Kronik Farenjit Belirtileri ve Tedavisi

Temmuz 13, 2018 0 Comments

Kronik Farenjit Belirtileri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/kronik-farenjit-belirtileri-ve-tedavisi/


Kronik farenjit, genellikle asit reflüsü veya sigara içmek gibi uzun vadeye yayılabilen etkenlerce ortaya çıkıyor. Tedavide asıl odaklanılması gereken, kronik farenjite yol açan unsurun tespiti ve yok edilmesidir.








Kronik Farenjit Belirtileri



Kronik farenjit belirtileri akut (ani) farenjite oranla daha hafif seyreder. Ancak daha uzun vadeye yayılmış haldedir. Kronik farenjit aşağıdaki belirtilere yol açabilir:






  • Ses sorunları (özellikle çatallaşma)

  • Yutkunma güçlüğü, yutkunma esnasında ağrı

  • Öksürük

  • Sürekli boğazı temizleme ihtiyacı

Israrlı veya kalıcı bir enfeksiyondan kaynaklanan kronik farenjit vakalarında yüksek ateş, kırgınlık, vücut ağrıları gibi belirtiler de söz konusu olabilir



Kronik Farenjit Neden Olur?




1) Asit Reflüsü


Mide asidi yemek borusundan yutağa kadar yükselirse yutak dokularında tahrişe neden olabilir. Asit reflüsü denilen bu durum uzun vadede kronik farenjite yol açacaktır.



2) Sigara Ve Diğer Zararlı Alışkanlıklar


Sigara veya diğer tütün mamullerini kullanmak ya da pasif içici olmak, kronik farenjitin en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir. Benzer şekilde alkol bağımlılığı veya uyuşturucu madde kullanımı da kronik farenjite yol açabilir.



3) Alerji


Alerji, özellikle şiddetli belirtilere yol açmadığı zamanlarda kronik farenjite yol açabilir. Fark etmiyor olsanız bile hafif gıda alerjileri, toz veya küf alerjileri ya da bahar nezlesi gibi etkenler geniz akıntısına, sonrasında da kronik farenjite yol açabilmektedir.



4) Ağızdan Nefes Almak


Burun tıkanıklığı veya alışkanlık gibi nedenlerle sürekli ağızdan nefes almak boğaz kuruluğuna ve kronik farenjite yol açabilir. Soğuk ve kuru iklimler bu etkiyi şiddetlendirecektir. Horlamayı da bu kapsamda değerlendirmek gerekir.



5) Hava Kirliliği Ve Diğer Nedenler


Yaşanılan veya çalışılan ortamdaki hava kirliliği kronik farenjite yol açabilir. Benzer şekilde tüketilen su ve hatta gıdaların kirli olması da kronik farenjit nedeni olabilir.


Aşağıdaki etkenler de kronik farenjite yol açabilir:


  • Kronik sinüzit

  • Kronik virüs veya bakteri iltihapları

  • Tiroid bezi iltihapları

  • Yüksek sesle veya sürekli konuşmayı gerektiren bir işte çalışmak

  • Tekrarlayan bademcik iltihapları

  • Ağız gerisinde, gırtlakta veya yemek borusunda ortaya çıkan tümörler


Kronik Farenjit Tedavisi



Kronik farenjite iyi gelen tedavi yöntemleri şunlardır:







1) Tekrarlayan Olumsuz Etkilerden Uzak Durun


Kronik farenjit, uzun süredir yutağa hasar vermekte olan etken ortadan kaybolmadıkça geçmeyecektir. Bu nedenle kronik farenjitin nedeni doğru tespit edilmeli, bu etki tedavi edilmeli ve zararlı alışkanlıklardan uzak kalınmalıdır.


  • Sigaradan ve pasif içicilikten uzak kalınmalı, kontrolsüz alkol tüketilmemelidir.

  • Burun tıkanıklığından kurtulmak için dekonjestan spreyler kullanılabilir.

  • Horlamadan kurtulmak için fazla kilolarınızdan kurtulmalısınız. Burun genişletici bantlar veya ağız koruyucu (horlama protezi) kullanabilirsiniz.

  • Hava kirliliğinden uzak kalmak için iş güvenliği kurallarına uymalısınız. Oturduğunuz muhiti değiştirmeyi planlayabilirsiniz.

  • Alerjik olduğunuzu düşündüğünüzü maddelerden uzak kalmalısınız. Alerjen tespiti için bir uzmandan destek isteyebilirsiniz.


2) Tuzlu Su İle Gargara


Bir bardak ılık suda bir çay kaşığı tuz çözerek gargara yapın. Tuzlu su, yumuşatıcı etki gösterir ve boğazdaki iltihabı sökerek kronik farenjit belirtilerinin yatışmasını sağlar. Tuz miktarını artırmayınız (boğazınızın kurumasına neden olabilir) ve tuzlu suyu yutmayınız.



3) Buhar


Özellikle karasal iklimde yaşayan kişilerdeki kronik farenjitin tek çaresi ekstra buhar ve nem solumak olabilir. En etkili yöntem, temizliğine dikkat etmek şartı ile odada nemlendirici cihazlar çalıştırmaktır. Kalorifer veya ısıtıcı yakınlarına bir kap su da bırakabilirsiniz.



4) Pastil


Özellikle hafif ağrıya neden olan kronik farenjit vakalarında boğaz pastili etkili olacaktır. Zevkinize göre tatlandırılmış ürünler kullanabilirsiniz.






Kronik farenjitten kurtulmak için aşağıdakileri de uygulayabilirsiniz:


  • Susuz kalmamalısınız. Günde en az 8 bardak su içmelisiniz.

  • Bitki çayı yudumlamayı yeni bir alışkanlık olarak hayatınıza sokabilirsiniz. Özellikle limon veya zencefil içeren türleri daha etkili sonuç verecektir.

  • Bal dostunuzdur.

  • Kronik farenjiti kökten çözmek için tekrarlayan etkilerden kurtulmalısınız. Ancak belirtiler şiddetlenirse geçici bir çözüm olarak ibuprofen veya naproksen gibi steroit olmayan ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz.




#KronikFarenjitBelirtileri, #KronikFarenjitBelirtileriVeTedavisi, #KronikFarenjitNedenOlur, #KronikFarenjitTedavisi
https://is.gd/RhFXsV
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: