Parathormon (PTH) Neden Yükselir? PTH Yüksekliği D Vitamini Eksikliği

Şubat 04, 2018 0 Comments

Parathormon (PTH) Neden Yükselir? PTH Yüksekliği D Vitamini Eksikliği - https://www.sagliklimiyim.com/parathormon-pth-neden-yukselir-pth-yuksekligi-d-vitamini-eksikligi/
https://www.sagliklimiyim.com/wp-content/uploads/2018/02/parathormon-pth-neden-yukselir-pth-yuksekligi-d-vitamini-eksikligi-1487777797.jpg



Paratiroid hormonu (PTH) kan testi, kandaki paratiroid hormon seviyesini tespit etmek için yapılan teste denir. Paratiroid hormonu (PTH) paratiroid bezleri tarafından üretilen ve salgılanır. Parathormonun (PTH) normal değer aralığı bir mililitrede 10 – 55 pikogramdır (pg/mL). Bu değer aralığı, laboratuvardan laboratuvara küçük değişiklikler gösterebilmektedir. Kandaki PTH seviyesinin normalin üstünde olmasına Parathormon (PTH) yüksekliği denir.


Parathormon(PTH)’nin vücuttaki görevleri nelerdir?


Hem paratiroid bezlerinin hem de paratiroid bezleri tarafından salgılanan PTH hormonunun vücudun işleyişinde çok önemli rolleri vardır. Parathormon, fazla kalsiyumun idrarla atılması, ve böbreklerden atılan mineral miktarını azaltılıp kandaki kalsiyum seviyelerinin dengelenmesinden sorumludur. Çok fazla veya çok az PTH üretilirse, kalsiyum seviyeleri tehlikeli bir şekilde artabilir veya normalin çok altına düşebilir.



Parathormon yüksekliği nedenleri


  1. Kalsiyum veya magnezyum yetersizliği

  2. D vitamini eksikliği veya vücutta şırı miktarda D vitamini bulunması

  3. Paratiroid bezi sorunları

  4. Paratiroid bezi büyümeleri

  5. Paratiroid bezi tümörleri

  6. Aşırı miktarda fosfor içeren gıdaların tüketimi

  7. Hamilelik

  8. Psödohipoparatiroidi (Psödohipoparatiroidi hastalığı vücudun parathormona yanıt verememesi durumudur.)

  9. Vücutta kalsiyum yüksekliği

  10. Böbrek hastalıkları

  11. Böbrek yetmezliği

  12. Düşük kan kalsiyum düzeyi

  13. Fosfor yükselmesi

  14. Böbreklerdeki sorunlar

  15. Laksatiflerin fazla kullanımı, lavman yaptırmak

  16. Şiddetli bulaşıcı hastalıklar

  17. Kemoterapi gibi etkenler yüzünden vücuttaki hücre yıkımının hızlanması

  18. Respiratuar asidoz

  19. Ağır egzersiz sonrasında kasların hasar görmesi, rabdomiyoliz

Parathormon yüksekliği belirtileri


  1. Depresyon

  2. Yorgunluk, halsizlik

  3. Kas ağrısı

  4. Sırt ağrısı

  5. İştahsızlık

  6. Eklem ağrısı

  7. Ülser ağrısı

  8. Bulantı

  9. Kaşıntı

  10. Sık idrara çıkma

  11. Kabızlık

  12. Kemik erimesi

  13. Böbrek taşı

  14. Pankreatit

  15. Kemiklerde kist

  16. Aşırı su içme ihtiyacı

  17. EKG’de bozulma

  18. Hafıza sorunları

  19. Uyku hali

  20. Simetrik proksimal güçsüzlük

  21. Yürüyüş bozuklukları

Pth yüksekliği nasıl düşürülür?


Pth yüksekliğinden muzdaripseniz Endokrinoloji bölümü doktoruna başvurmalısınız. Doktorunuz öncelikle bu durumun altında yatan nedeni tespit edip gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir.


Pth yüksekliği ile ilgili doktorlara sorular ve cevapları


Sual: Pth hormonum 114.5 değerinde. Gittiğim dahiliye branşındaki doktor D vitamini tedavisi ve 15 ay boyunca 15 gün arayla yaptıracağım iğne verdi. Sonucuna göre tümör olup olmadığına bakacağını söyledi. Buna karar vermenin başka bir yolu yokmu?1.5 ay beklemek zorunda mıyım ?


CEVAP Dahiliye Doktoru Fevzi Balkan’ın cevabı: (Pth yüksekliğinin çok çeşitli sebebleri var, d vitamini eksikliği bu sebeplerden yalnızca biri, araştırılıp ona göre tedavi planlanması gerekiyor. )


Sual: Kemık ağrısından dolayı doktora başvurdum, tahlil yapıldı.PTH yüksek çıktı.Ayrıca D vitamini tahlilimde orta dereceli yetersizlik çıktı. Parathormon yüksekliği nedir, tedavisi için neler yapmalıyım?


CEVAPDahiliye Doktoru Fevzi Balkan’ın cevabı: (D vitamini eksikliğine bağlı paratiroid hormonu yükselmiş olabilir. Endokrinolojiye başvurun.)


Sual:1 yıl önce parathormon yüksekliğinden dolayı sağ ve sol olmak üzere 2 paratroidimi ameliyatla aldılar. Ameliyat öncesi pth 185 idi. Şu anda parathormonum 107, diğer tüm değerler normal. kalsitonin 1.89, tsh 1.62. Parathormonun 2 adedi alındığı halde yüksekliğinin sebebi ne olabilir? Bu arada ostreopoz değerlerim -3 civarında. D vitamini yetersizliği parathormonu yükseltir mi?


CEVAPGenel Cerrahi Bülent Menteş’in cevabı: (D vitamini yetersizliği PTH seviyesini etkileyebilir. Bu sonuçlar tek başına değerlendirildiğinde korkulacak bir şey yok gibi görünüyor. Ancak tüm sonuçlarınızla birlikte birtakım risk faktörlerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Ben ya da uzman bir başka cerrahın vakayı bir bütün olarak değerlendirmesi ve gerekirse izlemesi gerekiyor.)



ALT (Sgpt) Nedir, ALT Yüksekliği Nedenleri, Tedavisi Tıklayınız




#AnneÇocuk, #Diyet, #KadınSitesi, #KadınaÖzelKonular, #MaviKadın, #SaçBakımı, #Sağlık
https://goo.gl/QtWkPF
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: