşam kalitenizi azaltabilir, bu nedenle stres altındaki insanlar her zaman bu gerçeği değiştirmek için bir yol ararlar. Kenevir yağı, zevk hormonlarını serbest bırakma ve zihni gevşetme yeteneğine sahiptir. Stresi azaltır ve üstesinden gelmek için sakin ve huzurlu bir his verir. Kannabisit olarak adlandırılan kannabinoidlerin kimyasal bileşenleri, özellikle merkezi sinir sistemi ve bağışıklık sisteminde farmakolojik etkiler üretmek için vücut boyunca bulunan spesifik reseptörleri harekete geçirir.


 


İsrail Hayfa Üniversitesi’nde yapılan bir 2013 araştırmasında; travmatik bir deneyimin ardından kannabinoid tedavisinin, travmaya karşı duygusal tepkiyi düzenleyip, strese bağlı bozulmayı önleyebileceği bulunmuştur. Kannabinoid tedavisi, bazolateral amigdalada (duyusal bilginin çoğunluğunu alan çekirdek) ve hipokampusta (beynin duygu merkezi olduğu düşünülen kısımda) stres reseptörlerini en aza indirmiştir.


 


Uykusuzluk için yararlıdır. Sakinleştirici etkileri, insanların sakin bir şekilde uyumasına ve endişe ve huzursuzluk sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Amerikan Eczacılık Dergisi’nde yayınlanan 2015 tarihli bir bilimsel inceleme, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) olan askeri gaziler için etkili olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmalar rafine edilmemiş psikoaktif bileşenlerinin, nörotransmitter salınımını düzenlediğini ve geniş bir merkezi sinir sistemi etkisi yarattığını göstermektedir.


 


 


İştahı Düzenler


Kilo almak isteyen kişiler için, muhtemelen bir hastalık ya da yaralanma sonrasında, kenevir yağının iştahı attırdığı bilinmektedir. Yağ ayrıca açlığa neden olur ve sindirim sistemini uyarır. Uluslararası Haftalık Bilim Dergisi’ne göre, açlık teşvik edici hormonların serbest bırakılmasını sağlıyor. Sinir hücreleri, beynin içindeki nöronlar, açlık bastırıcı hormon ve iştahı artıran salgılar; bu süreçte önemli bir rol oynamaktadır.


 


Hangi hormonun uyarıldığına bağlı olarak, iştahı artırabilir veya bastırabilir. Bu nedenle, yeme bozukluğu olan hastalara yardımcı olabilir veya obeziteyi tedavi etmenin doğal bir yolu olabilir. Kannabinoid sisteminin bu manipülasyonu popüler hale gelmektedir ve kilo kaygıları olan hastalar için daha fazla araştırma yapılmaktadır.



 


Göz Sağlığını Teşvik Ediyor


Araştırmalar, kenevir yağının maküler dejenerasyon ve glokomun doğal olarak tedavi edilmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Glokom görme kaybı ve körlüğe yol açabilen bir göz siniri hastalığıdır. Göz siniri, gözdeki retina ve göz merceği üzerine baskı uygulayan sıvı birikiminden kaynaklanır. Basınç, tedavi edilmezse kalıcı olarak gözlere zarar verebilir. Glokom hastalarında göz siniri hasarına birçok faktör katkıda bulunmasına rağmen, göz içi basıncının (GİB olarak da bilinir) kesin olarak ilişkili olduğu saptanmıştır.


 


Amerikan Glokom Topluluğu’na göre, kenevir hem normal bireylerde hem de glokomlu hastalarda göz içi basıncını düşürme yeteneği göstermiştir ve bu nedenle doğal bir glokom tedavisi olabilir. Göz içi basıncını düşürme kabiliyetine dair bir uyarı, sadece kısa bir süreliğine çalışabilmesidir, bu nedenle hastalar her üç saatte bir kenevir kullanmak zorunda kalacaklardır.


 


Ağrıyı Azaltır


Kenevir, binlerce yıl boyunca ağrı giderici bir madde olarak kullanılmıştır. Kanıtlar kannabinoidlerin; ağrı yollarında nöronal iletimi inhibe ederek ağrı geçişinde yararlı olabileceğini düşündürmektedir. Yağ, kronik ağrı ve iltihaplanmayı giderebilme özelliğine sahiptir, bu nedenle kemoterapiye giren kanser hastaları genellikle rahatlama için kenevir yağına yönelirler. Aynı zamanda doğal fibromiyalji tedavisinin bir parçası olabilir.


 


Kanada Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlanan bir 2010 çalışması, kronik ağrılı hastalara yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışmada, travma veya cerrahi sonrası nöropatik ağrılı 23 yetişkin, dört ölçü kenevir yağı almıştır.


 


Günlük ortalama ağrı şiddeti, 11 puanlık bir sayısal derecelendirme ölçeği kullanılarak ölçülmüş ve sonuçlar, beş gün boyunca günde üç kez tetrahidrokannabinol bitkisel kenevirin tek bir kez solunmasının, ağrı yoğunluğunu azalttığını ve uykuyu iyileştirdiğini göstermektedir.


 


Kalp Sağlığını Artırır


Kenevir yağındaki antioksidan özellikler kalbe yarar sağlar ve kardiyovasküler hastalıkları önler. Hayvan çalışmaları kannabinoid tedavisinin hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, inme, ateroskleroz ve kalp krizleri gibi bir dizi kardiyovasküler durumu önleyebileceğini düşündürmektedir.


 


2014 yılında, Nottingham Üniversitesi Tıp Fakültesi kannabinoidlerin kan damarlarını rahatlamasına ve genişlemesine neden olan etkilerine dair bir çalışma yürütmüştür. Kan damarlarını gevşeterek, kan basıncını düşürmek ve dolaşımını iyileştirmek için doğal bir etki sunar.



Cildi Korur


Kenevir yağını cilde uygulamak, ölü deri hücrelerinin parçalanmasını uyarır ve taze ve parlak bir görünüm kazandırır. Kanabinoidler lipit (yağ) üretiminden sorumludur, bu yüzden kuru cilt veya akne gibi sorunları düzenlemede yardımcı olabilir.


 


Oksidasyon ile oluşan hücre hasarı, yaşlanma sürecini hızlandırır ve koyu lekelere, kırışıklıklara ve yaşlanmanın diğer belirtilerine yol açabilir. Yüksek antioksidan özellikleri nedeniyle, kenevir yağı serbest radikal hasarına karşı savaşmaya yardımcı olur. Ayrıca, stres hissini en aza indirir ve akne, egzama ve rosaceaya yol açan sorunları ortadan kaldırır.


 


Kanseri Önler


Kanser önleyici özelliklerinin yanı sıra doğal bir kanser tedavisi olarak kabul edilmektedir çünkü tümörlerin boyutunu küçültebilir ve bulantı, ağrı, iştahsızlık ve güçsüzlükleri hafifletebilir. Araştırmalar bazı antikanser özellikleri olduğunu göstermektedir.


 


Olası Yan Etkiler ve Etkileşimler


Kenevir yağı kullanımı konsantrasyon, hafıza, öğrenme ve düşünme yeteneğinde azalmaya neden olabilir. Antidepresanlar, anksiyete ilaçları, ağrı kesiciler, nöbet ilaçları ve kas gevşeticileri gibi diğer ilaçlarla karıştırmak güvenli değildir çünkü uyuşukluğa ve yorgunluğa neden olabilir.


 


Hamileyseniz kenevir ya da herhangi bir kenevir ürünü kullanmayın. Gebelik sırasında kenevir yağı kullanan kadınların, çocuklarının doğum kusurlarıyla veya çok düşük bir ağırlıkla doğma riskini artırabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Ayrıca, emziriyorsanız da kullanmayın.


Birçok kenevir türü vardır ve hepsi aynı değildir. Saygın ve laboratuvar testi uygulayan bir markadan satın aldığınızdan emin olun.


 


 






#AğrıyıAzaltır, #CildiKorur, #GözSağlığınıTeşvikEdiyor, #İştahıDüzenler, #KalpSağlığınıArtırır, #KanseriÖnler, #OlasıYanEtkilerVeEtkileşimler, #StresVeKaygıyıAzaltır
https://is.gd/Y0VeZX
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: