RİBOZOMLAR

Haziran 07, 2018 0 Comments

RİBOZOMLAR - https://www.sagliklimiyim.com/ribozomlar/



RİBOZOMLAR: Yaklaşık 100-200 Angstrom papında, Ribonükleikasit ve proteinlerden oluşan ıücre organelleridir. Bu organeller biyolojik organizmaların tümünde bulunan evrensel birer komponenttirler. Hücre içi görevlerinin başında yaşam aktivitesi ve yapı elemanları için gerekli proteinlerin sentezlenmesi gelir. Boyut olarak birisi büyük öteki küçük iki tane alt ünitenin birleşmesinden oluşur.

Hücre içerisindeki ribozomlar ya serbest ya da endoplazmik retikulum membr anlarına bağlı olarak bulunurlar. Her iki konum daldinamik bir denge içerisinde birbirlerine dönüşebilirler. Ribozomların birçoğu biraraya gelerek gruplar oluştururlar (Poliribozomlar). Bunların da değişik biçimleri vardır, örneğin insan fibroblastlarında zikzak, spiral, rozet ve Y harfi biçiminde ribozomlar bulunur.


Ribozomlar bulundukları hücreye özel pro­teinlerin’- sentezlenmesini sağlarlar. Bir başka deyişle ribozomlar hücrenin protein üretim fabrikalarıdır. Sentezlenen bu proteinlerin yapısını ve nasıl olmaları gerektiğini ise hücre çekirdeğinden ribozomlara gelen mesajlar belirler. Protein sentezinin mekanizması ileride ayrıntılı olarak incelenecektir.









https://is.gd/O1GPzl
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: