Gıda Alerjisi (Gıda İntoleransı) Nedir ? & Gıda İntolerans Testi

Şubat 22, 2018 0 Comments

Gıda Alerjisi (Gıda İntoleransı) Nedir ? & Gıda İntolerans Testi - https://www.sagliklimiyim.com/gida-alerjisi-gida-intoleransi-nedir-gida-intolerans-testi/
https://www.sagliklimiyim.com/wp-content/uploads/2018/02/gida-intolerans-testi.jpeg


Gıda alerjisi ya da gıda intoleransı neredeyse herkesi etkileyebilen sinsi ama önemli bir durumdur.



Eskiden adeta bir trend olan “gıda intolerans testleri” çok pahalı olmasından ötürü artık pek kullanılmasa da gıda intoleransını belirlemede çok önemli testlerdir.



İnsanlar yedikleri gıdalardan sonra hazımsızlık, gaz gibi rahatsızlık hissettiklerinde genellikle yiyeceğe karşı alerjileri olduğunu düşünürler. Bununla birlikte, gerçekte, araştırmalar, yetişkinlerin sadece % 3’ü ve çocukların % 6-8’inde gıdaya karşı gerçek bir alerjik reaksiyon olduğunu gösteriyor.



Gerçek bir gıda alerjisi, bağışıklık sistemindeki spesifik bir reaksiyonun tetiklediği ve çoğunlukla karakteristik belirtilerle ifade edilen ani bir gıda karşılığı tepkidir.



 





 



Besin alerjisi olmadan gıdalara yönelik diğer reaksiyon türleri ise gıda intoleranslarını (laktoz veya süt intoleransı gibi), gıda zehirlenmesini ve toksik reaksiyonları içerir.



Gıda intoleransı da gıdaya anormal tepkidir ve semptomları gıda alerjisine benzeyebilir. Ancak gıda intoleransı çok daha yaygındır, çeşitli hastalıklarda görülür ve gıda allerjisinden sorumlu bağışıklık reaksiyonundan farklı birkaç farklı mekanizma tarafından tetiklenir.



Gıda alerjisi olan neye karşı allerjik olduğunu tanımlamalı ve önlem almalıdır, çünkü genellikle hafif ve şiddetli değildir bu reaksiyonlar ama tahrip edici bir hastalığa neden olabilir ve nadir durumlarda ölümcül olabilir.



Yiyeceklere karşı olan alerjik reaksiyonların sebepleri nelerdir ?



Hem kalıtım hem de çevresel faktörler gıda alerjisinin gelişiminde rol oynayabilir. Gıdalardaki alerjenler, alerjik bir reaksiyon başlatmaktan sorumlu olan maddelerdir.



Genellikle pişirmeye, midede asit ve bağırsak sindirim enzimlerine direnç gösteren proteinlerdir. Sonuç olarak, allerjenler gastrointestinal mukozayı (bu mukozada neyin nesi dediğinizi duyar gibiyim, iç yüzü, astarı gibi anlayabilirsiniz) geçerler, kan dolaşımına girerler, vücutta (protein kaynaklı) allerjik reaksiyonlara neden olurlar.



Önce gıda alerjisinde olayın mekanizmasını bir anlayalım.



Gıda allerjisinin iki komponenti vardır.



1-Bağışıklık sistemi:



Gıdaya alerjik reaksiyon, bağışıklık sisteminin iki bileşenini içerir. Biri bir çeşit protein, yani immünoglobulin E (IgE) adı verilen, kan yoluyla dolaşan bir alerji antikorudur. Diğeri mast hücresi, histamini depolar ve vücudun tüm dokularında bulunan özel bir hücredir.



Mast hücresi, özellikle burun ve boğaz, akciğerler, cilt ve gastrointestinal sistem gibi alerjik reaksiyonlarda tutulabilen vücut bölgelerinde bulunur.



2-Kalıtım:



Bireyin gıda olarak zararsız görünen bir şeye karşı IgE üretme eğilimi kalıtsal görünmektedir.



Genel olarak, alerjisi olan insanlar, alerjilerin yaygın olduğu ailelerden gelmektedir – mutlaka besinle değil, belki de polenler, kürkler, tüyler veya uyuşturucular için alerjiler gibi.



Böylece, iki allerjik ebeveyni olan bir kişinin, bir alerjik ebeveyni olanlardan daha fazla gıda alerjisi geliştirmesi daha olasıdır.



Mekanizma:



Gıda allerjisi aşırı duyarlılık reaksiyonudur, yani gıda alerjenlerine alerjik reaksiyon gelmeden önce, kişinin önceden maruz kalması veya “hassaslaştırılmış” olması gerekir.



İlk maruziyette alerjen, allerjen için spesifik IgE antikoru üretmek için lenfositleri (özel beyaz kan hücreleri) uyarır. Bu IgE daha sonra salınır ve vücudun farklı dokularındaki mast hücrelerinin yüzeyine yapışır.



Kişi, bir dahaki sefer o yiyecekleri yediğinde allerjen, mast hücrelerinin yüzeyindeki spesifik IgE antikoruna girer ve hücrelere histamin gibi kimyasallar salmasına neden olur.



Serbest bırakıldıkları dokuya bağlı olarak, bu kimyasal maddeler çeşitli gıda allerjisine neden olur.



Besin allerjisi belirtileri ve bulguları nelerdir ?



Sindirimin karmaşık işlemi, yemeğe alerjik reaksiyonların zamanlamasını, yerini ve belirli semptomlarını etkiler. Besin alerjisinin tüm belirtileri, birkaç dakika ila bir saatlik bir yemek yiyince ortaya çıkar.



Gıda alerjisi başlangıçta ağızda bir kaşıntı, yutma ve solunum zorluğu şeklinde görülebilir. Daha sonra mide ve bağırsaklardaki gıdaların sindiriminde bulantı, kusma, diyare ve karın ağrısı gibi belirtiler başlayabilir.



Bu arada, gıda alerjisinin gastrointestinal semptomları, çoğu zaman farklı gıda intoleransı tiplerinin belirtileri ile karıştırılan semptomlardır.



Daha önce de belirtildiği gibi, alerjenler emilir ve kan dolaşımına girerler. Cilde bulaşırlarken alerjenler egzamaya neden olabilirler ve hava yollarına ulaştıklarında astıma neden olabilirler.



Allerjenler kan damarlarını dolaşırken baş dönmesi, halsizlik ve anafilaksiye neden olabilirler, ki bu da kan basıncında ani düşüş anlamına gelir.



Anafilaktik reaksiyonlar, ağızda karıncalanma, boğazda veya karında rahatsızlık gibi hafif semptomlarla başlasalar bile şiddetlidir. Hızlı tedavi edilmezler ölümcül olabilirler.



Gıda alerjisi için risk faktörleri nelerdir ?



Yetişkinler ve çocuklarda, gıda alerjileri gelişebilir. Kişinin gıda alerjisi riskini artıran faktörler arasında aşağıdakiler bulunur:



Genç yaş: Yiyecek alerjileri bebeklerde ve çocuklarda yaygındır.



Çocukken geçmiş bir gıda alerjisine veya başka bir gıdaya karşı alerjiye sahip olmak: Bir çeşit gıda alerjisi olanların, diğer gıda alerjileri geliştirme olasılıkları daha yüksektir.



Ailesinde alerji, egzama, astım veya saman nezlesi olanların gıda alerjisi geliştirme şansı artmaktadır.



Bebekler ve çocuklar gıda alerjisi konusunda sorun yaşıyor mu ?



Çoğu gıda allerjisi, yaşamın birinci veya ikinci yılında başlar. Bu reaksiyonların bir kısmı zamanla giderebilirken (inek sütlerine veya yumurtalara karşı alerjiler gibi), bebeklik döneminde edinilen diğer gıda alerjileri (fındıklara veya kabuklu deniz hayvanları alerjileri gibi) genelde yaşam boyunca devam eder.



Süt veya soya formülüne alerjiler bazen bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Bu erken alerjiler bazen tipik olan ürtiker ya da astımı içermez, aksine bebeklerdeki infantil koliği andıran semptomlara, hatta dışkıda kan görülmesine ya da zayıf büyümeye neden olabilirler.



Genellikle doğumdan bir ay sonra başlayan infantil kolikte geceleri uyurken birden ağlayan bir çocuk vardır. Koliğin nedeni belirsizdir. Ancak çeşitli psikososyal ve beslenme faktörleri söz konusudur ve süt veya soya alerjisi’de kolik nedeni olarak ileri sürülen faktörlerdir.



Bebeklerdeki besin allerjisi genellikle bebeğin beslenmesinin etkisini gözlemleyerek teşhis edilir. Bebek inek sütü alıyorsa, doktor soya formülünde veya anne sütünde yalnızca bir değişiklik önerecektir.



Soya alerjik bir reaksiyona neden oluyorsa, bebek basit bir formülle beslenebilir. Bu formülasyonlarda, proteinler ve karbonhidratlar, temel amino asitler ve şekerler mevcuttur.



Gıda proteinine bağlı enterokolit sendromu (GPBES), çocukları etkileyen ve bazen gecikmiş bir gıda alerjisi olarak adlandırılan bir bağırsak rahatsızlığıdır. Katı gıdaları yemeye başlayan bebeklerde sıklıkla görülür.



Tipik bir gıda alerjisinin aksine, semptomlar, gıda tüketildikten saatler sonra gelir. Kusma ve ishal eşliğinde ciddi bir hastalıktır. Ağır vakalarda, ishale ve kusmaya bağlı sıvı kaybıyla dehidratasyon ve şok olabilir.



Süt, soya ve tahıllar, çoğunlukla GPBES’yi tetikleyen gıdalardır. Araştırmalar, GPBES’in, tipik alerjik reaksiyonlarla görülen IgE antikorlarının üretilmesinden farklı bir mekanizmadan kaynaklandığını düşündürmektedir.



Emzirmek:



En azından ilk 4 ay boyunca, diğer gıdaları hariç tutarak, emzirme, yaşamın ilk 2 yılında yüksek risk altındaki çocukların süt alerjisine ve egzamaya karşı korunmasına yardımcı olur.



Anne sütü, bebeğe yabancı olan proteinleri daha az içerir ve bu nedenle, inek sütü veya soya formülüne göre daha az allerjiktir. Bu nedenle, özellikle gıda alerjisine yatkın bebekler için, emzirme özellikle önemlidir.



Bazı çocuklar belirli bir gıdaya o kadar hassastır ki, anne o yiyecekleri yerse, anne sütüyle çocuğa geçen bu allerjenler çocuğu etkiler. Bu durumda, anneler bebeğin alerjik olduğu bu gıdaları yemekten kaçınmalıdır.



Bununla beraber emzirmenin, sonradan alerjilerin gelişimini önlediğine dair kesin kanıt henüz elde edilememiştir.



En yaygın gıda alerjileri nelerdir ?



Amerikan Astma, Alerji ve İmmünoloji Akademisi’ne göre, gıda alerjilerinin çoğundan sekiz gıda sorumludur:



İnek sütü
Yumurta
Balık
Yer fıstığı
Kabuklu deniz hayvanı
Soya
Fındık ağacı
Buğday



Yetişkinlerde alerjik reaksiyonlara neden olan en yaygın gıdalar karides, kerevit, ıstakoz ve yengeç gibi kabuklu deniz hayvanlarıdır; Ceviz, fındık, balık, yumurta ve fıstık ise ciddi anafilaktik reaksiyonlara neden olabilir.



Oldukça alerjik insanlarda, az miktarda bir gıda alerjisi bile (örneğin, fıstık çekirdeğinin 1/44,000’i) alerjik reaksiyona neden olabilir. Bununla birlikte, daha az hassas insanlar, alerjik oldukları az miktarda gıdayı tolere edebilirler.



Çocuklarda durum yetişkinlerden biraz farklıdır ve alerjik reaksiyonlara neden olan en yaygın gıdalar yumurta, süt, yer fıstığı, ağaç fıstığı, kabuklu deniz hayvanları, soya, balık ve meyveler, özellikle domates ve çilektir.



Çocuklarda bazen alerjilerin şiddeti artar, ancak yetişkinler genellikle alerjilerin şiddeti aynıdır. Ayrıca, çocuklar, yerfıstığı, balık veya karides alerjilerine göre inek sütüne veya soya formülüne göre daha fazla allerjiktir.



Yetişkinler ve çocuklar daha sık yenen gıdalara tepki verirler. Örneğin, Japonya’da pirinç alerjisi ve İskandinavya’da morina balıkları alerjisi, başka yerlerde olduğundan daha yaygındır.



Çapraz reaktivite nedir ?



Çapraz reaktivite, bir kişide alerjiye neden olduğu bilinen gıdalarla kimyasal olarak veya başka şekilde ilişkili olan gıdalara alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasıdır.



Örneğin, bir kişide karides için şiddetli bir alerji öyküsü varsa, muhtemelen yengeç, ıstakoz ve kerevit alerjisi de gösterebilir.



Egzersize bağlı gıda alerjisi nedir ?



Egzersiz, gıdanın alerjik reaksiyonuna neden olabilir. Bu genelde belirli bir yiyeceği yiyen ve daha sonra egzersiz yapan kişilerde görülür. Egzersiz yaparken ve vücut ısısı arttıkça kaşıntı başlar, astım krizi, karın ağrısı ve hatta anafilaksi gelişebilir.



Egzersiz kaynaklı gıda alerjisi için aslında önleyici önlem basittir – egzersiz yapmadan önce en az 2 saat o gıdayı tüketmemek.



Gıda allerjisi ile ilişkili durumlar neler ?



Migrene eğilimli kişiler, mast hücrelerinin allerjik bir reaksiyonda ürettiği bileşiklerden biri olan histamin ile baş ağrısı çekebilir. Ancak besin alerjilerinin migren ağrısına neden olabileceği teorisi kanıtlanmamıştır.



Ayrıca, gıda alerjilerinin romatoid artrit, osteoartrit, gerilme-yorgunluk sendromu, serebral alerji (baş ağrısı ve konsantrasyon zorluğu), çocuklarda hiperaktiviteye neden olabileceği veya ağırlaştırabileceği iddiasını destekleyen bilimsel araştırmalar da vardır ama kanıtları yetersizdir.



Hangi koşullar gıda alerjisini taklit eder ?



Gıda alerjisini taklit edebilecek birçok durum vardır. Bir hasta doktora “ben gıda alerjim olduğunu düşünüyorum” derse, doktor birtakım teşhisleri düşünmelidir. Olasılıklar, yalnızca gıda alerjisini değil, aynı zamanda yiyeceklerden kaynaklanan semptomları olan başka hastalıkları da içermektedir.



Bunlar, örneğin histamin veya gıda katkı maddeleri gibi belirli kimyasal maddelere reaksiyonları, gıda zehirlenmesini, birkaç gastrointestinal hastalığı ve psikolojik durumları  içerir.



Histamin toksisitesi:



Gıdalardaki bazı doğal maddeler (örneğin histamin) alerjiyi andıran reaksiyonlara neden olabilir. Histamin, peynir, bazı şaraplar ve bazı balıklar, özellikle ton balığı ve uskumruda yüksek seviyelere ulaşabilir.



Balıkta, histaminin özellikle de doğru şekilde soğutulmamış balıklarda bakteri kontaminasyonundan ötürü arttığına inanılıyor.



Mast hücreleri alerjik reaksiyonda histamin salar demiştim, bu nedenle, bir kişi yüksek miktarda histamin içeren bir gıdayı yerse, histamin toksisitesi gelişebilir, bu da gıda üzerindeki alerjik reaksiyona çok benzer.



Histamin toksisitesi psödooalerjik balık zehirlenmesi olarak da adlandırılır ve denizle ilgili gıda kaynaklı hastalıkların üçte birinden fazlasından sorumludur.



Hani o meşhur “balıktan zehirlendi” veya “balıkla yoğurt yedi zehirlendi” efsanesi aslında çoğunlukla bundan kaynaklanır.



Gıda Katkı Maddeleri:



Bir başka gıda intoleransı, tadımı geliştirmek, renklendirmek veya mikroorganizmaların çoğalmasını önlemek için gıdaya eklenen belirli bileşiklere karşı olumsuz bir reaksiyondur. Bu katkıların büyük miktarlarda tüketilmesi, alerjik semptomların tümünü taklit eden semptomlar üretebilir.



Besin alerjisi ile karıştırılabilen advers etkilere en sık neden olan bileşikler sarı renkli boya, monosodyum glutamat (MSG) ve sülfitlerdir.



Bunlar çok miktarlarda tüketildiğinde, kızarıklık, sıcaklık hissi, baş dönmesi, baş ağrısı, yüzde basınç hissi ve göğüs ağrısı gibi belirtiler oluşabilir.



Bu belirtiler yedikten hemen sonra ortaya çıkar ve geçicidir.



Gıda zehirlenmesi:



Gıda zehirlenmesinin olağan nedeni, bakteriler gibi toksin üreten mikroorganizmalarla kontamine yiyeceklerin tüketilmesidir. Böylece gıda alerjisini taklit eden semptomlar görülebilir.



Gıda zehirlenmesine neden olabilen yaygın mikroplar arasında norovirüsler, Campylobacter jejuni, Salmonella, Listeria monocytogenes, Vibrio vulnificus ve E. coli 0157: H7 bulunur.



Laktaz yetersizliği (laktoz intoleransı):



Özellikle süt içenlerde gıda alerjisi ile karıştırılan gıda intoleransının bir diğer nedeni laktaz eksikliğidir. Bu yaygın gıda intoleransı, en azından 10 kişiden birini etkiler.



Laktaz ince bağırsağın mukozasında bulunan bir enzimdir. Bu enzim, sütteki kompleks bir şeker olan laktozu basit şekerlerle parçalayıp daha sonra emilmesini sağlar.



Bir kişide laktaz eksikliği varsa, süt ürünlerinin çoğunda bulunan laktozu sindiremez. Bunun yerine bağırsaktaki diğer bakteriler, sindirilmemiş laktozu kullanarak gaz üretir.



Laktoz intoleransının ana belirtileri şişkinlik, karın ağrısı ve diyare‘dir.



Laktaz eksikliği testi için buraya tıklayın.



Glutene duyarlı enteropati:



Glutense karşı tolerans, glutene duyarlı enteropati veya çölyak sprue adı verilen bir hastalıkta ortaya çıkar. Glutene duyarlı enteropatide, buğday, yulaf, çavdar ve arpanın bir unsuru olan gliadin gibi gluten bileşenlerine anormal bir bağışıklık tepkisi olur.



Çölyak hastalığı için buraya tıklayın.



Diğer gastrointestinal hastalıklar:



Birkaç gastrointestinal hastalık, bazen yiyeceklerden kaynaklanan karın belirtileri (özellikle bulantı, kusma, diyare ve ağrı) üretir. Bu nedenle bu hastalıklar, gıda alerjilerine benzeyebilir.



Örneğin, peptik ülser, safra taşları, ülsersiz dispepsi (hazımsızlık tipi), Crohn hastalığı (bölgesel enterit), gastrointestinal sistem kanseri ve eozinofilik gastroenterit adı verilen nadir bir durum gıda intoleransına benzer belirtiler verebilir.



Psikolojik durumlar:



Bazı insanlarda psikolojik kökenli bir gıda hazımsızlığı vardır.



Bu insanlarda, dikkatli bir psikiyatrik değerlendirme, o kişinin hayatında, genellikle çocukluk döneminde, belirli bir gıdayı yemeye bağlı travmatik bir olayı tanımlayabilir. O yemeğin yıllar sonra, hatta bir yetişkin olarak yenmesi, gıda alerjik tepkisine benzeyen bir dizi belirtiyle ilişkilendirilir.



Hangi tür gıda alerjileri nasıl teşhis edilir ve tedavi nasıldır ?



Alerjistler (pediatrik alerji uzmanları dahil), gıda alerjileri de dahil olmak üzere alerjilerin teşhis ve tedavisinde özel eğitim görmüş tıbbi doktorlardır.



Gıda alerjisini teşhis etmek için, önce hastanın belirli gıdalara karşı advers yani ters etkiye sahip olup olmadığını tespit edilmelidir. Tüketilen gıdaların geçmişi ve ortaya çıkan semptomlar, tanının erken evrelerinde doktor için önemli bilgiler verir.



Doktor, hastadan detaylı bir geçmiş, hastanın diyet günlüğü veya eliminasyon diyeti yardımıyla bir değerlendirme yapar. Daha sonra, daha objektif deri testleri, kan testleri veya gıda testleriyle tanıyı teyit eder.



Sağlık hikayesi, genellikle gıda alerjisinin teşhisinde kullanılan en önemli tanı aracıdır. Doktor, olguların bir gıda allerjisi ile tutarlı olup olmadığını belirlemek için hastayla görüşür. Aşağıdaki soruları sorabilir:



Tepki zamanlaması neydi ?



Tepki, yemek yedikten sonra genellikle bir saat içinde hızla mı gelişti ?



Alerji tedavisi başarılı mıydı ? Örneğin, gıda alerjisinden kaynaklanıyorsa, antihistaminikler onları rahatlatmalıdır.



Reaksiyon her zaman belli bir yiyecekle ilişkili mi ?



Başkasıda hasta oldu mu ? Örneğin, kişi histamin bulaşmış balık yerse, balık yiyen herkes hasta olmalıdır. Bununla birlikte, alerjik bir reaksiyonda, yalnızca balık alerjisi olan kişi hasta olur.



Hasta bir reaksiyon yaşamadan önce ne yedi ? Hastanın tepkisinin ciddiyeti bazen yenilen şüpheli yiyecek miktarı ile ilgilidir.



Yemek nasıl hazırlandı ? Bazı insanlar yalnızca çiğ veya az pişmiş balıklara karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon gösterir. Balıkların kapsamlı bir şekilde pişirilmesi, tepki verdikleri balıktaki bu alerjenleri yok eder, böylece daha sonra alerjik reaksiyon göstermezler.



Alerjik reaksiyona neden olan gıdalarla aynı anda yenen diğer gıdalar mıydı ? Yağlı gıdalar sindirimi yavaşlatır ve bu nedenle alerjik reaksiyonun başlamasını geciktirebilir.



Diyet Günlüğü:



Bazen tek başına bir geçmiş sorgusu tanıyı belirleyemez. Bu durumda doktor, hastadan her bir öğün içeriğini ve alerjiyle tutarlı reaksiyonların olup olmadığını kendine sormasını ve not almasını isteyebilir.



Diyet günlüğü, sözlü tarihe göre daha fazla ayrıntı sağlar; böylece doktor ve hasta, gıda ile alerjik reaksiyonlar arasında tutarlı bir ilişki olup olmadığını daha iyi belirleyebilir.



Eliminasyon diyeti:



Bazı doktorların kullandığı bir sonraki adım, eliminasyon metodudur. Doktor tarafından yönlendirilen hasta, alerjiye neden olan şüphelenilen bir gıdayı (örneğin yumurta) yemez ve başka bir gıdayı (bu örnekte başka bir protein kaynağı) ikame ettirir.



Hasta gıdayı çıkardıktan sonra belirtiler kaybolursa, doktor neredeyse kesin olarak gıda alerjisi tanısı koyabilir. Eğer hasta daha sonra şüpheli gıdayı tekrar yerse ve semptomlar geri gelirse, bu durum da tanıyı teyit eder.



Hastanın geçmişi, beslenme günlüğü veya eliminasyon diyeti spesifik bir gıda alerjisinin muhtemel olduğunu düşündüğü takdirde, doktor, cilt testleri, kan testleri ve yiyeceklere alerjik bir yanıtı daha objektif olarak teyit eden  testleri kullanır .



Deri (prick) testleri:



Deri (prick) testinde, şüphe edilen gıdadan seyreltik bir ekstresi önkol derisine veya sırta konur ve cildin bu kısmı bir iğne ile delinir ve şişmeler veya kızarıklıklar gibi alerjik tepkiler araştırılır.



Pozitif bir prick testi hastanın cildinin mast hücrelerinde test edilen gıdaya özgü IgE antikoruna sahip olduğunu gösterir.





 



Deri testleri hızlı, basit ve nispeten güvenlidir.



Bununla birlikte, bazen kişide gıda alerjisine karşı pozitif bir cilt testi oluşsa da, o yiyeceğe karşı alerjik reaksiyon yaşamaz. Gıda alerjisi bu durumda ancak spesifik bir alerjene pozitif deri testi yapılması ve aynı gıdaya alerjik bir reaksiyon gösterildiğinde  teşhis edilir.



Bununla birlikte, bazı yüksek alerjik insanlarda, özellikle anafilaktik reaksiyonlar olması durumunda, cilt testleri yapılmamalıdır; çünkü başka tehlikeli bir reaksiyona neden olabilirler. Ağır egzamalı hastalarda da deri testleri yapılamaz.



Kan testleri



Cilt testlerinin yapılamadığı durumlarda RAST, ImmunoCap ve ELISA gibi kan testleri kullanılabilir.



Bu testler, hastaların kanlarındaki gıdalara özgü IgE antikorlarının varlığını ölçmekle birlikte, cilt testlerinden daha maliyetlidir ve sonuçlar hemen elde edilemez.



Gıda alerjisinin tedavisi nedir ?



Diyetten kaçınma:



Diyetteki rahatsız edici allerjenden kaçınma, gıda alerjisinin birincil tedavisidir. Hastanın hassas olduğu bir yiyecek belirlendikten sonra, gıdalar diyetten alınmalıdır.



Fıstık, yumurta ve süt gibi birçok alerji üreten gıdalar, normal olarak onlarla ilişkili olmayan gıdalarda bulunur. Örneğin fıstıklar genellikle protein takviyeleri olarak kullanılır, yumurta bazı salata soslarında bulunur ve süt pastacılık ürünlerinde bulunur.



Allerji çeken kişiler gıdalardaki etiketleri dikkatli bir şekilde okumalı ve duyarlı oldukları gıdaların çoğundan kaçmaya çalışmalıdır. Ayrıca ona alternatif gıdalar tüketmelidir.



Bu alternatif gıdalar zaten çoğu gıda intolerans testi raporunda yazılı olarak verilir. Bu testi yaptırmayanlar ise diyetisyenlerinden veya bununla ilgili kitaplardan öğrenebilirler.



Anafilaktik reaksiyon oluştuğunda tedavi :



Şiddetli gıda alerjileri olan insanlar anafilaktik reaksiyonu tedavi etmeye hazır olmalıdırlar. Kendilerini korumak için, bir gıdaya anafilaktik reaksiyon gösteren kişiler, gıda alerjileri olduğunu belirten uyarı bilezikleri veya kolyeler takmalıdırlar.



Bu bireyler daima doktorlarından reçeteyle elde edilen bir adrenalin şırıngası (epinefrin) taşımalıdır.



Şiddetli besin alerjisi olan insanlar, alerjik bir reaksiyon geliştirdiklerini düşünürlerse, epinefrini kendi başlarına uygulamaya hazır olmalıdırlar.



Daha sonra kurtarma ekibini arayarak ya da acil servise götürülerek derhal tıbbi yardıma alınmalıdırlar.



Gıda alerjisinin diğer semptomlarını tedavi etmek:



Gıda alerjisinin diğer semptomlarını tedavi etmek için birçok ilaç mevcuttur. Örneğin, antihistaminikler gastrointestinal semptomları, hapşırmayı ve burun akıntısını rahatlatabilir.



Bronkodilatörler astım belirtilerini rahatlatabilir.



Bu ilaçlar, bir kişinin yanlışlıkla alerjik olduğu bir yiyeceği yuttuktan sonra alınır. Bununla birlikte, yemek yemeden önce allerjik bir reaksiyonun önlenmesinde etkili değildirler.



İmmümoterapi gıda alerjisinin önlenmesinde veya azaltılmasında etkili midir ?



İmmünoterapi  hastaya alerjik olduğu küçük miktarlarda madde enjekte etmeyi içerir. Vuruşlar, hastayı hassasiyetsiz hale getirme veya hastanın belirtileri geliştirmeden allerjene tolerans göstermesi amacıyla düzenli olarak uzun süre verilir.



Bu tür tedavi, saman nezlesi, kapalı alan alerjenler ve böcek sokmalarıyla ilgili alerjilerin semptomlarının kontrolünde etkilidir. Ancak araştırmacılar, immünoterapinin gıda alerjik reaksiyonlarını önleyebileceğini henüz kanıtlamadı.



Gıda alerjilerinin komplikasyonları nelerdir ?



Daha önce belirtildiği gibi, en ciddi komplikasyon, hayatı tehdit eden bir anafilaktik reaksiyon gelişmesidir.



Gıda alerjisi için prognoz (gidişat) nedir ?



Tetikleyici gıdalardan kaçınma, gıda alerjisinin temel tedavisidir.



Prognoz, alerjeni tüketmekten kaçınabilen ve anafilaksi gibi şiddetli bir alerjik reaksiyona hazırlanan kişiler için mükemmeldir. Şiddetli reaksiyonlar riski dışında, gıda alerjisi ile ilgili uzun süreli komplikasyonlar yoktur.



 



#1BağışıklıkSistemi, #2Kalıtım, #AlerjiTedavisiBaşarılıMıydı, #AlerjikReaksiyonaNedenOlanGıdalarlaAynıAndaYenenDiğerGıdalarMıydı, #AnafilaktikReaksiyonOluştuğundaTedavi, #BaşkasıdaHastaOlduMu, #BebeklerVeÇocuklarGıdaAlerjisiKonusundaSorunYaşıyorMu, #BesinAllerjisiBelirtileriVeBulgularıNelerdir, #ÇaprazReaktiviteNedir, #DeriPrickTestleri, #DiğerGastrointestinalHastalıklar, #EgzersizeBağlıGıdaAlerjisiNedir, #Emzirmek, #EnYaygınGıdaAlerjileriNelerdir, #GıdaAlerjilerininKomplikasyonlarıNelerdir, #GıdaAlerjisiIçinPrognozGidişatNedir, #GıdaAlerjisiIçinRiskFaktörleriNelerdir, #GıdaAlerjisiYaDaGıdaIntoleransı, #GıdaAlerjisininDiğerSemptomlarınıTedaviEtmek, #GıdaAlerjisininTedavisiNedir, #GıdaAllerjisiIleIlişkiliDurumlarNeler, #GıdaZehirlenmesi, #HangiKoşullarGıdaAlerjisiniTaklitEder, #HangiTürGıdaAlerjileriNasılTeşhisEdilirVeTedaviNasıldır, #HistaminToksisitesi, #İmmümoterapiGıdaAlerjisininÖnlenmesindeVeyaAzaltılmasındaEtkiliMidir, #KanTestleri, #LaktazYetersizliğiLaktozIntoleransı, #Mekanizma, #ÖnceGıdaAlerjisindeOlayınMekanizmasınıBirAnlayalım, #PsikolojikDurumlar, #ReaksiyonHerZamanBelliBirYiyecekleIlişkiliMi, #TepkiZamanlamasıNeydi, #YemekNasılHazırlandı, #YiyeceklereKarşıOlanAlerjikReaksiyonlarınSebepleriNelerdir
https://goo.gl/x1p7SU
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: