Gastroenterit Nedir ? & Gastroenterit Nasıl Geçer ? & Gastroenterit Tedavisi

Şubat 22, 2018 0 Comments

Gastroenterit Nedir ? & Gastroenterit Nasıl Geçer ? & Gastroenterit Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/gastroenterit-nedir-gastroenterit-nasil-gecer-gastroenterit-tedavisi/
https://www.sagliklimiyim.com/wp-content/uploads/2018/02/gastroenterit-nedir-doktorix.jpeg


Gastroenterit, gastrointestinal sistemdeki çeşitli enflamatuar problemler için genel bir terimdir ve en yaygın semptom ve bulgular ishal, mide bulantısı, kusma ve karın ağrılarıdır.



Gastroenterit halk arasında sıklıkla “mide gribi” olarak adlandırılır, ancak influenza virüsüyle ilgili değildir.



Gelişmiş ülkelerde yaklaşık 100 milyon gastroenterit vakasının  % 2’sinden daha azı hastaneye yatırılmaya ihtiyaç duyarken gelişmekte olan ülkelerde başta dehidratasyon nedeniyle önde gelen ölüm nedenidir.



Gastroenterit ve gıda zehirlenmesi aynı şey mi ?



Her ne kadar ikisi de ishal, bulantı ve kusma, mide krampları, kas ağrıları gibi bazı ortak belirtileri paylaşsa da, tam olarak aynı şey değildirler.



Gastroenterit, gastrointestinal sistemdeki herhangi bir nonspesifik inflamatuar problem anlamına gelir; Bazı doktorlar  sindirim sistemine saldıran viral bir enfeksiyondan kaynaklandığını düşünüyorlar.



Gıda zehirlenmesi ise spesifik olarak bakteri, virüs, parazitlerle ve /veya ürettikleri toksinleri içeren yemek veya sıvıları içmekle oluşur.



Ek olarak:



Gıda zehirlenmesi genellikle aynı yiyecekleri veya içecekleri içen bireylerde meydana gelen küçük salgınlarda bulunur ve semptomlar birkaç saat içinde hızla ortaya çıkar; Gastroenterit’te ise semptomlar kademeli olarak başlar ve genellikle gıda zehirlenmesinden daha uzun sürer.



Gastroenterit oldukça bulaşıcıdır ve hızlı bir şekilde diğer kişilere yayılabilir; Gıda zehirlenmesi genellikle toksin alınmasını gerektirir ve diğer bireylere kolayca yayılmaz.



Gastroenterit  ve grip (influenza) aynı enfeksiyon mu ?



Hem gastroenterit hem de gribe virüsler neden olsa da, viral cins ve türler  farklıdır.



Gastroenteritin çoğunluğuna neden olan virüsler Norovirus spp’dir; Buna karşın influenzaya neden olan virüsler esas olarak influenza A ve B viral spp ve alt tipleridir.



İnfluenza (grip) solunum yollarını tutarken gastroenterit esas olarak gastrointestinal yolla ilgili sorunlarla sonuçlanır.



Gastroenterit belirtileri  nelerdir ?



Gastroenterit belirtileri nedene bağlı olarak değişebilir.



Viral gastroenteritin birincil semptomu ishaldir (kanlı olmayan).



Diyare ile birlikte mide bulantısı, kusma ve bazı karın krampları olabilir.



Viral gastroenteritli bazı bireylerde hafif ateş ( 37.77 C), titreme, baş ağrısı ve kas ağrıları ve yorgunluk hissi oluşabilir. Bazen kusma olur.



Belirtiler genellikle 2-5 gün sürer ve viral gastroenterit ile çözülmeye başlar.



Viral veya bakteriyel gastroenterit olan bazı bireylerde semptomlar görülebilir. Semptomlar ayrıca diğer gastroenterit nedenleri (ilaçlar, gıda alerjileri, toksinler) ile de görülebilir:



Karın ağrısı
Kilo kaybı
Kas ağrıları
Baş ağrısı
Eozinofili (çoğunlukla allerjik gastroenterit)
Elektrolit kaybı
Ciddi gastroenterit, kişinin dehidrasyon bulguları olduğu anlamına gelir; Bu tıbbi acildir.



Çocuklarda gastroenterit belirtileri  nelerdir ?



Gastroenterit vakalarında genellikle ishal olur, ancak diğer belirtilere de sahip olabilirler:



İshal
Yemek yemeyi ya da içmeyi reddetmesi ya da çok susamış olması
İdrar çıkışı artmış veya düşük veya hiç yok
Kilo kaybı
Letarji
Kanlı ishal
Sık sık normale dönmeyen buruşmuş cilt, sıvı alımının azalmasıyla birlikte bir dehidrasyon işaretidir.



Gastroenterit nasıl yayılır ?



Gastroenteritin viral ve bakteriyel nedenlerinin çoğu, doğrudan veya dolaylı temas yoluyla, genellikle fekal – oral yolla diğer insanlara aktarılır.



Gastroenterit kimlerde sıktır ?



Gastroenterit yaygındır, dünya çapında bir hastalıktır ve hemen hemen herkes hayatında birkaç kez muzdarip olur, çünkü bazı viral ve bakteriyel nedenlerle temastan kaçınılaması neredeyse imkansızdır.



Kalabalık koşullarda (askeri, yolcu gemileri, yurtlar) yaşayan insanlar daha risk altındadır, ayrıca gelişmekte olan ülkelerde yaşayan insanlar genellikle kirlenmiş yiyecek veya su içeren bir diyet geçiren insanlardır.



Bebekler, çocuklar ve bazı yetişkinler (yaşlılar, immün süpresifler) daha büyük risk altındadırlar ve ayrıca  çocuklar ve yetişkinlerden daha hızlı su kaybedilebilirler.



Bazı antibiyotikleri kullananlar  GI mikroplarını baskıladığından ve Clostridium difficile gibi bakteri veya virüslerin baskın olmaya ve hastalığa neden olmasına neden olduğundan yüksek risk altındadır.



İyi hijyen ve el yıkama teknikleri uygulamayan insanlar, pişmiş ve /veya yıkanmamış yemek yiyenler veya potansiyel olarak kirlenmiş sıvı kaynaklardan (nehirler, akarsular, pastörize edilmemiş sütler gibi) içenler daha yüksek risk altındadır.



Gastroenterit ne kadar sürer ?



Gastroenteritin nedenine bağlı olarak, akut veya kronik olarak görülebilir.



Akut gastroenterit (viral) yaklaşık 7 ila 14 gün sürer ve genellikle kendi kendini iyileştirir.
Kronik gastroenterit (örneğin allerjik gastroenterit), teşhis konulmazsa ve uygun bir şekilde tedavi edilmezse aylarca sürebilir.



Gastroenterit bulaşıcı mı ?



Gastroenteritin nedenlerinin (viral ve bakteriyel) büyük çoğunluğu bulaşıcıdır, genellikle gıda veya su kontaminasyonu yoluyla bulaşıcıdır. Buna ek olarak, kişiden kişiye aktarılabilirler.



Vücut sıvılarına maruz kalma (örneğin, bulaşıcı ajanlar içeren dışkı veya damlacıklar), hastalığı başkalarına bulaştıran yaygın kaynaklardır.



Gastroenteritin birkaç nedeni, gıda alerjileri veya ilaçların yan etkileri gibi bulaşıcı değildir.



 



Gastroenterit’in en yaygın nedenleri nelerdir ?



Viral nedenleri



ABD’de ve dünyada gastroenteritin en yaygın nedeni Norovirus’dur.



Rotavirus, Astrovirus, Adenovirus ve Sapovirus suşları diğer viral gastroenterit enfeksiyonlarının çoğuna neden olurken viral gastroenterit vakalarının yaklaşık % 50 ila% 70’ine norovirüs neden olur.



Bakteriyel nedenleri



Salmonella, Shigella, Campylobacter Aeromonas ve Escherichia coli (E. coli) bakteri suşları, dünya genelinde görülen gastroenteritin ana bakteriyel nedenleridir.



Clostridium, Vibrio, Campylobacter ve Yersinia spp gibi diğer bakteriler zaman zaman salgınlara neden olabilir.



Paraziter nedenleri



Giardia, Cryptosporidium ve Entamoeba enfeksiyonları gibi parazitler gastroenterite neden olabilir.



Diğer nedenleri



Gıda alerjileri (eozinofilik gastroenterit), antibiyotikler ve toksinler gastroenteritin daha az sık görülen nedenleridir.



Gastroenterit olduğumu nasıl bilebilirim ?



Gastroenterit için spesifik testler bulunmamaktadır, bu nedenle gastroenterit, çoğunlukla ishal, bulantı, kusma gibi semptomlarla teşhis edilmektedir.



Gastroenterit genellikle kendine sınırlı bir hastalıktır, çünkü insanların büyük çoğunluğu bir doktor tarafından görülmez veya teşhis edilmez.



Bununla birlikte, yolcu gemilerinde, okullarda, kışlalarda görülen salgınlar sırasında, viral ve bakteri kültürleri, PCR ve diğer immünolojik tabanlı testler  patojeni belirleyebilir.



Gastroenterit semptomları şiddetli olduğunda da bu tür testler uygulanabilir.



Buna ek olarak, yakın geçmişteki yiyecek veya içecek benzer geçmişi olan hastalar genellikle hastalığın kaynağını keşfetmeye yardımcı olur.



Doğal ve ev ilaçları gastroenterit belirtilerini yatıştırmaya yardımcı olur mu ?



Gastroenterit semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilecek çok çeşitli doğal ve /veya ev ilaçları vardır:



Evde tedavi yeterli sıvı alımından oluşur.



Şeffaf sıvılar tavsiye edilir (Pedialyte, özellikle küçük çocuklar, Gatorade, PowerAde ve diğer spor içecekleri için), meyve suları veya sütleri semptomları uzatabileceklerinden alınmamalıdır.



Tuz
Zencefil
Karbonat
Elma sirkesi
Fesleğen
Papatya çayı
Asafetida baharatı
Çinko
Tarçın
Nane
Zerdeçal
Yoğurt da alınabilir.



Eğer dehidratasyon meydana gelirse, hasta derhal bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.



Gastroenterit geçirirken diyet olarak ne önerilir ?



Bazı sağlık uzmanları gastroenterit, özellikle çocuklarda viral ve /veya bakteriyel enfeksiyonlar için özel bir diyet önermektedir. Her şeyden önce dehidratasyonu önlemek için yeterli sıvı rehidrasyonudur.



Sık önerilen diyet “BRAT” diyet olarak adlandırılır. Bu diyet genellikle rahatsız edici olmayan ancak gastrointestinal sistem için yatıştırıcı gıdalardır.



BRAT diyeti, muz, pilav, elmalı çay ve tost anlamına gelir. Bazı doktorlar bu diyetin hastalara belirgin bir fayda sağladığını düşünmese de, bazıları akut gastroenteritin semptomlarından hastanın normal diyetine geçiş yapmak için yetişkinler ve çocuklara bir iki gün için önermektedir.



Gastroenterit tedavisi nasıldır ?



Çoğunlukla reçeteli bir tedaviye ihtiyaç yoktur.



Evdeki hızlı ve güvenli bir iyileşmenin anahtarı (evde çare) uygun hidrasyondur. Eğer dehidratasyon meydana gelirse, hasta bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.



Çoğu sağlık uzmanı, hızlı rehidrasyon için tercih edilen tedavi olan IV sıvılarına başlamayı seçmektedir.



Gastroenterit semptomlarını azaltmak için diğer ilaçlar reçete edilebilir. Kusmayı azaltmak için, prometazin, proklorperazin veya ondansetron (Zofran) sıklıkla kullanılır.



Bazıları, ishalin yavaşlatılması için difenoksilat ve atropin veya lopermadine reçete edebilir.



Birçok doktor gastroenterit semptomları için herhangi bir tıbbi tedavi önermemektedir, çünkü tüm ilaçlar yan etkilere sahiptir ve hasta iyi seviyede kalmaya devam ederse, semptomlar genelde hemen durur.



Gastroenterit semptomları özellikle kusma hafifledikçe, doktorlar hastanın normal diyetine dönmeden önce bir veya iki gün için BRAT diyetini (muz, pirinç, elma ve tost) önerebilir.



Patates, tavuk gibi yağsız et ve tam tahıllar diyare ile kaybedilen besin maddeleri ve elektrolitlerin yerini almasına yardımcı olabilir.



Gastroenteritin yanı sıra daha ciddi semptomları olan hastalar, hastalığın nedenine göre (örneğin, salmonelloz veya Clostridium difficile toksini) tedavi edilir.



Gastroenterit olusam hangi doktora gitmeliyim ?



Viral veya hafif bakteriyel nedenli gastroenterit hastalarının çoğu, tedavi gerektirmez veya hastanın birinci basamak sağlık kuruluşu veya çocuk doktoru tarafından tedavi edilebilir.



Daha şiddetli gastroenterit hastaları için, bulaşıcı hastalık uzmanları, gastroenterologlar, acil tıp uzmanları, alerji uzmanları veya dahiliye uzmanına başvurulabilir.



Gastroenterit için ne zaman doktora başvurmalıyım ?



Gastroenterit semptomları 5 günden fazla sürerse, şiddeti arttırır (ateş 38.33 C veya daha yüksek) veya kanlı diyare, dehidrasyon, sürekli karın ağrısı veya başka semptomlar gelişirse doktora başvurulmalıdır.



Gastroenterit komplikasyonları nelerdir ?



Gastroenterit alan hastaların çoğu komplikasyon taşımaz ve tamamen düzelir. Bazı hastaların en önemli komplikasyonu dehidratasyondur ve bebekler, çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı bastırılmış kişiler bu komplikasyon için daha yüksek risk altındadır.



Dehidrasyon nedeniyle dünyada bebek ölümleri çoktur.



Gastroenterit  önlenebilir mi ?



Gastroenterit’i önleyecek bir diyet yoktur ancak gıda hazırlanmasının gastroenteritin önlenmesinde güçlü bir rolü vardır.



Genel olarak, yapılabilecek bazı eylemler vardır:



El yıkama, özellikle yemek yemeden önce ve enfekte olmuş bir kişi veya eşyalarla (giysiler, yatak takımları, oyuncaklar) yakından temas sonrası
Mümkünse enfekte bireylerle doğrudan temastan kaçınma
Az pişmiş gıdaları, özellikle etleri yememe
Çeşmeden su içmeme
İşlenmemiş veya pastörize edilmemiş sıvılar, özellikle süt içmeme



Rotavirüse karşı çocuklarda bu enfeksiyonu azaltmış bir aşı mevcuttur.



Gastroenterit geçiren bir kişinin prognozu nedir ?



Tamamen iyileşme için prognoz (görünüm), viral ve bakteriyel nedenlerle ortaya çıkan gastroenterit hastalarının çoğunda yeterli derecede rehidrate olduğu  sürece mükemmeldir.



Spesifik bir hastalık sürecinin bir parçası olarak gastroenterit semptomları geliştiren hastalar için prognoz (örn., Shigellosis), spesifik hastalık sürecinin ciddiyetine bağlı olarak değişir.



 



 



#BakteriyelNedenleri, #ÇocuklardaGastroenteritBelirtileri Nelerdir, #DiğerNedenleri , #DoğalVeEvIlaçlarıGastroenteritBelirtileriniYatıştırmayaYardımcıOlurMu, #Gastroenterit, #Gastroenterit ÖnlenebilirMi, #Gastroenterit VeGripInfluenzaAynıEnfeksiyonMu, #GastroenteritBelirtileri Nelerdir, #GastroenteritBulaşıcıMı, #GastroenteritGeçirenBirKişininPrognozuNedir, #GastroenteritGeçirirkenDiyetOlarakNeÖnerilir, #GastroenteritIçinNeZamanDoktoraBaşvurmalıyım, #GastroenteritKimlerdeSıktır, #GastroenteritKomplikasyonlarıNelerdir, #GastroenteritNasılYayılır, #GastroenteritNeKadarSürer, #GastroenteritOlduğumuNasılBilebilirim, #GastroenteritOlusamHangiDoktoraGitmeliyim, #GastroenteritTedavisiNasıldır, #GastroenteritVeGıdaZehirlenmesiAynıŞeyMi, #GastroenteritInEnYaygınNedenleriNelerdir, #ParaziterNedenleri, #ViralNedenleri
https://goo.gl/sDHxSc
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: