Sigarayı Bıraktıktan Sonra Balgam Nedenleri ve Tedavisi

Temmuz 13, 2018 0 Comments

Sigarayı Bıraktıktan Sonra Balgam Nedenleri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/sigarayi-biraktiktan-sonra-balgam-nedenleri-ve-tedavisi/


Sigarayı bıraktıktan sonra balgam, iyileşme ve yenilenme göstergesidir. Evde uygulayabileceğiniz kolay yöntemler sayesinde balgamdan daha kısa sürede kurtulabilirsiniz.








Sigarayı Bıraktıktan Sonra Balgam Neden Olur?



Balgam Üreten Vücut Mekanizması: Soluk borusu, bronş gibi solunum yollarındaki yapıların yüzey dokularındaki epitel hücrelerinde sil adı verilen tüy şeklinde uzantılar vardır. Hepsi aynı yönde doğru uzar. Sillerin görevi, solunan havayı süzerek temizlemek ve kirli mukusu (balgamı) boğaza taşıyarak vücuttan atmaktır.






Sigara Ve İş Göremeyen Siller: Sigaradaki katran ve diğer tahriş edici maddeler sillerde ağır hasara yol açar. Ayrıca katran solunum yüzeylerinde kalın ve yoğun bir tabaka oluşturur. Bu iki etken sillerin görevini yerine getirememesine neden olur. Sigara içen birinde beklenen oranda balgam üretilememesinin nedeni budur.


İyileşme Süreci: Sigarayı bıraktıktan sonra balgam, sillerin toparlanması ve biriken mukusu yukarı atmaya başlaması ile ortaya çıkar. Sigara içmeyen bir bireyden daha fazla balgam üretilmesinin nedeni ise, zamanla biriken sigara tortularıdır.



Sigarayı Bıraktıktan Sonra Balgam Nasıl Giderilir?



Sigarayı bıraktıktan sonra balgam, iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Balgamın solunum yolları tamamen temizlenene kadar devam edecek olması, sağlıklı bir bünye için önemlidir. Bu süreç kişiye ve sigara içilen süreye göre ayları bulabilir.


Ancak balgamın verdiği rahatsızlığı azaltmak, zararlı olabilecek etkilerinden korunmak ve süreci kısaltmak içinm aşağıdaki önerileri değerlendirebilirsiniz:



1) Yutmayın


Sigara içmeyen bir bireyin balgamı zararlı değildir, yutulabilir. Az miktarda mikrop olsa bile mide asidine karşı hayatta kalamazlar. Ancak sigaradaki toksik içerikle kirlenen balgam yutulduğu takdirde zararlı etki gösterebilir.


Balgamdan dolayı öksürme ihtiyacı hissettiğinizde kendinizi tutmayın. Mümkün olduğunca lavaboyu kullanabilir veya yanınızda peçete taşıyabilirsiniz.







2) Buhar Soluyun


Buhar solumak mukusu ve balgamı çözer. Balgamdan daha kısa sürede kurtulmak için aşağıdakileri uygulayabilirsiniz:


  • Sıcak bir duş alabilir veya saunaya girebilirsiniz.

  • Odanızda nemlendirici cihazlar çalıştırabilirsiniz.

  • Bir tencerede kaynayan suyun üzerine dikkatli şekilde eğilebilirsiniz.


3) Limon


Limonun mukus inceltici özelliği vardır. Öksürük ilaçlarında sık kullanılmasının nedeni budur. Ilık suya limon sıkarak yudumlayabilir veya limon yiyebilirsiniz.


  • Boğaz tahrişini daha hızlı gidermek ve içim keyfi yakalamak için bal ekleyebilirsiniz.

  • Sıcak bitki çayları yudumlamak da balgam sökücü etki gösterir.

  • Ev yapımı sıcak çorbalar içebilirsiniz. Sarımsak veya zencefil içeren çorbaların balgam sökücü tesiri daha fazladır.


4) Tuzlu Su İle Gargara Yapın


Bu sayede boğazınız temizlenir, sigaranın ve toksinlerin neden olduğu iltihabi etki azalır, boğazınız yumuşar. Bir bardak suya çeyrek çay kaşığı tuz karıştırarak gargara yapabilirsiniz. Yutmadan tükürmelisiniz.






Sigarayı bıraktıktan sonra balgamdan daha kısa sürede kurtulmak için aşağıdakileri de değerlendirebilirsiniz:


  • Eczacınızdan mukolitik (mukus inceltici) ilaç önerisi alabilirsiniz.

  • Süt ve sür ürünlerinin içeriğinmde bulunan kazein proteini daha fazla mukus ve balgam üretilmesine neden olabilir, daha az tüketmeyi düşünebilirsiniz.

  • Kızarmış gıdalardaki ağır yağlar balgamın sökülmesini zorlaştırabilir.

  • Egzersiz sayesinde metabolizmanız hızlanır, solunum sisteminiz daha yoğun çalışır. Bu sayede akciğerleriniz daha kısa sürede temizlenebilir.




#SigarayıBıraktıktanSonraBalgamNasılGiderilir, #SigarayıBıraktıktanSonraBalgamNedenOlur, #SigarayıBıraktıktanSonraBalgamNedenleriVeTedavisi
https://is.gd/uc1Ysk
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: