NE KADAR KARBONHİDRAT TÜKETECEĞİNİZİ AÇLIK İNSÜLİNİ BELİRLER

Nisan 23, 2017 0 Comments


NE KADAR KARBONHİDRAT TÜKETECEĞİNİZİ AÇLIK İNSÜLİNİ BELİRLER!


Net karbonhidrat tüketiminin sınırlandırılması beslenme planının önemli bir unsuru olmalı, total karbonhidrat tüketimi değil ancak net karbonhidrat azaltılmalı. Beslenmemizde çok miktarda lif olması gerekiyor. Bunun iki temel nedeni var. Lifler yararlı bakterilerimiz için prebiyotik görevi yaparlar. Liflerin çoğu kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürülürler ve bunlar da hücrelerimiz tarafından şeker yerine yakıt olarak kullanılabilir. Çoğu kişi temel yakıt olarak karbonhidrat yakıyor. Bununla ilgili sorun karbonhidratlar temiz yanmıyorlar; karbonhidrat yaktığımızda yağ yaktığımızdan % 30-40 daha fazla serbest radikal oluşur. Bu serbest radikaller, mitokondriyel DNA, hücre zarları, mitokondriyel elektron transport zinciri proteinler gibi önemli hücresel yapılara zarar verir. Çeşitli kronik hastalıkların riskini azaltmak için net karbonhidrat tüketimini sınırlandırıp yerine sağlıklı yağlar tüketerek vücudu yağ yakan moda geçirmek gerekir.


Zaman zaman açlık insülin seviyesini ölçtürmek gerekir. 5'in altı standart olarak normal kabul edilse de benim önerim 3'ün altında tutulmasıdır. İnsülinin temel rolü vücudumuzun kan şekeri düzeyini düzenlemektir. Net karbonhidrat içeren gıdalar yendiğinde aktive olur. Yüksek açlık insülin düzeyi işlenmiş gıda ve aşırı protein tüketimiyle birleşince genellikle insülin direncine yol açar. Eğer açlık insülin düzeyiniz 3'ün altındaysa sizin karbonhidrat tüketiminiz ideal demektir. Eğer 3'ün üzerindeyse o zaman net karbonhidrat tüketiminizi sınırlandırmalı, bunu da tahılları ve şekerleri tamamen beslenmenizden çıkararak yapabilirsiniz. İNSÜLİN DÜZEYİNİZ NE KADAR YÜKSEKSE O KADAR AZ KARBONHİDRAT YEMELİSİNİZ.


Açlık insülininiz 5'in altında değilse baklagiller, kuru fasulye çeşitleri ve pirinç, kinoa ve yulaf gibi tahıllardan da uzak durmalısınız. Ekmek, makarna, kahvaltı gevreği, cips, simit gibi işlenmiş tahıl ürünlerinden kesin olarak uzak durulmalı. Bu yiyecekler sadece insülin düzeyini fırlatmakla kalmıyor leptin direncini de tetikleyerek kilo vermeyi önlüyor. Karbonhidratları sınırlamanın yanı sıra früktoz tüketiminizi de günde 25 gramın altında tutmalısınız. Eğer insülin direnci ve leptin direnci vasa günde 15 gramın altında tutulmalı.


Net karbonhidrat tüketiminizi radikal şekilde azalttıktan sonra bunların yerine beslenmenize taze, organik, çiğ sebzeleri dahil edin. Bunlar iyi karbonhidrat kaynakları olup bizi çeşitli hastalıklardan korur ve hücrelerimize ve dokularımıza vitamin, mineral ve besin temin ederler. Ancak tüm sebzeler besin açısından eşit değildir, o nedenle iyi beslenebilmek için çeşitli sebzeler yemeye özen göstermeliyiz.


Sebzeleri hazırlama şekli de besin açısından önemlidir. Yüksek ısıya maruz kalmak sebzeleri besin değeri açısından bozmaktadır. Mümkün olduğunca çiğ sebze tüketmek sağlıklıdır.


Sebzeleri sağlıklı olarak tüketmenin bir diğer yolu da fermente olarak tüketmektir. Fermente yiyecekler potansiyel olarak toksin atıcı görev yapıyorlar. Aynı zamanda fermente sebzeler zengin probiyotik kaynağıdır.

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: