Sıfır yağla beslenmenin zararları
Beyin fonksiyonları zayıflayabilir:
Beynin yüzde 70'i yağdan oluşur. Bu önemli organımızın düzenli çalışması için beyne sürekli yağ asidi akışı olması gerekir. Beyinde nöron denilen sinyal ileticileri ancak yağ ile aktif çalışabilmektedir.
Beslenmede yağ miktarı çok azaldığında bu aktif çalışma düzeni bozuluyor, kanda kolesterol düzeyi de olması gerekenin çok altına iniyor, çok düşük kolesterol seviyeleri de dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, akıcı konuşamama ve karar vermede zorlanma sorunlarına yol açıyor.
Kalp sağlığı tehlikeye girebilir:
Bugün artık sağlıklı yağ ile beslenmenin damarları tıkamadığını ve kalp krizine yol açmadığını iyi biliyoruz. İşlenmiş yani rafine edilmiş yağlar, katı yağlar ve bolca şeker tüketimi kalp krizine zemin hazırlayabiliyor. Yağı çok sınırlamak kan yağlarının artmasına neden oluyor ve kalp hastalıkları için bir risk oluşturabiliyor.
Hormonları dengesizleştirir:
Beslenmede doğru yağı yeterli miktarda tüketmek hormonların dengeli çalışması için en önemli faktör. Çünkü yiyeceklerle alınan yağlar hormonların sentezlenmesinde kullanılıyor. Düşük yağlı ya da yağsız diyetler ile zayıflama özellikle kadınlarda kısırlık ve hormon dengesizliklerine neden olabilir. Kadınlarda hamile kalmada zorluk ve menstürasyonda bozulma görülebiliyor.
Aşırı yemeye yönlendirebilir: Özellikle yağsız beslenerek zayıflamaya çalışanlarda gördüğüm en önemli sorun diyet süresince zayıfladıkça iştahın artmasıdır. Çünkü yağsız beslenen kişilerde vücudun kalori harcaması azalır ve doğal olarak açlık hissi açığa çıkar. Beslenmemizde dengeli yağ miktarını bulundurduğumuzda açlığı tetikleyen hormon kontrol altında tutulur ve aşırı yeme eğilimi dengelenir.
Sindirim sistemi problemleri artar:
Yağsız beslenme sindirim sistemini kurutur. Sindirim sisteminin dengeli çalışması için probiyotik ve diyet lifi kadar sağlıklı yağlar da önemli. Zeytinyağı, ceviz, balık gibi besinler bu yararlı etkiyi arttırır ve kabızlığı önler.
0 yorum: