Seboreik Dermatit Cildinize Sahip Çıkın

Temmuz 13, 2018 0 Comments

Seboreik Dermatit Cildinize Sahip Çıkın - https://www.sagliklimiyim.com/seboreik-dermatit-cildinize-sahip-cikin/


Seboreik dermatit, aynı zamanda sebore olarak da bilinir, uzun süreli bir cilt hastalığıdır. Belirtileri arasında cildin kırmızı, pullu, yağlı, kaşıntılı veya iltihaplı olması gibi durumlar vardır. Bu hastalığın sonucunda yağ üreten bezlere sahip her yer; kafa derisi, yüz, göğüs olmak üzere, etkilenir. Hastalık sonucunda sosyal veya benlik artçı hastalıklar oluşabilir. Bebeklerde seboreik dermatit genellikle kafa derisinde görülür ve bu da, konak hastalığı olarak bilinir.





Seboreik Dermatit Kısaca


Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.



  • Dikkat


  • Normal


Seboreik Dermatit Nedir?


Seboreik dermatit akneden sonra en sık karşılaşılan cilt iltihabıdır.




Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?


Düzenli kepek şampuanı kullanıyorsun ve sonuç alamıyorsan, cildiniz aşırı derecede kızarmış ve rahatsız edecek derecede acı veriyorsa, bu bölgenizde iltihaplanma oluştuysa tıbbi bir yardım almanız gerekebilir.




Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?


Seboreik dermatit için Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) bölümüne gidilir.








Seboreik Dermatit Belirtileri



Seboreik dermatit kızarıklık şeklinde ortaya çıkan, cilde yağlı ve pullu bir görünüm veren bir cilt hastalığıdır.






Ciltteki yağ bezlerinin yoğun olduğu aşağıdaki yerlerde daha sık görülür:


  • Saç derisi

  • Kaş çevresi

  • Göz kapağı

  • Burun duvarları ve kırışıkları

  • Dudaklar ve çevresi

  • Kulak arkası, kulak dışı

  • Göğsün ortası

  • Sırt

Seboreik dermatit genel olarak aşağıdaki belirtilere yol açabilir:


  • Ciltte kızarıklık

  • Büyük bir alanda görülen kızıl plaklar

  • Cildin yağlı ve yapışkan bir hal alması

  • Cildin kabuklanması. Bu kabuklanma beyaz ve pul pul olabilir; veya sarımsı, yağlı, yapışkan kepeklenme şeklinde olabilir.

  • Kaşıntı (iltihap kaptıysa kaşıntı şiddetlenebilir)

  • Kepek

  • Saç kaybı, kıl dökülmesi

Bebeklerin saçlarında görülen konaklar da seboreik dermatitin bir türünden kaynaklanmaktadır.


Seboreik Dermatit Neden Olur?







Seboreik dermatitin neden ortaya çıktığı henüz tüm yönleriyle anlaşılamamıştır. Ancak yoğun yağ (sebum) üretimi olan bölgelerde daha çok ortaya çıktığı için, cildin yağlı olmasının seboreik dermatite zemin hazırlayabileceği düşünülüyor.




Seboreik dermatit hastalarının birçoğunun cildindeki mantar ve maya sayısı artmaktadır. Ancak mantarların mı seboreik dermatite neden olduğu yoksa seboreik dermatitin yan etkisi olarak mantarların mı çoğaldığı net değildir.

Mantar ilaçlarının seboreik dermatite iyi gelmesi, bizi seboreik dermatitin bir mantar iltihabı olduğu düşüncesine itiyor. Ancak bu teori henüz kabul edilmiş değildir.





Doktorlar hormon seviyelerindeki dalgalanmaların, vücudun bağışıklık sistemindeki zayıflamanın ve gıdasız kalmanın bir araya gelerek seboreik dermatite zemin hazırlayabileceğini düşünüyor. Bu etkenler de riski artırıyor: Stres ve yorgunluk, Kötü hava koşulları (çok kuru, sıcak, soğuk veya nemli havalar), Cildin temizlenmemesi, sabun kullanılmaması, Alkol içeren cilt losyonları ve kremler kullanmak, Aşırı kilolu olmak.



Seboreik dermatit hastalarının neredeyse hiçbirinde başka bir sağlık sorunu görülmüyor. Ancak yapılan araştırmalar merkezi sinir sistemini etkileyen bu hastalıklarla seboreik dermatitin ilişkili olduğunu ortaya koydu: Parkinson hastalığı, Kafa yaralanmaları, Felç, HIV (AIDS)





Seboreik dermatit; hastalıklar, psikolojik stres, yorgunluk, uyku eksikliği, mevsim değişikliği gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Bebeklerde A vitamini eksikliği bu hastalığı doğurur.



Seboreik Dermatit Tedavi







Seboreik dermatitin kesin çözüm sağlayan bir tedavisi yoktur. Ancak bu öneriler, ortaya çıkan farklı sorunlarda etkili sonuçlar sağlar; Cilt döküntülerinden kurtulun: Bu amaçla keratini ve deriyi çözebilen “keratolitik” solüsyonlarla cildinizi temizleyebilirsiniz. Salisilik asit, laktik asit, üre ve propilen glikol keratolitik etkilidir.Mantar kremleri: Mantar kremleri seboreik dermatite iyi geliyor. İltihaplı cilt bölgesindeki Malassezia gibi maya ve mantarlardan kurtulmak için ketokonazol veya siklopiroks içeren krem veya şampuanlar kullanabilirsiniz.İltihabı dindirin: Aniden ortaya çıkan veya birden şiddetlenen seboreik dermatit ataklarında hafif kortikosteroid kremleri işe yarayacaktır.




Kortikosteroid kremlerin sık kullanılması gerektiği vakalarda kalsinörin inhibitörü kremler kullanılır. Bu sayede yüz cildinde oluşabilecek yan etkiler en az seviyeye indirilir. Pimekrolimus kremi, takrolimus merhemi gibi örnekleri vardır.



Yetişkinlerde görülen ısrarlı vakalarda itrakonazol içeren ilaçların veya tetrasiklin içeren antibiyotiklerin oral yoldan alınması gerekebilir.





Fototerapi birçok farklı cilt iltihabında olduğu gibi seboreik dermatitte de başarılı sonuçlar veren bir tedavi yöntemidir. Işık tedavisi veya helyoterapi olarak da bilinir. Tedavi esnasında ultraviyole ışınlar da dahil olmak üzere, spektrumdaki birçok farklı ışın cilde uygulanır.




Ağırlıklı tedavi, şampuan kullanımı şeklindedir. Aşağıdaki bileşenleri içeren şampuanlar hem seboreik dermatite iyi gelecek, hem de kepek oluşumunu azaltacaktır: Ketokonazol, Siklopiroks, Selenyum sülfür, Çinko priton, Katranlı sabun, Salisilik asit.Bu şampuanların haftada iki kez en az bir ay boyunca kullanılması gerekir. İhtiyaç duyulduğu takdirde bu süre uzatılmalıdır




Seboreik Dermatit Yüz: Etkilenen bölgeyi, sabun içermeyen losyonlarla temizleyin.Ketokonazol veya siklopiroks içeren kremleri günde bir kez 2-4 hafta boyunca uygulayın. İhtiyaç devam ederse süreyi uzatın.Hidrokortizon kremleri de önerilebilir. Bazen de daha güçlü steroid kremler önerilebilir.Steroid krem yerine kalsinörin inhibitörleri de önerilebilir.





Seboreik Dermatit Saç Dökülmesine Sebep Olur mu?



Seboreik dermatitte en çok şikayet edilen durumlardan birisi, saç dökülmesidir. Kafa derisinde hastalık sebebi ile oluşan yaraların kabuk bağlaması sonucu, hastalar saç kaybetmektedir.


Seboreik Dermatit Saç Dökülmesi Sonucu Şampuan Kullanımı

Seboreik dermatit tedavisinde şampuan kullanılmaz fakat doğru şampuan tercihi ile etkileri bir nebze azaltabilirsiniz. Tıpkı kepek sorununda olduğu gibi, seboreik dermatit de kendini sürekli tekrar eder fakat doğru şampuan tercihi ile sorunu kontrol atında tutabilirsiniz. Piyasada birbirinden farklı markanın “Clinical Strength, Clinically Scalp Relief” benzeri şampuanı bulunmaktadır. Bunun yanında, şampuanınızın yerine bir bebek şampuanı da kullanabilirsiniz.



Seboreik Dermatit – Bitkisel Tedavi

Seboreik dermatit hastalığında bitkisel tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır. Bunların biri de hastalıklı bölgeye elma sirkesi uygulamaktır. Elma sirkesini makyaj temizliyormuş gibi hastalıklı bölgeye uygularsanız, yaralı bölgeleriniz biraz olsun rahatlayacaktır.



Seboreik Dermatiti Tetikleyen Yiyecekler

Seboreik dermatit tedavisi boyunca kaçınılması gereken besinler şunlardır:


Süt ve peynir, yoğurt gibi süt içeren ürünler, Yumurta.


Dikkat edilmesi gereken yiyecekler:


Deniz ürünleri, Çikolata, Mısır, Çilek, Domates, Turunçgiller, Buğday, Soya



Seboreik Dermatitin Kesin Çözümü Var mıdır?





Seboreik dermatitte kesin çözüm maalesef yoktur. Bu hastalık, benzeri hastalıklar gibi yalnızca kontrol altına alınabilinir. Hastalığı tamamiyle bitirmek pek mümkün değildir. Doğru uygulamalar ile, hastalık etkilerini çok az bir noktaya indirebilir ve rahat bir yaşam sürebilirsiniz.






#SeboreikDermatitBelirtileri, #SeboreikDermatitCildinizeSahipÇıkın, #SeboreikDermatitNedenOlur, #SeboreikDermatitSaçDökülmesineSebepOlurMu, #SeboreikDermatitTedavi
https://is.gd/WJGZIp
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: