Yüksek Kan Basıncının 5 Sebebi

Haziran 09, 2018 0 Comments

Yüksek Kan Basıncının 5 Sebebi - https://www.sagliklimiyim.com/yuksek-kan-basincinin-5-sebebi/



Hipertansiyon olarak da bilinen yüksek kan basıncı, sağlığınızı tehlikeye sokan bir durumdur.


Kan basıncı, sağlıklı kan dolaşımı ve vücudun ihtiyacı olan oksijen ve besini taşımak için gereklidir. Bu basınç, kanın damarlar aracılığıyla hareket etmesini sağlayan güçtür ve kan, vücut içinde dolaştıkça organları besler ve ayakta tutar.





Yüksek tansiyon, küçük atardamarların daralmasıyla meydana gelir ve bu durum kalbi daha fazla kan pompalamak zorunda bırakır. Hipertansiyonun sonuçları kalp yetmezliği ve felçten kalp krizine kadar değişebilir.


Eğer doktorlar nedeni belirleyemiyorsa, kalp krizi veya felç geçirme riski % 60 oranında artmaktadır.



Yüksek tansiyon, “sessiz bir katil”


Yüksek tansiyon genelde herhangi bir semptom göstermez bu da çoğu durumda neden fark edilmediğine netlik kazandırır. Genellikle, hali hazırda ciddi bir sağlık problemi haline geldiğinde onu fark etmeye başlarız.


Dünya nüfusunun % 31’i yüksek tansiyona sahiptir. Yaklaşık 16 bin kişi ona sahip olduğunun farkında bile değildir.


Bu duruma karşı genetik bir yatkınlık vardır. Son çalışmalar, bazı genetik değişikliklerin, böbreklerin tuz düzenlemeleri ve diğer mutasyonlar üzerinde olan rolünü etkilediğini göstermiştir.


Bununla birlikte, yüksek tansiyon her zaman bu nedenle oluşmaz. Her durumda, hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınmak ve beslenme alışkanlıklarınıza özen göstermek önemlidir.


Yüksek tansiyona sahip olmanızın 5 nedeni


Her hipertansiyon vakası farklıdır. Bununla birlikte, bu duruma yol açabilecek bilinen risk faktörleri vardır. Bunların çoğu günlük alışkanlıklarınızla bağlantılıdır.


1. Fazla kilolu olmak


kilo vermek


Son çalışmalar, aşırı kilolu ya da obez olan kişilerin, yüksek tansiyona sahip olma risklerinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, kalp daha da fazla çalışmak zorunda kalır.


Kilo vermek, basıncı azaltır ve böylece kardiyovasküler rahatsızlık riski de azalır.


2. Sağlıksız bir yaşam tarzı


Aşırı alkol tüketimi, sigara içmek, fazla tuz tüketmek ve fiziksel aktivite eksikliği, yüksek tansiyon için risk faktörleridir.





Kültürümüzün köklü yerleşik yaşam tarzı, yetişkinlerde ve gençlerde gün geçtikçe yükselen hipertansiyon vakalarında önemli bir rol oynamaktadır.



  • Her gün egzersiz yapmaya çalışın. Her gün 30 dakikalık yürüyüşlerle buna başlayabilir ve rutininize daha fazla kardiyo egzersizi ekleyebilirsiniz.


  • Dengeli bir diyet uygulayın. Meyve ve sebzeleri, az yağlı yiyecekleri ve tam tahılları seçerek sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz.


  • Stres ve duygularınızı yönetin. Klinik çalışmalar, öfke, düşmanlık, stres ve diğer güçlü, çözülmemiş duygu ve hissiyatların kan basıncını arttırmaya katkıda bulunduğuna sonuç vermiştir.

3. Klinik nedenler


böbrek


Yüksek tansiyon ayrıca kronik böbrek rahatsızlıkları, tiroid problemleri, diyabet ve uyku apnesi ile de bağlantılı olabilir.


Bazı çalışmalar, hastaların % 10’unun ikincil hipertansiyondan muzdarip olduğunu göstermiştir. Başka bir deyişle, yüksek tansiyon başka bir klinik problemden kaynaklanabilir.


4. İlaç


Kontraseptif gibi astım ve hormon tedavisi uygulayan bazı ilaçlar da kan basıncını artırabilir. Ayrıca listede bazı steroid olmayan anti-enflamatuvar ilaçlar, antidepresanlar ve ağrı kesiciler de vardır.


Bu ilaçlar kan basıncını etkileyebilir çünkü vücuttaki sodyum ve sıvı dengesini değiştirirler. Bir yanıt olarak, kan damarları daralır bu da hipertansiyona neden olur.


5. Yaş


yaşlı


40 yaşın üzerindeki insanların yüksek kan basıncına sahip olma riski daha yüksektir. Yaşlandıkça kan damarlarımız zayıflar ve elastikiyetini kaybeder.


Kan damarları yıllar geçtikçe değişir ve sertleşir bu da kalbin daha fazla çalışmasına neden olur. Fazla çalışan herhangi bir kasta olduğu gibi, ekstra yükü kaldırmak için kalbin büyüklüğü artar. Kalp büyüdükçe daha fazla kan ve oksijene ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, dolaşımın ihtiyaçlarını her zaman ayakta tutamaz.


Tam da bu sebepten ötürü, sağlığınızın tadını yıllarca çıkarmak istiyorsanız, günlük alışkanlıklarınızı kontrol altında tutmanız oldukça önemlidir.


  • Aşırı tuz tüketimine ek olarak paketlenmiş gıdalardan kaçının.

  • Daha az alkol tüketin ve her gün biraz daha az sigara içmeye çalışın.

Yaşam tarzınızı değiştirerek ve doktorunuzun size verdiği ilaçları alarak, tansiyonunuzu kontrol edebilir ve yan etkilerini azaltabilirsiniz.


Yüksek kan basıncının her zaman hasta hissetmenize neden olmayabileceğini unutmayın, ancak aynı ciddiyetle tedavi edilmesi gereken bir durumdur.


Öne çıkan görsel: © wikiHow.com






#FazlaKilo, #Genetik, #Hipertansiyon, #KanDamarları, #YüksekKanBasıncı
https://is.gd/TbTZvU
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: