Hamilelikte Clostridium Difficile Bakterisi: Endişelenmeli miyim?

Ağustos 19, 2018 0 Comments

Hamilelikte Clostridium Difficile Bakterisi: Endişelenmeli miyim? - https://www.sagliklimiyim.com/hamilelikte-clostridium-difficile-bakterisi-endiselenmeli-miyim/


Hamileliğiniz sırasında ClostridiumDifficile bakterisiyle uğraşıyorsanız ya da getireceği risklerden endişeleniyorsanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız.





Hamilelikte Clostridium Difficile Bakterisi Kısaca


Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.



  • Dikkat


  • Normal


Endişelenmeli miyim?


Clostridiumdifficile, ishale ve kendini belli eden kötü bir okuya sahip bir bakteri türüdür. Çok tehlikeli bir bakteridir.




Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?


Hamilelikte bu bakterilere maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, ishaliniz ve karın ağrınız varsa bir an önce doktorunuzla görüşün.




Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?


Clostridium Difficile için Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümüne gidilir.








Clostridium Difficile Bakterisi



Clostridiumdifficile’in oluşturacağı ciddi komplikasyonlar:






  • Susuz kalma

  • Toksik megakolon

  • Kan zehirlenmesi

  • Böbrek hasarı

  • Elektrolit dengesizliği

  • Düşük tansiyon

  • İnce bağırsak delinmesi

  • Ölüm


İnsanlar ClostridiumDifficile Bakterisine Nasıl Yakalanıyor?




Bu bakteriye yakalanmanın en sık rastlanan sebebi hastanede kalmaktır.


diff, süper bakteri olduğu için genellikle hastanelerde bulunur. Hastanenin aşırı steril ortamında çok daha uygun şartlar altında büyür. Diğer bakteri türlerinin azalmış olması, hatta iyi bakterilerin de gitmesi C. diff bakterisinin büyüyüp gelişmesi için kocaman bir alana sahip olması anlamına gelir.


Hastanelerde antibiyotiklerin aşırı kullanımı rekabet içinde olan diğer bakterileri öldürerek C. Diff bakterisinin tüm hastane ortamına yayılmasına ve hastaların vücutlarına girmesine imkân sağlamış olur.


Ameliyat geçirip hastanede uzun süre kalan hastalar C. diff bakterisini kapma riskini taşırlar. Fakat bakteri genellikle kafeterya gibi toplu alanlarda bulunur.


Çok sayıda insan hastaneye girerek C. diff bakterisini toplu alanlara taşıdıklarından ya da toplu alanlarda bakterileri azaltmak için daha çok antibiyotik kullanıldığından bu tarz alanlarda C. diff bakterisine daha sık rastlanır.


diff bakterisi, sağlıklı bebekleri ve yetişkinleri etkiler. Bu bakteri yaygın olarak, ağır ishale, kolite ya da ikisine birden sebep olabilir.





Hamilelikte C. diff Bakterisi



Hamile kişiler, hastanede kaldıkları süre boyunca C. diff bakterisine yakalanma riskleri artar.


Sezaryen doğumda C. diff bakterisini kapma riski normal doğuma göre çok daha fazladır. Bunun sebebi, sezaryen doğumun ameliyat gerektirmesidir. Sonrasındaysa normal doğuma göre daha fazla hastanede kalınacağından ve bu süreç içerisinde profilaktik antibiyotik verileceğinden C. diff bakterisini kapma riskiniz artar. Antibiyotikler enfeksiyon oluşumunu önlemek için verilseler de C. diff bakterisini kapma riskini artırırlar.







diff Bakterisi Olan Birini Hastanede Ziyaret Etmek Güvenli midir?



diffenfeksiyonu, C. diff sporları kişinin vücuduna girdiğinde yayılır. Genelde bağışıklık sistemi hasar görmemiş kişilerde enfeksiyona sebep olmaz. Ancak, yakın zamanda antibiyotik kullanmış kişilerin bağışıklık sistemi zarar görmüştür. Bakteriler bu kişilerde büyüyebilirler ve enfeksiyona sebep olabilirler.


diffenfeksiyonu riski ishale, susuzluğa, ateşe ve böbrek hasarına neden olacağından hamileliği olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden, hamileyseniz bu kişiden hastalığı boyunca uzak durmanız sizin ve bebeğiniz için en güvenlisi olacaktır.


diffenfeksiyonu olan kişiyi ziyaret edecekseniz fazladan önlem almanızda fayda var. Ellerinizi, özellikle yemek yemeden önce düzenli olarak yıkayın. Mümkünse, enfeksiyon kapmış kişiyle aynı tuvaleti ve banyoyu paylaşmayın. Hamilelikte bu bakterilere maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, ishaliniz ve karın ağrınız varsa bir an önce doktorunuzla görüşün.



Hamilelikte C. diff Enfeksiyonunu Önlemek



Hamileyseniz ve hastanede doğum yapacaksanız, C. diff bakterisine maruz kalma riskinin bilincinde olun. Eğer sezaryen doğum yapacaksanız bu risk çok daha fazla olacaktır.


Hastanede doğum yaptığınızda otomatik olarak C. diff bakterisini kapmazsınız elbette. Eve döndüğünüzde C. diff bakterisinin sebep olabileceği belirtileri gösteriyorsanız doktorunuza haber verin.


Hamileliğiniz sırasında, gerekli olmadıkça antibiyotik kullanmamaya çalışarak önlem alabilirsiniz. Doktorunuzla açık bir şekilde bu konuyu konuşun. Antibiyotiklerin aşırı kullanımı C. diff bakterisinin oluşma riskini artırır.



Hamilelikte C. diff Enfeksiyonunun Tedavisi




Hamilelik sırasında ya da doğum sonrasında C. diff bakterisi kaptıysanız tedavi seçenekleri durumunuzun ciddiyetine göre değişkenlik gösterir. Tedavi yöntemleri arasında genellikle rehidrasyon, elektrolit verilmesi ve antibiyotik kullanımı vardır.


Şu anda, C. diffenfeksiyonunu kapmamak için bir yöntem olmadığı gibi probiyotik kullanımının bu bakterileri kapmamak için bir önlem olup olmadığı da bilinmiyor. Gelecekte daha fazla çalışmanın yapılmasıyla bu belirsizlikler ortadan kaldırılabilir.











#ClostridiumDifficileBakterisi, #DiffBakterisiOlanBiriniHastanedeZiyaretEtmekGüvenliMidir, #HamilelikteCDiffBakterisi, #HamilelikteCDiffEnfeksiyonunuÖnlemek, #HamilelikteCDiffEnfeksiyonununTedavisi, #HamilelikteClostridiumDifficileBakterisiEndişelenmeliMiyim, #İnsanlarClostridiumDifficileBakterisineNasılYakalanıyor
https://is.gd/Kaq4nC
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: