İdrarda Koku Neden Olur ? & İdrarda Koku Değişikliği ve Eritrosit
İdrarda Koku Neden Olur ? & İdrarda Koku Değişikliği ve Eritrosit - https://www.sagliklimiyim.com/idrarda-koku-neden-olur-idrarda-koku-degisikligi-ve-eritrosit/
https://www.sagliklimiyim.com/wp-content/uploads/2018/02/idrarda-koku-nedenleri-doktorix.jpeg
İdrarda koku olması normaldir ama kötü kokması veya her zamanki kokudan farklı kokması bir rahatsızlığı gösterebilir.
Kötü kokan idrara ne sebep olur ve idrar kokusundan nasıl kurtulunur ?
İdrar kokusuna pek çok faktör neden olabilir, ancak bunların çoğu önemsiz nedenlerdir ve basit çözümlerle giderilebilir.
Bununla beraber çokta ihmal etmeyin çünkü bazı durumlarda, kokan idrar ciddi bir sağlık sorununun göstergesidir.
Kötü kokulu idrarın nedenleri
İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar yollarındaki bakteri kokulu idrar ile birlikte enfeksiyona neden olabilir.
Diğer semptomlar artmış idrara çıkma sıklığı ki tıpta buna pollaküri denir, dizüri yani idrar yaparken yanma ve ağrı‘dır.
Vajinit
Vajinal enfeksiyonları kokulu idrara neden olabilir.
Bakteri, maya ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar seks sırasında vajinal akıntıya, ağrılı idrara çıkma, kaşınma ve rahatsızlığa neden olabilir.
Prostatit
Prostatitten muzdarip erkeklerde, karın ağrısı, idrar sıkışıklığı, bel ağrısı ve kasık ağrısı ile birlikte kokulu idrara neden olabilecek mesane enfeksiyonları gelişebilir.
Böbrek taşları
Özellikle pembemsi renkte olması halinde, kokan idrar, böbrek taşlarının bir göstergesi olabilir. Böbreklerinizin bulunduğu yerde şiddetli bir ağrı da yaşayabilirsiniz.
İdrarda eritrosit yani kan görülmesi ve pembemsi toz gibi olması da böbrek taşı lehine bulgulardır.
Dehidratasyon
Yeterli su almadıysanız idrarınız daha koyu renkte olacak ve kötü kokabilecektir.
Bu yüzden günde en az 1.5 litre su için.
Gıdalar, içecekler ve vitamin takviyeleri
Birçok gıda, içecek ve doğal takviyeler idrarın kokusunu değiştirebilir. Önemli örnekler arasında kuşkonmaz, B vitaminleri ve hatta kafein bulunmaktadır.
İlaçlar
Antibiyotikler ve multivitaminlerin idrarda koku değişikliği yapabilme özellikleri vardır.
Karaciğer sorunları
Karaciğer, atıkların filtrelenmesi ve yok edilmesinden sorumludur. Karaciğer hastalıklarında idrar kokulu ve çok koyu renkli olabilir.
Diyabet yani Şeker hastalığı
Yüksek kan şekerinde fazla glukoz idrarda birikir. İdrarda biraz tatlı bir koku olur ve son derece yapışkandır.
Mesane fistülü
Bağırsaklarınızdaki bakterilerin mesaneye girmesini sağlayan bir yaralanma olduğunda bir mesane fistülü oluşur. Mesane fistülleri cerrahi yaralanmalar veya bağırsak hastalıkları, örneğin inflamatuar bağırsak hastalığı, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı nedeniyle ortaya çıkabilir.
Gebelik
Hamilelik ile ilişkili hormonal değişiklikler idrar kokusuna neden olduğu gibi ayrıca mesane enfeksiyonları ve vajinal akıntı riskini artırabilir.
Fenilketonüri
Metabolizmayı etkileyen kalıtsal bir durumdur. Hastalar diyetteki fenilalanin‘i işleyemez, bu da kötü kokulu idrara neden olur.
Akçaağaç şurubu hastalığı
Akçaağaç şurubu hastalığı, idrarın akçaağaç şurubu gibi kokmasına neden olan, nadir görülen ve tedavi edilemez bir genetik hastalıktır.
Hastalığı olan insanlar lözin, izolösin ve valin amino asitlerini parçalayamazlar.
Tedavinin olmaması nörolojik (beyin) hasar ve ölüme neden olabilir.
Kokulu ve bulutlu idrar
Düşük karbonhidratlı diyet, uzamış açlık ve şeker hastalığı gibi durumlarda idrarda keton cisimleri artar ve kokar. Keton ile idrarda tatlı, aseton benzeri bir koku tespit edilir.
Kokulu ve bulanık idrar, özellikle de amonyak kokuyorsa dehidratasyon belirtisi olabilir. Üriner sistem enfeksiyonunda veya hamileyken de idrar hem bulutlu hem de kötü kokulu olabilir.
Kokulu idrar için tedavi seçenekleri nedir ?
Kötü kokulu idrar tedavisi nedene bağlıdır.
Daha fazla su içmek veya böbrek taşı, şeker hastalığı veya karaciğer problemleri gibi kokuyu oluşturan altta yatan durumun tedavisi gerekir.
Kokulu idrar için ne zaman bir doktora gidilmeli ?
Kokulu idrardan başka ağrı, idrara çıkma alışkanlıklarındaki değişiklikler veya şeker hastalığının kötü yönetimi gibi başka durumlarla karşılaşmaya başladıysanız, bir doktora görünmelisiniz.
İdrar kokusu gebelik (hamilelik) belirtisi midir ?
Hayır.
İlelemiş gebelikte hormonal nedenlerle idrar kokar ama tek başına hamilelik belirtisi değildir, birçok nedenle olabilmektedir.
İdrar kokusundan nasıl kurtulurum ?
Güçlü, amonyak benzeri bir kokuya sahip idrardan kurtulmak için aşağıdaki ipuçlarından birini veya daha fazlasını deneyebilirsiniz;
Yeterince su için
Daha sık su içmek idrarı seyreltmenize ve kokuyu azaltmanıza yardımcı olabilir.
Protein alımını azaltın
Az protein tüketmek, vücudunuzda üre üretimini azaltabilir ve sonuçta o kötü kokuyu atabilirsiniz.
Daha sık idrar yapın
Mesanenin dolmasını beklemek yerine, dürtü hissettiğinizde işemek her zaman mümkün olmamakla birlikte, idrardaki kokuyu azaltabilir.
İlaçlarınızı sorun
Bazı ilaçlar yan etki olarak kokulu idrara neden olabilir, bu yüzden yeni bir ilaç başladıktan sonra koku olursa doktorunuza bildirin.
İlaçlarınızı veya dozajınızı değiştirmeniz gerekebilir.
Diğer belirtileri takip edin
Yalnız başına kokulu idrar ciddi bir durum olmayabilir, diğer belirtiler de eşlik ediyorsa böbrekleriniz, mesane veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarla ilgili sorunların göstergesi olabilir.
Genital temizlik yapın
Kişisel hijyen, özellikle genital bölgede önemlidir.
Kendinizi iyice veya sık sık temizlemiyorsanız bakterilerin ve kalıntıların birikmesi, hem idrar yaparken, hem de diğer zamanlarda güçlü ve tatsız bir kokunun oluşmasına neden olabilir.
#AkçaağaçŞurubuHastalığı, #BÖBREKTAŞLARI, #DahaSıkIdrarYapın, #Dehidratasyon, #DiğerBelirtileriTakipEdin, #DiyabetYaniŞekerHastalığı, #Fenilketonüri, #Gebelik, #GenitalTemizlikYapın, #Gıdalar, #IçeceklerVeVitaminTakviyeleri, #İdrarKokusuGebelikHamilelikBelirtisiMidir, #İdrarKokusundanNasılKurtulurum, #İdrarYoluEnfeksiyonu, #İdrardaKoku, #Ilaçlar, #İlaçlarınızıSorun, #KaraciğerSorunları, #KokuluIdrarIçinNeZamanBirDoktoraGidilmeli, #KokuluIdrarIçinTedaviSeçenekleriNedir, #KokuluVeBulutluIdrar, #KötüKokanIdraraNeSebepOlurVeIdrarKokusundanNasılKurtulunur, #KötüKokuluIdrarınNedenleri, #Prostatit, #ProteinAlımınıAzaltın, #YeterinceSuİçin
https://goo.gl/Qj9A8B
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: