Dilde Sivilce Çıkması, Neden Olur, Nasıl geçer?
Dilde Sivilce Çıkması, Neden Olur, Nasıl geçer? - https://www.sagliklimiyim.com/dilde-sivilce-cikmasi-neden-olur-nasil-gecer/
https://www.sagliklimiyim.com/wp-content/uploads/2018/01/Dilde-Sivilce-C387C4B1kmasC4B1.jpg
Yemeden, enerji almadan yaşamak mümkün değildir. Keyif alabilmek için yediğimiz her şeyin kokusunu tadını almak isteriz. Burnu tıkanan bir kişi yediklerinin tadını tam alamaz. Tat almaktan başka besinleri karıştırmak, döndürmek ve en önemlisi ses oluşumu ve konuşmak gibi önemli görevleri olan dilin üzeri bir epitel dokuyla kaplıdır. Dilin üzerinde tat almaya yardımcı olan tat alma tomurcukları da bulunur. Eriyen besin molekülleri tat tomurcuklarının içindeki sinirleri uyararak beyindeki koku alma bölgesine bilgi ulaştırılır ve tat algılanır. Özellikle bebeklerde tat alma sadece dilde değil damakta bulunan tat tomurcuklarıyla da gerçekleşir. Bir gün bir bakarsınız ki dilinizde bir kabartı ya da sivilce çıkmıştır. Tıptaki adı geçici lingual papillit olan bu olay yaşamının herhangi bir döneminde birçok kişinin başına gelmiştir.
Dilde Sivilcesinin Sebepleri Nelerdir?
Dil sivilcesi olarak isimlendirilen iltihaplı kızarıklıkların çok farklı sebepleri olabilir. Dildeki sivilcelerin büyüyüp etrafındaki dokulara da yayılmaması için bir an önce tedavisi yapılmalıdır. Dilinde sivilce sorunu yaşamak istemeyenler ağız içinin ve dişlerin günlük bakımı düzgün yapılmalıdır. Yemek yerken bazen acele davranan kişiler yanlışlıkla dilinin bir kenarını ısırmış olabilir. Dil herhangi bir cismin batmasıyla zedelenebilir ya da sert bir cisimle tahriş olabilir. Diş ve diş eti iltihapları, bazı dudak kalemleri, parlatıcı ve rujlar ağıza mikrop bulaşmasına ya da alerjik tepkilere sebep olabilir. Bütün bu durumlar dilde çıkan sivilcelerin en önemli sebebidir. Vücutta bazı vitaminlerin eksik olması, stres faktörü de dil sivilcelerinin diğer sebeplerindendir.
Bağışıklığınızı Güçlü Tutun
Bağışıklık sistemimizin zayıfladığı bazı dönemlerde hastalıklara açık oluruz. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklar bağışıklık sistemini zayıflatabilmektedir. Ateşli herhangi bir hastalık sırasında da rahatsızlık verici dil sivilcelerinin çıkması kolaylaşabilmektedir. Çoğunlukla dilin uç kısmında beliren dil sivilcesi ağrı verdiği için yemek yemeyi, su içmeyi hatta tat almayı bile zorlaştırabilmektedir.
Dil Sivilceleri Nasıl Belirti Verir?
Dil üzerinde çıkan sivilceler oldukça küçük olup önce kızarıklık şeklinde belirir daha sonra iltihaplı sarımsı veya beyaz oluşumlara dönüşür. Ağrı verici olabilen bu küçük kabarcıkların beraberinde ateş ve boğazda ağrı da ortaya çıkabilmektedir. Daha nadir olgularda dilin şiştiği de görülebilmektedir. Her durumda doktora gidilmesini gerektiren dil sivilceleri teşhis edildikten sonra uygun bir tedaviyle giderilmelidir. Dilinde sivilce çıkan biri Kulak Burun Boğaz uzmanından yardım istemelidir.
Dil Sivilceleri Nasıl Tedavi Edilir?
Dil sivilcelerinin en önemli nedenlerinden biri B 12 vitamini eksikliğidir. Tedavi planına bu da dahil edilir. Ağız temizliği için doktorunuz gargara da verebilir. Doktor gerek duyarsa dil yüzeyine sürülmek üzere bazı jeller ve tedavi edebilmek için bazı ilaçlar da verecektir. Genellikle 2–3 gün içinde diliniz rahatlayacak, sivilceler kaybolacaktır. Tedavi edilmeyip kendi haline bırakılırsa 7–8 gün sürebilen dil sivilceleri geçse de bir süre sonra tekrar çıkabilmektedir.
B 12 VİTAMİNİ, Bağışıklığınızı Güçlü Tutun, dil sivilceleri, Dil Sivilceleri Nasıl Belirti Verir?, Dil Sivilceleri Nasıl Tedavi Edilir?, dil sivilcesi, Dilde, geçici lingual papillit, sivilce, Sivilcesinin Sebepleri Nelerdir?, stres faktörü
https://goo.gl/yvD5Vj
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: