İnsomnia Hakkında Mitler ve Gerçekler

Temmuz 10, 2018 0 Comments

İnsomnia Hakkında Mitler ve Gerçekler - https://www.sagliklimiyim.com/insomnia-hakkinda-mitler-ve-gercekler/


İnsomnia (uykusuzluk) birçok insanın hayatını etkiliyor. Bu sorunun belirtileri ve çözümü hakkında çok fazla söylenti ağızdan ağıza dolaşıyor. Size bunların hangisine inanmanız, hangisinden uzak durmanız gerektiği ile ilgili bir liste hazırladım.








1 Bir Kadeh Uyumanıza Yardım Eder – MİT


İnsomnia (uykuya dalmada veya uyku halinde kalmada yaşanılan kronik rahatsızlık) sizi iyi bir gece uykusu almada çaresiz bırakabilir. Yatmadan önce bir kadeh içkiyle rahatlamayı mı düşünüyorsunuz? Yeniden düşünün. Bu mit hala geçerliliğini sürdürüyor, çünkü alkol uykuya dalmanıza gerçekten yardım ediyor. Ama alkol vücudunuz içinde gezindikçe, rahatsızlık verici, dinlendirmeyen bir uykuya ya da erken uyanmanıza sebep olur.







2 İnsomnia Kesinlikle Psikolojiktir – MİT


Psikolojik etkenlerin insomnia’ya sebep olabileceği doğrudur. Aslına bakarsanız, stres uyuyamama probleminin başlıca nedenidir. Ama stres insomnia’nın tek tetikleyicisi değil. Birçok şey insomnia’ya sebep olabilir: hastalık, ilaçların yan etkileri, kronik acı, huzursuz ayak sendromu veya uyku apnesi.



3 Egzersiz Uyumanıza Yardım Eder – DOĞRU


Düzenli egzersiz daha iyi bir uykuya geçmeniz için yararlı olabilir – çok geç saatlerde yapmadığınız takdirde. Ağır egzersizler sizi daha uyanık yapabilir. Ayrıca vücut sıcaklığınızı yükseltir ve 6 saate kadar vücudunuz sıcak kalabilir. Yatma zamanınıza yakın spor yapmaktan kaçının. Yatmadan 2-3 saat önce egzersiz yapmayı bırakın.



4 Ekran Sizi Uykuya Geçmenize Yardım Eder – MİT


Yatmadan önce bilgisayarda bir şeyler okumak ya da televizyon seyretmek çekici gelebilir ama aslında ikisi de sizi uyarabilir. Işık ve ses beyinde salgılanan melatonin hormonu seviyesi düşürebilir. Birçok araştırma melatoninin uykuya dalma süresini kısalttığını ortaya koyuyor. Uykuya dalmak için biraz sese mi ihtiyacınız var. Radyoda rahatlatıcı bir müzik dinlemeyi deneyin.



5 Uyku Hapları Risksizdir – MİT


Bugünün uyku haplarının eskiye göre daha güvenli ve daha efektif oldukları doğru. Ama bütün ilaçlar potansiyel riskler taşır, özellikle bağımlılık yaratma eğilimi bu konuda başı çeker. Uyku hapları kullanmadan önce doktorunuzla kesinlikle konuşun. Bazı uyku hapları insomnia semptomlarını geçici olarak dindirebilir ama insomnia’yı tedavi etmezler. Altta yatan sağlık sorunlarını çözme ve uyku ortamını düzeltmeye çalışma insomnia’ya karşı en iyi yaklaşım olacaktır.







6 Kayıp Uykuyu Telafi Edebilirsiniz – MİT


Kaybettiğiniz uykuyu tamamen yakalayabilmeniz mümkün değildir. Bir hafta boyunca sadece 2 veya 3 gün uyumak doğal vücut saatinizi bozabilir. Bu aksama bir dahaki sefere uykuya dalmanızı güçleştirebilir. Kayıp uykuyu yakalamanın tek yolu düzenli bir uyku düzenine dönüş yapmaktır.



7 Şekerleme İnsomnia’nın Etkilerini Dengeler – MİT


Şekerlemelerin yardımcılığı genellikle değişkendir. Bazı insanlar için 10-20 dakikalık bir şekerleme canlandırmaya yeter. Ama insomnia’dan muzdarip birçok insan için geç bir öğle uykusu beynin uykuya geçişini zorlaştırır.



8 Uykuya Daha Az İhtiyaç Duymayı Öğreneceksin – MİT


Bu mite inanmak ciddi problemleri de beraberinde getirir. Herkes belli bir uyku ihtiyacıyla doğmuştur. Birçok yetişkin en az 7 saat uykuya ihtiyaç duyar. Daha az uykuyla yaşamayı öğrenebilirsiniz ama vücudunuzu daha az uykuya ihtiyaç duyması eğitemezsiniz. Eğer yeterince uyumazsanız, dikkatinizi vermede ve hatırlamada sorunlar çekebilirsiniz. Kronik olarak yorgun olmak iş performansını düşürebilir, kazalara davetiye çıkarabilir.



9 Uyuyamıyorsanız Yataktan Kalkın – DOĞRU


Yatakta yarım saatten daha fazladır dönüp, duruyor musunuz? Kalkıp rahatlatıcı bir müzik dinlemek ya da kitap okumak mantıklı bir hareket olur. Sessiz bir aktivite sizi rahatlatıp, uykulu hissettirecektir. Yatakta kalmak sizi sinirlendirebilir ve uykunuzu iyice açabilir. Uzun vadede, yatağı uyanıklıkla ilişkilendirebilirsiniz, dinlenmeyle değil.



10 Kendinizi Uyumak İçin Eğitebilirsiniz – DOĞRU


Dinlendirici hareketler ve davranışlar sayesinde vücudunuz ile uyku arasındaki bağlantıyı güçlendirebilirsiniz. Anahtar olan şey ise, tabi ki, devamlılık ve tutarlılık. Yatmadan önce bir saat boyunca okuyun ya da ılık bir duş alın. Belki meditasyon yapmak veya düş kurmak uykuya dalmanıza yardım eder. Size en iyi uyan şeyi bulun ve bu ritüelleri yatmaya hazırlanmanın düzenli bir parçası yapın.



11 Uyku Problemleri Kendiliğinden Geçer – MİT






İnsomnia’ya neden olan şeyi bulana kadar (stres, ilaçlar, hastalık veya başka bir sorun) kendiliğinden geçmesini ummayın. Uyku konusunda problem çekiyorsanız ya da bir gece uykusundan sonra sürekli yorgun hissediyorsanız, bir uyku bozukluğuna sahip olabilirsiniz. Doktora gitmenin vakti gelmiştir.





#İnsomniaHakkındaMitlerVeGerçekler
https://is.gd/r5wBAS
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: