Adet En Fazla Kaç Gün Gecikir, Adet Gecikmesi Kaç Gün Normaldir?

Şubat 04, 2018 0 Comments

Adet En Fazla Kaç Gün Gecikir, Adet Gecikmesi Kaç Gün Normaldir? - https://www.sagliklimiyim.com/adet-en-fazla-kac-gun-gecikir-adet-gecikmesi-kac-gun-normaldir/
https://www.sagliklimiyim.com/wp-content/uploads/2018/02/adet-en-fazla-kac-gun-gecikir-adet-gecikmesi-kac-gun-normaldir-1486053988.jpeg



Regl kanının beklenen tarihte gelmemesine adet gecikmesi denir. Adet gecikmesi, kansızlıktan strese kadar pek çok nedenden kaynaklanan bir durumdur. Siz de adet gecikmesinden muzdaripseniz işte bu duruma yol açan faktörler ve tedavisi:


Hormonal bozukluklar


Uzmanlar, kadınların adet düzensizliği, adet gecikmesi yaşamasının en sık karşılaşılan nedeninin, tiroid hormonun az veya fazla salgılanması, prolaktin hormonu yüksekliği ve yumurtalık kisti yani polikistik over olduğunu bildiriyorlar. Hormonal bozukluğun bir diğer belirtisi de yüzde ve vücutta aşırı kıllanma sorunudur. Endokrinoloji doktoruna başvurup hormon testi yaptırmalıdır. Doktorunuz gerekli görürse adetinizin düzene girmesi için çeşitli ilaçlar reçete edecektir.



Doğum kontrol hapları


Doğum kontrol hapı da vücudun hormon dengesini bozup regl düzensizliklerine, adet gecikmelerine yol açabilmektedir. Bu nedenle, herhangi bir doğum kontrolü önlemi almadan önce jinekoloğunuza danışmanız son derece önemlidir.


Gebelik


Adet döneminin gecikmesinin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri gebeliktir. Aktif bir cinsel hayatınız varsa ve regl gününüz geçtiyse bir gebelik testi yaptırmanızda fayda var.


Obezite


Adetin gecikmesinin bir diğer nedeni de normalin üstünde kiloda olmaktır. Diyetisyeninizin vereceği diyeti ve egzersiz programını uygulayarak zayıflayıp, adet gecikmesi sorunundan kurtulabilirsiniz.


Adet döngüsünün başlangıç yılları


Ergenlikle başlayan adet döngüsünün düzene girmesi zaman alır. Dolayısıyla regl başlangıcından sonraki ilk yıllarda, genç kızların adet düzensizliği yaşaması normal kabul edilir.


Kronik hastalıklar


Diyabet ve çölyak hastalığı gibi kronik hastalıklar da adet döngüsünü olumsuz yönde etkileyebilir. Doktorun verdiği ilaçları kullanarak adet döngülerini düzene sokabilirsiniz.


Zayıflık


Normalin altında kiloda olmak, zayıflık da, vücuttaki östrojen hormonunun üretimini düşürerek adet gecikmesine neden olur. Kuruyemiş, fıstık ezmesi, tahin, pekmez, tereyağ, kalorisi çok yüksek besinlerdir. Beslenmenizde bu gıdalara ağırlık vererek kilo alıp reglinizin düzene girmesini sağlayabilirsiniz.


Aşırı spor yapma


Kadınların aşırı egzersiz yapması, menstrüel döngülerini (regl döngüsünü) olumsuz etkileyebilir. Bu sorun özellikle profesyonel sporcu kadınlarda sık karşılaşılan bir durumdur.


Polikistik Over Sendromu (PCOS)


Polikistik over sendromu, kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme ve kilo problemleri ile kendini gösteren bir sağlık sorunudur. Jinekoloji doktoru bu rahatsızlığın nedenini belirlemek için sizden bazı tıbbi testleri isteyecektir. Polistik Over Sendromu tedavisi ile adet periodlarınız normale dönecektir. 


Perimenopoz


Perimenopoz, menopoza geçiş sürecidir. Menopoza kadar süren iki ilâ sekiz yılı kapsayan bir dönemdir. Bu dönemde de adet gecikmesi sorunu ile sıkça karşılaşılabilir.


İlaçların yan etkileri


Antidepresan ilaçlar, antibiyotikler ve kortizon hapları gibi belli ilaçlar da yan etki olarak adet gecikmesine yol açabilmektedir. Ayrıca, kemoterapi ve tiroid tedavisi görürken alınan ilaçlar da menstruasyon döngüsünü olumsuz etkileyebilir.


Stres ve depresyon


Stres, kaygı, depresyon gibi durumlardan muzdarip kadınlarda da adet gecikmesi yaşanabilir. Stresin normal düzeye düşmesi, depresyonun atlatılmasıyla adet döngüsü de normale dönecektir.


Emzirme


Birçok kadın bebeğini emzirirken adet döneminde gecikme yaşar. Çocuğu emzirmeinin kesilmesiyle adet döngüleri de normale dönecektir.


Adet gecikmesinin diğer nedenleri


  1. Şok diyetler yapma

  2. Menopoza girme

  3. Hastalık geçirme

  4. Seyahate çıkma

  5. Rahim hastalıkları

  6. Beyinde bulunan tümörler, kitleler

  7. Dengesiz ve düzensiz beslenmeye bağlı beslenmeye bozuklukları

  8. Kürtaj sonrası rahimde meydana gelen yapışıklıklar

  9. Kadın üreme organlarının hastalıkları

  10. Anoreksi nevrozaya bağlı yemek yeme bozuklukları

Adet gecikmesi kaç gün normaldir, en fazla kaç gün gecikebilir?


Adet gecikmesi 7 güne kadar normal kabul edilir. Adet gecikmesinin en fazlası ise yoktur, çeşitli sorunlardan adet aylarca bile gecikebilir.


Adet gecikmesi nasıl tedavi edilir?


Adet gecikmesinden muzdaripseniz bir Kadın Doğum Uzmanı doktoruna başvurmalısınız. Doktorunuz hormon testi, ultrasonla rahim ve yumurtalıkların izlenmesi gibi yöntemleri uygulayarak durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır?










#AnneÇocuk, #Diyet, #KadınSitesi, #KadınaÖzelKonular, #MaviKadın, #SaçBakımı, #Sağlık
https://goo.gl/f94DAW
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: