Serotonin ve Dopamin Seviyemi Nasıl Yükseltirim

Temmuz 11, 2018 0 Comments

Serotonin ve Dopamin Seviyemi Nasıl Yükseltirim - https://www.sagliklimiyim.com/serotonin-ve-dopamin-seviyemi-nasil-yukseltirim/


Beyin, nöronlardan oluşan kompleks bir sistemdir. Nöronlar arasında iletişimi sağlayanlar ise nörotransmitter adı verilen kimyasallar..Bu nörotransmitterlerden iki tanesi serotonin ve dopamin ruh halinin, uykunun, iştahın ve hareketin düzenlenmesinde çok önemli bir role sahiptir. Antidepresan ilaçlar serotoninin nöronlara geçmesini engelleyerek, çoğunu kulanıma hazır tutuyor. Bu da pozitif bir ruh hali ve depresyonun etkilerini en aza indirmek anlamına geliyor. Dopamin ayrıca ruh halimiz için önemli bir rol oynuyor, özellikle hazzın tadılmasında ve diğer duyguların tecrübe edilmesinde. Şanslısınız, çünkü yaşam tarzınızda yapacağınız birkaç değişiklik serotonin ve dopamin değerlerinizin yükselmesini sağlayabilir.







Serotonin hakkında geniş bilgi için: Serotonin Nedir? Serotonin Doğal Yollarla Nasıl Artırılır?
Dopamin hakkında geniş bilgi için: Dopamin Nedir? Dopamin Doğal Yollarla Nasıl Artırılır?






Adım 1


Bir fiziksel aktiviteye haftanın 5 günü için en 30 dakika zaman ayırın. Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü birçok araştırmada egzersizin ruh halini pozitif yönde etkileyen bir faktör olarak saptadıklarını belirtiyorlar. Bunun ise muhtemelen beyindeki serotonin artışından kaynaklandığına işaret ediyorlar. Düzenli egzersiz serotonin üretiminde görevli bir aminoasit olan triptofan seviyesini artırıyor. Bu etki spor tamamlandıktan sonra dahi sürüyor, serotonin değerleri yüksek kalıyor.


Adım 2


Daha fazla gün ışığına çıkın. 1983’te MIT’de yapılan bir deneyde güneş ışığından da çok zaman harcayan laboratuvar hayvanlarının gözlerindeki retina tabakalarında dopamin düzeyi daha yüksek çıkmış. McGill üniversitesinden Simon N. Young 2007 yazdığı “Psikiyatri ve Nörobilim Günlüğü” adlı makalesinde gün ışığının serotonin seviyesini artırdığına birçok araştırmada rastlandığını söylüyor. Bizden önceki nesiller tarım kültürünün gereği olarak çoğu zamanlarını dışarıda geçiriyorlardı. Şimdi ise insanlar okulları veya işleri gereği binaların içine hapsolmuş durumdalar. Depresyonun çağımız hastalığı olması bu açıdan çok normal..






Adım 3


Sizi mutlu eden aktiviteler bulun. Beynin sentezlediği serotonin seviyesiyle mutluluk arasında doğrudan bir ilişki var. Bu şu anlama geliyor, pozitif düşünmeye çaba göstererek serotonin seviyenizi artırabilirsiniz. Sevdiğiniz bir aktiviteyle uğraşmak ya da bir terapistten profesyonel yardım almak işinize yarayacaktır.


Adım 4


Dopamin üretiminde rol oynayan besinler açısından zengin yiyecekler tüketin, dopamin üretimini engelleyici gıdalardan ise uzak durun. Badem, avokada, süt ürünleri, kabak çekirdeği gibi dopain öncülü gıdalar içerdikleri aminoasitler sayesinde dopamin seviyesini artırıyorlar. Şeker ve yağ oranı yüksek hazır besinlerden ise uzak durmaya çalışın. Böylece dopamin seviyenizi yüksek tutabilirsiniz.


Adım 5






Stresle efektif olarak mücadele etmeyi öğrenin. Meditasyon, yoga gibi teknikler yaşadığınız stresi ele almanızı ve onun zararlı etkilerini minimuma indirmenizi sağlayabilir. İntegrative Psikiyatri kuruluşuna göre stres dopamin seviyesini azaltıyor. Buna ek olarak, stres ruh halinde ve uyku düzeninde negatif etkilere, yani daha fazla strese ve dopamin ve serotonin düzeylerinin düşmesine sebep oluyor.





#SerotoninVeDopaminSeviyemiNasılYükseltirim
https://is.gd/M8tUBW
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: