Ritalin Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Haziran 13, 2018 0 Comments

Ritalin Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır? - https://www.sagliklimiyim.com/ritalin-nedir-ne-ise-yarar-nasil-kullanilir/




Günümüzde bilinen rahatsızlıkların yanı sıra daha da çözümlenemeyen hastalıkların var olduğu kanısı da bir gerçektir. Kişi herhangi bir açıdan ruhsal ya da fiziksel olarak bir rahatsızlık hissettiğinde mutlaka konusunun uzmanı olan doktorlara başvurur. Ancak fiziksel rahatsızlıklarda bazen tedaviler ilaç ile bazen de operasyon ile sonuçlansa da ruhsal sıkıntılarda terapi veya ilaç kullanımı olarak değişebilmektedir. Tabi ki açıklayamadığımız bazı davranışsal bozukluklarda illa ki psikolojik etkenlere dayanmamaktadır, özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan dikkat eksikliği ve hiper aktivite bozuklukları artık yaygınlaşmaktadır. Bu gibi şikayetlerde öncelik daima terapiye verilse de baş edilemeyen durumlarda ritalin adı verilen ilaç tedavisi kullanılır. Böylece ritalin nedir, ne işe yarar gibi sorularınıza da ilk cevaplarımızı vermiş olalım.


6 ila 18 yaş arası çocuklarda danışmanlık ve terapi gibi müdahalelerin cevap vermemesi durumunda etkin maddesi Metilfenidat olan ve merkezi sinir sisteminin özellikle çalışmayan kısımlarını uyarmaya yarayan ritalin isimli tablet ilaç kullanılır. Ayrıca sadece çocuk ve ergenlerdeki hiper aktivite bozuklukları ve dikkat eksikliği tedavisi ile birlikte yetişkinlerde de narkolepsi yani uyku nöbeti rahatsızlığında da tedavi amaçlı kullanılabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken en hassas nokta ise 6 yaş altı çocuklarda kesinlikle kullanılmaması gerektiğidir ve kesinlikle kişilerin kendi kararları doğrultusunda değil bir psikiyatri uzmanının görüşleri ve önerileri doğrultusunda ve gerektiği miktarda kullanılmalıdır. Hiper aktivite bozukluklarında çocuk ve ergenler genel olarak davranışlarını kontrol edememe durumu ile karşı karşıya kalırlar bu bazen aşırı hareketlilik bazen de hareketsizlik olarak karşımıza çıkar. Korunaklı bir ortamda güvenli olsa da dışarıdaki sosyal hayatlarında büyük sorunlara neden olabilir ya da en basiti dikkat eksikliğini ele alacak olursak da çocuklarınızın eğitim hayatında derslerine konsantre olmakta yaşadıkları güçlüğe bağlı olarak başarısız olmaları durumu söz konusu olabilir.



Ritalin nasıl kullanılır sorusuna gelecek olursak da bu ilacın kullanımında önerilen standart bir ölçü yoktur ancak doktorunuzun size önerdiği dozajda tüketmeniz gerekir. Ne eksik ne de fazlası istenilmeyecek sonuçları ortaya çıkarabilir ve şikayetlerinizin artmasına hatta yaralanmalarınıza kadar gidebilecek çeşitli kazalara neden olabilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisi ile istem dışı hareketleri veya uyarıcıları tetiklemesi mümkündür. İlaçların içerikleri her ne olursa olsun kesinlikle reçetesiz kullanılmamalıdır ayrıca muhtemel bazı durum ve hastalıklara sahipseniz bu konuları doktorunuza danışmalısınız, çünkü diğer kimyasal ve benzeri ilaçlarda olduğu gibi elbette ritalinde de kullanılmaması gereken durumlar veya kullanırken dikkat edilmesi gereken durumlar mevcuttur. Örneğin ritalin kullanımı sırasında kesinlikle alkol tüketilmemelidir zira alkol ritalinin olası yan etkilerinin görülmesi olasılığını ve etken maddesinin daha fazla etki etmesini büyük ölçüde destekler ya da 6 yaş altı çocuklarda kullanılmaması veya hamilelik, emzirme dönemi gibi özel durumlarda kullanılmasının doktor gözetiminde olması gibi.


 





#İlaçBilgileri, #NeIşeYarar, #Ritalin, #RitalinNasılKullanılır, #RitalinNedir
https://is.gd/RiIBAr
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: