Stres İçin Vitamin ve Mineraller

Temmuz 09, 2018 0 Comments

Stres İçin Vitamin ve Mineraller - https://www.sagliklimiyim.com/stres-icin-vitamin-ve-mineraller/


Bugünlerde bir derece stresten çekmeyen insan bulmak zor. Çok fazla stres fiziksel sorunlara da neden oluyor. Stres altındaki insanlarda baş ağrıları veya kas ağrıları sık görülüyor. (Boynunuz veya omuzlarınızda bir gerginlik hissediyor musunuz? Bunun sebebi muhtemelen stres.) Stres ayrıca bağışıklık sistemini zayıflatarak, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını engelleyebiliyor ve daha birçok soruna davetiye çıkarıyor.


Stresle baş etmek için birçok yol var. Bunlardan biri de vücudunuzun gerekli vitamin ve mineralleri aldığından emin olmak. Çünkü bazı vitamin ve mineral eksiklikleri stresin artmasında baş rolü oynayabilir. Hatta stres, vücuttaki bazı vitamin ve minerallerin azalmasına sebep olabilir. Bu yüzden dengeli beslenmek sadece fiziksel sağlığınızı değil, mental sağlığınızı da ilgilendiriyor.







Stres için vitamin ve mineraller nasıl etkili oluyor?







B Kompleks Vitaminleri



Özellikle B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niasin), B6 (pridoksin), B9 (folik asit) ve B12 vitaminleri. Bu vitaminlerin herhangi birinin eksikliğinde sinirlilik, gerginlik, konsantre olmada güçlük, hafıza problemleri ve depresyon görülebilir. B vitaminleri ilgili bazı kişisel tecrübelerim oldu. Bunları sizinle paylaşmak istiyorum.


Uzun yıllar önce bir çocukluk arkadaşıma manik depresif bozukluk teşhisi konulmuştu. Birçok doktora ve psikiyatriste gitti. Farklı farklı antidepresanları denedi. Ama hiçbiri yardımcı olmuyor gibiydi. Daha sonra da bir psikoloğa gitmişti. Psikolog ilaç yazamıyordu ama B kompleks vitaminlerini tavsiye etti. Böylece arkadaşım B kompleks vitaminleri takviyesi almaya başladı. İlk defa, arkadaşım bu vitaminler sayesinde biraz rahatlamıştı.


Diğer olayda ise bir arkadaşım ailesinden birini kaybetmişti. Bu durumla baş edemedi ve depresyona girdi. Öyle ki depresyon bütün hayatını etkilemeye başladı.Ona acile B kompleks vitaminlerini almasını tavsiye ettim. Ona etkisini göstermesi için birkaç hafta geçmesi gerektiğini, bu yüzden almaya devam etmesini söyledim. Bir ay sonra ziyaretine gittiğimde, değişiklik inanılmazdı. Çok daha canlı, çok daha hayat doluydu. B kompleks vitaminleri kesinlikle işe yaramıştı.


Vücuttaki B vitaminlerini yükseltmenin ve devam ettirmenin bitkinlik ve insomniya üzerinde olumlu etkileri araştırmalarla kanıtlanmış. Ayrıca yaşa bağlı zihinsel problemleri de önlediği tespit edilmiş. Genel olarak, günlük hayatın stresiyle baş etmek için B vitaminlerine vücudunuz ihtiyaç duyuyor.







Magnezyum



Hepimiz stresin depresyona neden olabileceğini biliyoruz. Ama şunu bilmiyor olabiliriz: strese bağlı depresyondan şikayetçi insanların çoğu magnezyum eksikliği yaşıyor. Stres aslında magnezyum değerlerinin düşmesine neden oluyor. Buna ek olarak, diğer faktörlere bağlı magnezyum eksikliği stresli hissetmenizle sonuçlanıyor. Yani kısır bir döngü söz konusu.


Magnezyum eksikliğine neden olan diğer faktörler: alkol kullanmak, idrar söktürücü ve antibiyotik gibi bazı ilaçlar, Crohn hastalığı gibi bazı hastalıklar. Yaşlandıkça da, magnezyum kaybetmeye başlarız. Genelde, dengeli bir beslenmeyle magnezyum sağlıklı seviyelerde korunur. Fazladan biraz daha magnezyum almak ise tavsiye edilmekte.


İlgili Makele: Magnezyum Eksikliği Nasıl Anlaşılır?



C Vitamini



C vitamininin bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğini, soğuk algınlığı ve griple savaşmada etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. C vitamini ayrıca kortizol hormonu ile de savaşır. Muhtemelen kortizol hormonunun karın bölgesinde yağlanmaya neden olduğunu duymuşsunuzdur. Kortizol hormonu stresli durumlarda salınmaya başlar. Eğer stres geçmezse, kortizol de kaybolmaz ve karın bölgesine yerleşip, burada strese bağlı yağlanmaya neden olur. C vitamini hem kortizolün salınımını engeller, hem de stresle mücadele etmenize yardım eder.


Vitamin ve mineraller stresli durumlardan kaçınmanıza yardım etmezler. Ama stresin etkileriyle baş etmenizi sağlarlar. Eğer herhangi bir endişeniz varsa, bir doktora danışmanızda yarar var.


İlgili Makale: Stresle Savaşan 9 Besin






Kaynak: http://voices.yahoo.com/using-vitamins-minerals-deal-stress-7100570.html?cat=68, Dena Bolton





#BKompleksVitaminleri, #CVitamini, #Magnezyum, #StresİçinVitaminVeMineraller
https://is.gd/3jUg0O
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: