Stresi Gülümseyerek Yenin

Temmuz 10, 2018 0 Comments

Stresi Gülümseyerek Yenin - https://www.sagliklimiyim.com/stresi-gulumseyerek-yenin/


Bir dahaki sefere dişlerinizi sıkmak yerine gülümseyi tercih edin. Çünkü yeni bir araştırma gülümsemenin sadece psikolojik olarak değil, fizyolojik olarak da iyi geldiğini gösterdi. Sürpriz bir şekilde, gülümseme hemen mutlu hissetmeye başlamasanız bile size bazı sağlık yararları sağlayabilir.


Kansas Üniversitesi’nden bir grup psikolog yüzün gülümseme pozisyonunda iken, stresi azaltmaya yardımcı olup olmadığını keşfetmek için yola çıktılar. Çalışmalarında Sarah Pressman ve Tara Kraft “sırıt ve katlan” atasözünü test ediyorlardı aslında. Acaba gülümseme vücutta nasıl etkilere yol açıyordu?


Deneye katılanlara stresli olduğu düşünülen birkaç görev verildi. Örneğin, bir yıldızın etrafını az kullanılan elle aynaya bakarak çizmek, bir eli buzlu suya batırıp, bir dakika bekletmek gibi.








Yemek Çubuğu ve Araştırma



Denekler bu görevleri üç farklı şekilde yerine getirdiler: gülümsemeyerek, dişleri göstermeden orta bir gülümseme ile ve “ağızları kulaklarında” gülümseyerek. Bu sırada hepsi dişlerinin arasında bir yemek çubuğu tutuyordu (araştırmacıların direktifiyle). Yemek çubuğu, yüz ifadelerini standartlaştırmak, bunları karşılaştırmak ve yapay olarak gülümseme yaratmak için deneye dahil edilmişti. “Ağzı kulaklarında” gülümseme ya da Duchenne gülümsemesi (yüz ifadeleri üstüne 1860’larda araştırma yapmış Fransız nörolojist) sadece ağız çevresinde değil, gözlerin çevresindeki kasların da çalışmasını gerektiriyor. Duchenne gülümsemesini yapan denekler önce bunun için eğitim aldılar.






Stres düzeyleri iki yolla ölçüldü: biri kalp atış hızı, diğeri de deneklere sorarak.



Ne Buldular



Bütün denekler yüz ifadelerinden bağımsız olarak bir dereceye kadar stres hissettiklerini söylediler. Değişen ise, deneklerin kalp atış hızlarının ne kadar hızlı normale döndüğüydü. Gülümsemeyen gruptakilerde kalp atış hızlarının normale dönmesi en uzun sürdü. “Ağzı kulaklarında” gülümseyenlerin ise diğerlerinden daha kısa sürdü. Orta derecede gülümseyenlerin ise bunların arasında.






Araştırmada, ayrıca, kalem kullanarak yüz ifadelerini değiştiren deneklerin bazı karikatürleri diğerlerine nazaran daha komik bulduğu gözlemlendi. Diğer bir sonuç ise, gülümseme ister iyi duyguların sonucu olarak normal bir şekilde oluşsun, ister “sahte” olsun beynin aynı bölgelerinin aktive olmasıydı.



Sonuç



Daha az stresli hissetmek için mutlu numarası yapmalı mısınız? Değişir. Journal of Occupational Health Psychology dergisinde yayımlanan bir 2007 yılı araştırmasında, hevesli görünmeleri ve kızgınlıklarını saklamaları istenen müşteri hizmetleri çalışanları daha fazla yoruldular ve işlerinde daha çok hata yaptılar. Araştırmacılar bu deneyde mutlu değilken mutluymuş gibi davranmanın enerjiyi düşürdüğü sonucuna vardılar.


Buna rağmen, araştırmacılar pozitif düşüncelere odaklanmanın ve zor bir durumu yeniden değerlendirmenin zamanla ruh halini iyileştirdiği görüşündeler. Bu şekilde “çok mutlu” numarası yapmak yorucu ama en sonunda daha pozitif bir bakış açısıyla sonuçlanabilir.


Kansas Üniversitesi araştırmacısı Sarah Pressman’a göre anahtar nokta stresli durumun ne kadar sürdüğü: “Gülümseme her tür stres için ilaç değil özellikle müşterilerle uğraşmak gibi uzun süreli stres etkenlerine karşı.” Ama kısa süren stres etkenlerine karşı rahatlamayı ya da negatif ruh halinden sıyrılmayı sağlayabilir.






O zaman bir dahaki sefere trafikte kısılıp kaldığınızda ya da markette çok sıra olduğunda gülümsemeyi düşünün. Daha iyi hissetmenizi sağlayabilir ve kalp atış hızını normale döndürebilir.





#NeBuldular, #SONUÇ, #StresiGülümseyerekYenin, #YemekÇubuğuVeAraştırma
https://is.gd/R4tSv3
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: