TSH Nasıl Yükseltilir? TSH Düşüklüğüne Ne İyi Gelir, Ne Yemeli?

Şubat 04, 2018 0 Comments

TSH Nasıl Yükseltilir? TSH Düşüklüğüne Ne İyi Gelir, Ne Yemeli? - https://www.sagliklimiyim.com/tsh-nasil-yukseltilir-tsh-dusuklugune-ne-iyi-gelir-ne-yemeli/
https://www.sagliklimiyim.com/wp-content/uploads/2018/02/tsh-nasil-yukseltilir-tsh-dusuklugune-ne-iyi-gelir-ne-yemeli-1484250500.jpg



Troid bezi, boynumuzda Adem elması denilen gırtlak çıkıntısının altında bulunur. Bu bez, endokrin sistemimizin önemli bir parçasıdır ve vücudun enerji kullanım hızını düzenler, proteinler oluşturur ve vücudun diğer hormonlarla olan ilişkisini düzenler. TSH ise tiroid bezini uyarmakla görevli bir hormondur. Tsh seviyesinin düşüklüğü, troidin aşırı aktif olduğunu gösterir. Yani troid bezinin normalden daha fazla çalışması sonucunda Tsh düşüklüğü meydana gelir. TSH düzeyi 0.3 mIU / L’den az ise bu durum hipertiroidiye yani TSH düşüklüğüne işaret eder.


Tsh normal değerleri nedir?



Dahiliye Doktoru Murat Kınıkoğlu, kendisine sorulan bu soruyu şöyle cevaplamıştır: (Ülkemizde çoğu laboratuarda Tsh normal değeri 0.4 – 3.0 uIU/mL olarak geçer. 2002 yılına kadar TSH değerinin normal sınırları 0.5 – 5.0 arasındaydı. American Association for Clinical Chemistiry (Amerika Klinik Kimya Derneği) 2003 yılında yaptığı açıklamayla bu değeri 0.4-2.5 seviyesine indirdiğini bildirmiştir.)


Tsh düşüklüğü nedenleri


  1. Graves hastalığı

  2. Haşimato hastalığı

  3. Nodüler tiroid hastalığı

  4. Tiroid bezinin iltihaplanması

  5. Subklinik hipertiroidi (tiroid bezinin hafif derecede fazla çalışması)

  6. Kortizon, dopamin gibi ilaçların yan etkisi

  7. Zehirli guatr ve Antitiroid ilaçlarla tedavi yapılırken

  8. Hipofizden TSH az salgılandığında

  9. İyotlu tuz fazla tüketildiğinde

  10. Levotiroksin ilacı kullanan kişilerde

  11. Sıcak nodulu olan kişilerde

  12. Gebelik

  13. Zehirli guatr başlangıcında

  14. Düşük TSH düzeyi, gereğinden fazla çalışan tiroid bezine vücudun verdiği doğal bir tepki de olabilir.

Tsh düşüklüğü belirtileri


Semptomlar: Tsh seviyesinin düşüklüğü belirtileri, hipertiroidi (Troid yüksekliği) ile benzer belirtiler verir. Tsh düşüklüğünün belirtileri:


  1. Halsizlik

  2. Kalp çarpıntısı

  3. Sinirlilik

  4. Uykusuzluk çekme

  5. Sık büyük abdest bozma

  6. Ellerde titreme

  7. Kilo verme

  8. Kas güçsüzlüğü

  9. Saç dökülmesi

  10. Kemik erimesi

  11. Ellerde titreme

  12. Kolay heyecanlanma ve kolay öfkelenme

  13. Gözlerde büyüme, göz kapağında çekilme

  14. Uykusuzluk, dikkat bozukluğu

  15. Derinin sıcak, nemli ve ince olması

  16. İshal

  17. Susama

  18. Ağız kuruluğu

  19. Sık idrara çıkma

  20. Adetlerde azalma veya kesilme

  21. Cinsel istekte azalma, sperm sayısında azalma

  22. Erkeklerde meme büyümesi

  23. Çabuk yorulma

  24. Yaşlılarda iştah azalması, gençlerde iştahda artış

  25. Ciltte olağandışı sıcaklık hissi

  26. Cildin normalden daha koyu ve pürüzlü hale gelmesi

  27. Ciltte kaşıntı ve kurdeşen

  28. Saçlarda incelme

  29. Huzursuzluk, kaygı

Tsh seviyesi nasıl yükseltilir?


Tsh seviyenizin düşük olmasından muzdaripseniz üniversite hastanesinin Endokronoloji bölümünde bir Endokrin uzmanına başvurmalısınız. Endokrin uzmanı sizden TSH düşüklüğünün nedenini tespit etmek için Tiroid ultrasonu, tiroid sintigrafisi, Sedimentasyon, anti­TPO, anti­tiroglobulin antikor gibi testler isteyecektir. Doktorunuz durumun nedenine göre gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir.


İlaç Tedavisi


Dahiliye doktorunuzun vereceği ilaçları kullanarak TSH seviyenizi ilaçlar yoluyla yükseltebilirsiniz. Anti-tiroid ilaçları gibi tiroid aktivitesini yavaşlatan ilaçlar, vücudunuzun doğal olarak TSH üretmesini sağlar. Durumun ciddiyetine ya da ilaç kullanıp kullanamayacağınıza göre, doktorunuz ameliyat ile tiroid bezinin bir kısmını alma yöntemini seçebilir. Bu yöntem TSH düşüklüğünden tamamen kurtulmak için başarı oranı yüksek bir çözümdür.


Egzersiz (Spor yapma)


Uzmanlar düzenli egzersiz yapmanın hormonal dengenin korunmasına yardımcı olduğunu bildiriyor. Hareketsiz yaşam, egzersiz eksikliği hormonların dengesini bozup çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Tsh seviyenizi yükseltmek için, sedanter olarak da bilinen hareketsiz bir yaşamınız varsa, günde en azından 20-30 dakikayı spor yapmaya ayırın. Yüzmek, ip atlamak ve yürüyüş yapma hormonal dengeyi sağlamakta etkili spor çeşitleridir.


Doğru beslenin


Tsh yüksekliğini düşürmek için beslenmenize çok dikkat etmelisiniz. Kilo alma, erkeklerde ve kadınlarda hipotiroidi (troid bezinin az çalışması) belirtilerindir. Sağlıklı ve dengeli beslenme, kepekli tahıllar, balık çeşitleri, yüksek kaliteli proteinli gıdalar ve lifli yiyeceklerden oluşur ve TSH düzeylerini yükseltmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, balık, sarımsak, Mozzarella peyniri, kuşkonmaz, hardal, Brezilya fıstığı, yulaf, yumurta, kahverengi pirinç, tavuk göğsü, dana bonfile, dana karaciğeri gibi selenyum açısından zengin gıdalar normal beslenme planımıza dahil edilmelidir. Ayrıca düşük glisemik indeksli gıdaların tüketimi de kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olur. Stabil kan şekeri seviyeleri, vücuttaki bezlerin düzgün çalışmasını sağlar. Bazı gıdalar ve takviyeler durumu kötüleştirebilir. Kilo almaya neden olan rafine karbonhidratlardan uzak durun.


Tsh seviyesini yükselten diğer yöntemler


Radyoaktif iyot tedavisi


Hormon tedavisi


Troid bezinin ameliyatla çıkarılması


TSH Nedir? TSH Düşüklüğü Yüksekliği, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi Tıklayınız




#AnneÇocuk, #Diyet, #KadınSitesi, #KadınaÖzelKonular, #MaviKadın, #SaçBakımı, #Sağlık
https://goo.gl/Rq2U2Q
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: