Paratiroid Hormonu Ne İşe Yarar, Hiperparatiroidizm Nedenleri, Tedavisi

Şubat 04, 2018 0 Comments

Paratiroid Hormonu Ne İşe Yarar, Hiperparatiroidizm Nedenleri, Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/paratiroid-hormonu-ne-ise-yarar-hiperparatiroidizm-nedenleri-tedavisi/
https://www.sagliklimiyim.com/wp-content/uploads/2018/02/paratiroid-hormonu-ne-ise-yarar-hiperparatiroidizm-nedenleri-tedavisi-1482588516.jpg



Paratiroid, boyunda tiroid bezinin hemen bitişiğinde bulunan, parathormon isimli hormonu üreten bir bezdir. Paratiroid bezleri, kanımızda ve kemiklerimizdeki kalsiyum ile fosfor miktarını kontrol altında tutmaktan sorumludur.


Kalsiyum, yalnızca iskelet sistemimiz için değil, aynı zamanda kas ve sinir sistemimizin işlevinde de çok önemli fonksiyonları olan bir mineraldir. Paratiroid ve tiroid bezlerinin her ikisi de endokrin sisteminin ayrılmaz parçası olmakla beraber, paratiroid bezleri vücutta tamamen benzersiz bir işleve sahiptir: Paratiroid bezlerinin görevi kandaki kalsiyum seviyesini takip etmek ve gerektiğinde kemiklerden kalsiyum salan Paratiroid hormonu üretmektir.



Kemikler, vücutta kalsiyum mineralini saklama alanı işlevi görürler, Paratiroid hormonu salgılandığında kemiklerden kalsiyum salımı gerçekleşir, bu hormon salgılanmadığında ise kemiklerde kalsiyum depo edilmeye devam edilir. Paratiroid ayrıca gastrointestinal bölgede D vitamini aktive ederek kalsiyum emilimini arttırır ve böbrekler tarafından kalsiyumun tekrar emilmesini sağlar.


Paratiroidin vücudumuzdaki görevleri nelerdir?


Kemiklerden kan dolaşımına kalsiyum temin etmek


Bağırsaklardan gıda emilimini sağlamak


Böbreklerde kalsiyumun tutulmasına yardımcı olmak


Paratiroid hastalıkları nelerdir?


Paratiroid kanseri


Hipoparatiroidizm


Hiperparatiroidizm


Hiperparatiroidizm nedir? (Paratiroid Adenomu)


Hiperparatiroidizm, paratiroid bezlerinin aşırı çalışmasından kaynaklanmasına verilen isimdir. Paratiroid adenomu olarak da bilinir. Normalin üstünde çalışan paratiroid bezleri, çok fazla paratiroid hormonu üreterek kan dolaşımında kalsiyum seviyesinin artmasına yol açar.


Kan kalsiyum seviyesini arttırmak için kemikleri kullanan Paratiroid hormonu, aşırı kalsiyum salgılanması ile kemiklerde erimeye neden olur. Hiperparatiroidizin etkisi ile böbrekler tarafından idrara atılan kalsiyum miktarı artar. Bunun sonucunda böbrek taşlarının oluşması kolaylaşır.


Hiperparatiroidizm nedenleri


Genetik


Paratiroid bezlerindeki iyi huylu tümörler (adenom)


Paratiroid bezlerinin çeşitli nedenlerden büyümesi


Kanser (Paratiroid bezlerinin birinde veya birkaçında malign tümörler meydana gelmesi)


Paratiroid bezlerinin iki veya daha fazlasının genişlemesi


Hiperparatiroidizm belirtileri


Kemiklerde kolay kırılma


Romatizma benzeri eklem ağrıları ve kas krampları


Duygu durum bozukluğu (depresyon)


Karın ağrısı


Bulantı


Böbrek taşı


Kusma


Halsizlik


Aşırı idrar yapma


Bilinç bulanıklığı


Kas güçsüzlüğü


Nedeni belli olmayan yüksek tansiyon


Çabuk ve kolay yorulma, güçsüzlük


Kemik ve eklem ağrısı


İştahsızlık


Hiperparatiroidizm teşhisi ve tedavisi


Hiperparatiroidizm, kemik röntgeni, kemik dansitometrisi, kan kalsiyum ve paratiroid hormon seviyeleri ölçümleri, günlük idrarda kalsiyum atılımı, boyun ultrasonu ve paratiroid sintigrafisi ile teşhis edilir. Hiperparatiroidizm tedavisi Dahiliye doktoru tarafından gerçekleştirilir. Doktorunuz bu durumun nedenini tespit ederek gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Ameliyat da alternatif tedavi seçeneklerindendir.


Hipoparatiroidizm nedir?


Hipoparatiroidizm, paratiroid bezlerinin normalden az çalışması veya hasar görmesi sonucunda meydana gelir. Bu durumda da kan dolaşımında paratiroid hormon üretimi azalır ve kandaki kalsiyum seviyeleri düşer.


Hipoparatiroidizm belirtileri


Parmak uçlarında, parmaklarda, dudaklarda karıncalanma veya yanma hissi


Bacaklarınızı, ayaklarınızı, karnınızı veya yüzünüzü etkileyen kas ağrıları veya krampları


Halsizlik güçsüzlük


Regl ağrısı


Tırnaklarda kolay kırılma


Baş ağrısı


Depresyon


Bellek sorunları


Nöbet geçirme


Hipoparatiroidizm teşhis ve tedavisi


Fizik muayeneye ek olarak kan kalsiyum, fosfor ve paratiroid hormon seviyeleri ölçülür. Hipoparatiroidizm tedavisinde esas olan kanda eksik olan kalsiyumu yerine koymaktır. Bu da ilaç veya iğne yoluyla yapılabilir.




#AnneÇocuk, #Diyet, #KadınSitesi, #KadınaÖzelKonular, #MaviKadın, #SaçBakımı, #Sağlık
https://goo.gl/Xt5LSh
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: