Vitamin Eksikliği Depresyona Neden Olur mu?

Temmuz 10, 2018 0 Comments

Vitamin Eksikliği Depresyona Neden Olur mu? - https://www.sagliklimiyim.com/vitamin-eksikligi-depresyona-neden-olur-mu/


Depresyon için bir vitamin almayı hiç istediniz mi? Bazılarınız için bu kadar kolay olabilir. Depresyon semptomlarına neden olan birkaç vitamin eksikliğinden bahsedebiliriz.








B Kompleks Vitaminleri



B kompleks vitaminleri mental ve duygusal olarak iyi olmak için çok önemlidir. Vücutta depolanamaz, bu yüzden günlük öğünlerde mutlaka alınması gerekir. B vitaminleri alkol, rafine şeker, nikotin ve kafeinle bozulurlar, bu yüzden birçok insanın B vitamini eksikliği sürpriz değil.






İşte B vitaminleri ve depresyonla ilişkisi:


B1 Vitamini (Tiamin): Beyin bu vitamini glikozu (kan şekeri) enerjiye dönüştürmek için kullanır. Bu işlem olmazsa beyin gerekli fonksiyonları yerine getiremez. Böylece bitkinlik, depresyon, asabiyet, anksiyete ve hatta intihar düşüncesi oluşur. B1 vitamini eksikliği ayrıca hafıza problemlerine, iştah kaybına, uykusuzluğa ve sindirim bozukluklarına yol açabilir. Basit şeker gibi rafine karbonhidratların tüketimi vücuda alınan B1 vitamininin yeterince kullanılamamasına sebep olur.


B3 Vitamini (Niasin): Niasin eksikliği bir deri hastalığı olan Pellegra’ya sabep olur. Pellegra da psikoz ve bunamaya yol açar. Hazır ürünlerin çoğu niasin içerir ve pellegra görünürde kaybolmuştur. Ama B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur.


B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Bu vitamin eksikliğinin belirtileri, bitkinlik, kronik asit ve depresyondur. B5 vitamini hormon oluşumunda görev alır. Ayrıca aminoasit ve bir beyin kimyasalı olan asetilkolin alımında rol oynar, ki bu iki madde bazı depresyon türlerini önler.


B6 Vitamini (Prioksidin): Bu vitamin, proteinlerin ve bazı hormonların yapıtaşı olan aminoasitlerin işlenmesinde kullanılır. Serotonin, melatonin ve dopaminin üretilmesinde B6 vitaminine ihtiyaç duyulur. B6 vitamini eksikliği nadir görülür. Eksikliğinde bağışıklık sistemi aksar, cilt lezyonu ve zihin bulanıklığı oluşur. Alkoliklerde, böbrek yetmezliği olan kişilerde ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda B6 vitamini görülme ihtimali yüksektir.


B12 Vitamini: Alyuvar hücrelerinin oluşumunda B12 vitamini kullanıldığı için, bu vitaminin eksikliği oksijen taşıma problemlerine yani pernisiyöz anemiye (kötücül anemi) neden olur. Ayrıca ruh halinde ani değişimlere, paranoyaya, asabiyete, zihin bulanıklığına, bunamaya, halusinayonlara ve manyaya sebep olabilir. Fiziksel olarak da iştah kaybı, baş dönmesi, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, ishal ve karıncalanma duygusu B12 vitamini eksikliğinin sonuçlarındandır. B12 vitamini eksikliği uzun zamanda oluşur, çünkü B12 vitamini diğer B vitaminlerinin aksine 3-5 yıl kullanılmak üzere depolanabilir. Eksiklik genelde bağırsaklarda B12 vitaminin emilmesini sağlayan intrinsik faktörün (bir enzim) eksikliği sonucu oluşur. intrinsik faktör yaşla birlikte azaldığından, yaşlılarda B12 vitamini daha sık görülür.






B9 Vitamini (Folik Asit): Bu vitamine DNA sentezinde ihtiyaç duyulur. Ayrıca SAM (S-adenosyl methionine) üretimi için gereklidir. Yetersiz beslenme, bazı hastalıklar, fazla alkol kullanımı, aspirin, doğum kontrol hapları gibi ilaçların kullanımı folik asit eksikliğine yol açabilir. B12 vitamini ile beraber anılır, çünkü B12 eksikliği folik asit eksikliğini maskeleyebilir. Hamile kadınlar gelişen fetüste nöral tüp bozukluklarını engellemek için kullanılır.



C Vitamini



Belirgin olmayan eksiklikleri depresyon semptomları oluşmasına neden olabilir. Stres, hamilelik ve emzirme vücudun C vitamini ihtiyacını artırabilir. Aspirin ve doğum kontrol hapları gibi ilaçlar vücuda giren C vitamininde azalmaya sebep olur.



Mineraller



Bazı minerallerin eksikliği depresyona neden olaiblir.


Magnezyum: Eksikliği kafa karışıklığına, gerginliğe, anksiyeteye, halisünasyonlara ve bazı fiziksel problemlere sebep olabilir. Stres vücuda giren magnezyumda azalmaya neden olabilir.


Kalsiyum: Eksikliği merkez sinir sistemini etkiler. Düşük kalsiyum seviyesi tedirginliğe, endişeye, asabiyete ve hissisliğe neden olur.


Çinko: Eksikliği cansızlığa, iştah kaybına ve letarjiye (yaşama işlevlerinin çok zayıfladığı, çok derin ve sürekli patolojik uyku durumu) neden olur. Çinko seviyesi düşük olduğunda, vücuttaki bakır toksik düzeyini yükseltir, bu da paranoyaya ve ürkekliğe sebep olur.


Demir: Depresyon sık sık kronik demir eksikliğinin bir semptomudur. Diğer semptomlar genel zayıflık, yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı ve başağrılarına neden olur.


Mangan: Bu metale B kompleks vitaminleri ve C vitaminin kullanımında ihtiyaç duyulur. Ayrıca aminoasit oluşumda rol aldığı için, mangan eksikliği nöroepinefrin ve serotonin eksikliğinden kaynaklı depresyona neden olabilir. Mangan ayrıca kan şekerini dengeler.






Potasyum: Eksikliğinde depresyon, ağlama nöbetleri, zayıflık ve bitkinlik görülür.





#BKompleksVitaminleri, #CVitamini, #Mineraller, #VitaminEksikliğiDepresyonaNedenOlurMu
https://is.gd/nONXxB
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: