Melisa yağı: Enfeksiyonları önler ve tedavi eder

Mayıs 06, 2018 0 Comments

Melisa yağı: Enfeksiyonları önler ve tedavi eder - https://www.sagliklimiyim.com/melisa-yagi-enfeksiyonlari-onler-ve-tedavi-eder/





(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push();




Uykusuzluk, endişe, migren, hipertansiyon, diyabet, herpes ve demans gibi bir takım sağlık sorunlarının tedavisinde geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Bu limon kokulu yağ topikal olarak uygulanabilir, dahili olarak alınabilir veya kokusu eve dağıtılır.


 


En iyi bilinen melisa esansiyel yağı yararlarından biri, soğuk algınlığı veya herpes simplex virüsü 1 ve 2’yi, doğal olarak ve vücuttaki dirençli bakteri türlerinin büyümesine katkıda bulunabilecek antibiyotiklere ihtiyaç duymadan tedavi etme kabiliyetidir. Antiviral ve antimikrobiyal özellikleri, bu değerli esansiyel yağın sadece güçlü ve tedavi edici özelliklerinden bazılarıdır.


 


Alzheimer Hastalığı Belirtilerini İyileştirebilir


Melisa, Alzheimer için doğal bir tedavi olarak hizmet verebilme yeteneği açısından muhtemelen en çok çalışılan yağlardır ve muhtemelen en etkili olanlardan biridir. Newcastle General Hospital Yaşlanma ve Sağlık Enstitüsü’ndeki bilim adamları, özellikle ağır bilişsel bozukluğu olan hastalar için sık ve büyük bir yönetim problemi olan, şiddetli demanslı kişilerde zihinsel karışıklık için, melisa esansiyel yağının değerini belirlemek için plasebo kontrollü bir çalışma yürüttü. Şiddetli demans bağlamında, klinik olarak anlamlı zihinsel karışıklık yaşayan 75 hasta, Melisa esansiyel yağı veya plasebo tedavi grubuna ayrıldı.


 


Araştırmacılar, melisa yağı grubunun yüzde 60’ının ve plaseboyla tedavi edilen grubun yüzde 14’ünün zihinsel karışıklık skorlarında yüzde 30’luk bir düşüş yaşadığını buldu. Yağ alan hastaların yüzde 35’inde ve plasebo ile tedavi edilenlerin de yüzde 11’inde genel bir iyileşme vardı ve bu da yaşam kalitesinin esansiyel yağ tedavisi ile önemli ölçüde arttığını düşündürdü.


 


Bununla birlikte, 2011’de bir takip çalışması kanıtları çürütmüş görünmekte ve hastalar üzerinde ilaca veya plaseboya göre daha fazla etkiye sahip olmadığını göstermektedir. Araştırmacılar özellikle çalışmada daha fazla faktörü göz ardı ettiklerini ve daha “titiz bir tasarım” kullandıklarını belirtmektedirler. Araştırma çelişkilidir, ancak sonuçlar bazı durumlarda kullanımını mümkün kılmaktadır.



Antienflamatuvar Aktiviteye Sahiptir


Araştırmalar melisa öz yağının inflamasyon ve ağrı ile ilişkili çeşitli hastalıkları tedavi etmek için kullanılabileceğini göstermiştir. Farmakolojik Bilimde Gelişmeler Dergisi’nde yayınlanan bir 2013 araştırması, melisa esansiyel yağının, sıçanlarda deneysel travma kaynaklı arka pençe ödemini kullanarak, antienflamatuvar özelliklerini araştırdı. Bu yağın oral yoldan verilmesinin antienflamatuvar özellikleri, vücudun dokularında hapsedilen fazla sıvıdan kaynaklanan şişme sebebiyle olulan ödemin önemli ölçüde azaldığını ve inhibe olduğunu göstermiştir.


 


Bu çalışmanın sonuçları, melisa esansiyel yağının içsel olarak alınabileceğini veya antienflamatuvar aktivitesi nedeniyle şişmeyi azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için topikal olarak uygulanabileceğini göstermektedir.


Enfeksiyonları Önler ve Tedavi Eder


Birçoğumuzun bildiği gibi, antimikrobiyal ilaçların yaygın kullanımı sonucunda oluşan antibiyotik direnci sayesinde; antibiyotik tedavisinin etkinliğini ciddi şekilde tehlikeye atabilecek dirençli bakteriyel türlerin oluşmasına neden olmaktadır. Araştırmalar bitkisel ilaçların kullanımının, terapötik başarısızlıklarla ilişkili sentetik antibiyotiklere karşı direncin gelişmesini önlemek için tedbirli bir önlem olabileceğini düşündürmektedir.


 


Melisa yağı, araştırmacılar tarafından bakteriyel enfeksiyonları durdurma yeteneği açısından değerlendirilmiştir. Antimikrobiyal etkileri ile iyi bilinen bu yağdaki en önemli tanımlanmış bileşikler, sitral, sitronelal ve trans-kariyofilendir. 2008 yılında yapılan bir çalışmada, melisa öz yağının kandida dahil olmak üzere Gram-pozitif bakteriyel türlerine karşı lavanta yağından daha yüksek bir antibakteriyel aktivite gösterdiği görülmüştür.



Antidiyabetik Etkileri Vardır


Çalışmalar, muhtemelen glukoz alımının artması ve karaciğerdeki metabolizma, yağlı doku ve karaciğerde glikojenezin yavaşlaması nedeniyle etkili bir hipoglisemik ve anti-diyabetik ajan olduğunu göstermektedir.


 


British Journal of Nutrition’da yayınlanan bir 2010 çalışması, farelere altı hafta boyunca melisa esansiyel yağı verildiğinde ve sonuçlar kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, kan şekeri düzeylerinin, glukoz toleransının ve serum insülin düzeylerinin anlamlı derecede daha yüksek olduğunu gösterdi. Böylece de diyabet semptomlarını azaltır.


 


Cilt Sağlığını Teşvik Ediyor


Antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olduğu için egzama, akne ve küçük yaraların doğal tedavisi için kullanılır. Topikal kullanımını içeren çalışmalarda, limon otu yağı ile muamele edilen gruplarda iyileşme süreleri istatistiksel olarak daha iyi bulunmuştur.  Doğrudan cilde uygulanacak kadar yumuşaktır ve bakteri veya mantarın neden olduğu cilt sorunlarını temizlemeye yardımcı olur.


 


Herpes ve Diğer Virüsleri Öldürür


Melisa, herpes virüs ailesindeki virüslerle savaşmada etkili olduğu için, sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Yaygın olarak kullanılan antiviral ajanlara karşı bir direnç geliştirmiş olan kişiler için özellikle yararlı olabilen viral enfeksiyonların yayılmasını önlemek için kullanılabilir.


 


Phytomedicine’de yayınlanan bir 2008 çalışması, melisa esansiyel yağının daha yüksek konsantrasyonlarının, maymun böbrek hücreleri üzerinde test edildiğinde; 1 ve 2 herpes simpleks virüsünü tamemen ortadan kaldırdığını bulmuştur. Araştırmacılar, melisa yağının herpesten kurtulmak için uygun bir topikal tedavi olduğunu, çünkü antiviral etkileri olduğunu ve lipofilik doğası nedeniyle cilde nüfuz edebildiğini öne sürmektedir.



Potansiyel Bir Antitümör Ajan Olarak Hizmet Vermektedir


Melisa yağının 2004 tarihli bir çalışmada değerlendirildiğinde, insan kanser hücresi örneklerinin azalmasıyla kanıtlandığı gibi; bir antitümör ajanı olarak potansiyel içerdiği bulundu.


 


2014 yılında yürütülen ve Kanser Soruşturması Dergisi’nde yayınlanan bir başka çalışma, beynin destekleyici dokusundan kaynaklanan tümörler olan glioblastoma multiforme (GBM) tedavisi için potansiyel olarak yararlı olabileceğini bulmuştur. Çalışma, melisa esansiyel yağının aktivitesini ve GBM hücre hatlarındaki ana bileşen olan sitrali araştırdı. Hem yağ hem de sitral, doğal bir kanser tedavisi olarak potansiyelini sergileyerek, antioksidan etkileri ile GBM hücrelerinin yaşayabilirliğini ve uyarılmış çoğalmasını azaltmıştır.


 


Depresyonla Mücadelede Yardım Ediyor


Antidepresan, hipnotik ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir ve bir huzur ve sıcaklık hissi yaratabilir. Duygusal dengeyi geliştirebilir ve enerji yükselten bileşikleri vardır. Melbourne Üniversitesi’nde yapılan bir 2013 çalışmasında, melisa yağının etkilerinin, anksiyete, depresyon, nöroprotektiflik ve bilişin geliştirilmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir.


 


Ayrıca, yan etki veya toksisite semptomları bildirmeyen sağlıklı genç gönüllülerde duygu durum ve bilişsel performansı düzenlediği gösterilmiştir. En düşük dozlarda bile, sakinlik hissini yükseltir ve bu da melisa yağını, depresyon için çok önemli bir esans haline getirmiştir.


 


Yüksek Tansiyonu Azaltmaya Yardımcı Olabilir


hHpotansif, antihiperlipidemik, nöroprotektif ve hepatoprotektif özellikleri nedeniyle kan basıncı seviyelerini düşürme gücüne sahiptir. Kalp ve Damar Cerrahisi Araştırmaları’nda yayınlanan bir 2015 hayvan çalışması, melisa yağının sıçanlarda önemli elektrokardiyogram değişiklikleri ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Elektrokardiyogram kalbinizin elektriksel aktivitesi ile ilgili sorunları kontrol etmek için kullanılan bir testtir. 2016 yılında yapılan bir başka hayvan çalışması, yaralı sıçanların kalp atış hızını azalttığını ve kalbin yaralanmalara karşı direncini artırdığını bulmuştur.


 


Trigliserit Düzeylerini Düşürür


Journal of Nutrition’da yayınlanan bir 2012 araştırması, melisa yağı alımının yararlı metabolik etkilere sahip olabileceğini düşündürmektedir. Farelerde kullanıldığında, trigliserit seviyelerini azaltan yağ asidi sentezini (vücutta yağ oluşumunu sağlayan bir süreç) yavaşlatmıştır.


 


2009 yılında yapılan bir başka çalışma, kolesterol sentezini inhibe edebilen ve karaciğer dokusunda toplam kolesterol seviyelerini, toplam lipit seviyelerini ve düşük lipit peroksidasyon seviyelerini azaltabilecek özelliklere sahip fenolik alkaloidler içerdiğini bulmuştur.


 


Uyarılar:


Hamilelik sırasında kullanmaktan kaçının. Hassas cilt üzerinde kullanıyorsanız, uygulamadan önce bir taşıyıcı yağ (Hindistan cevizi veya jojoba yağı gibi) ile seyreltin.


 






#AlzheimerHastalığıBelirtileriniİyileştirebilir, #AntidiyabetikEtkileriVardır, #AntienflamatuvarAktiviteyeSahiptir, #CiltSağlığınıTeşvikEdiyor, #DepresyonlaMücadeledeYardımEdiyor, #EnfeksiyonlarıÖnlerVeTedaviEder, #HerpesVeDiğerVirüsleriÖldürür, #PotansiyelBirAntitümörAjanOlarakHizmetVermektedir, #TrigliseritDüzeyleriniDüşürür, #Uyarılar, #YüksekTansiyonuAzaltmayaYardımcıOlabilir
https://www.sagliklimiyim.com/melisa-yagi-enfeksiyonlari-onler-ve-tedavi-eder/
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: