Ürik Asit Nasıl Yükseltilir, Hangi Doktora Gidilir?

Şubat 04, 2018 0 Comments

Ürik Asit Nasıl Yükseltilir, Hangi Doktora Gidilir? - https://www.sagliklimiyim.com/urik-asit-nasil-yukseltilir-hangi-doktora-gidilir/
https://www.sagliklimiyim.com/wp-content/uploads/2018/02/urik-asit-nasil-yukseltilir-hangi-doktora-gidilir-1485461170.jpg



Ürik asit, pürin kimyasalının parçalanmasıyla ortaya çıkan, kanda bulunan maddelerdendir. Pürinler hem vücut tarafından üretilir, hem de pürin içeren gıdaların tüketilmesiyle elde edilir. Kandaki ürik asitin normal değerleri kadınlar için 2.4-6.0 miligram, erkekler için 3.4-7.0 miligramdır. Ürik asit seviyeleri, yapılacak kan testi ile tespit edilir. Kanda normal değerlerin altında ürik asit bulunması, ürik asit düşüklüğü olarak adlandırılır. Bu durumun tıbbi adı Hipourisemi’dır.


Ürik asit normal değeri nedir?



Erkekler için normal aralık 3.4-7.0 miligram / desilitre (mg / dL) ‘dir.


Kadınlar için normal aralık 2.4 – 6.0 mg / dL’dir.


Çocuklar için normal aralık 2.0 – 5.5 mg / dL’dir.


Değer aralıklarında laboratuvardan laboratuvara küçük farklılıklar olabilir. Üst sınırı, erkeklerde 7-8 mg/dl, kadınlarda ise 6 mg/dl’dir. Bu oranın üstü,ürik asit fazlalığı olarak adlandırılır.


Ürik asit düşüklüğü sebepleri


  1. Vücutta mineral eksikliği

  2. D vitamini ve B12 eksikliği

  3. Böbrek iltihabı

  4. Genetik

  5. MS hastalığı

  6. Purin açısından düşük gıdaların tüketimi

  7. Alkol kullanımı

  8. Wilson hastalığı (Bakır mineralinin hayati organlarda aşırı miktarda birikmesi)

  9. Kullanılan ilaçların yan etkisi

  10. Bazı kanser türleri

  11. Karaciğer hastalığı

  12. Yetersiz protein alımı

  13. Yüksek miktarda aspirin alımı (1500 mg.dan fazla)

  14. Fanconi Sendromu

  15. Hamilelik

  16. Hipertiroidi

  17. MS Hastalığı

  18. Uygunsuz Antidiüretik Hormon Salınımı Sendromu

  19. Omurilik Tümörü

  20. Parkinson hastalığı

  21. Şeker hastalığı

  22. Miyelom (Bir çeşit kemik iliği kanseri)

Ürik asit düşüklüğü belirtileri


Ürik asit seviyesinin düşük olması nedeniyle karşılaşabileceğiniz belirtilerin türü, bu durumun nedenine bağlı olarak değişebilir. Genellikle ürik asit düşüklüğü belirgin belirtilere neden olmaz. Fanconi sendromu nedeniyle ürik asit seviyeniz düşükse, kemik ağrısı yaşayabilir veya kendinizi aşırı halsiz hissedebilirsiniz. Aşırı idrara çıkıp vücudun susuz kalması da, bu sendromun diğer belirtisidir.


Wilson hastalığından dolayı ürik asit seviyeniz düşükse vücutta ağır, iştahsızlık, depresyon, halsizlik, eklemlerde şişme, titreme, yürümekte, konuşmakta ve yutkunmakta zorlanma gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz.


Ürik asit düşüklüğü nasıl yükseltilir?


Doktora başvurun


Ürik asit düşüklüğünden muzdaripseniz bir Dahiliye doktoruna başvurmalısınız. Doktor size çeşitli testler uygulayacak ve ürik asit düşüklüğünün nedenini tespit edip gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir. Ürik asit seviyesi alt sınırın çok az altındaysa endişeye gerek yoktur. Çok düşükse o zaman doktor çeşitli tedaviler uygulayacaktır.


Pürin içeren gıdalar tüketin


Ürik asitler pürin kimyasalının parçalanması sonucu ortaya çıktığından, doktorunuz ürik asit seviyenizi yükseltmek, normale döndürmek için pürin içeren gıdaları yemenizi tavsiye edebilir. Balık, yumurta, kırmızı et, kümes hayvanları, pürin açısından zengin besinlerdir.


Aspirin kullanın


Asetilsalisilik asit olarak da adlandırılan aspirin, kandaki ürik asit seviyelerini değiştirebilen anti-inflamatuar ve analjezik bir ilaçtır. Uzmanlar, az miktarda aspirin alımına devam etmenin, ürik asit seviyesini artırabildiğini bildiriyor. Doktorunuza danışıp her gün düşük dozda aspirin alımına başlayabilirsiniz.




#AnneÇocuk, #Diyet, #KadınSitesi, #KadınaÖzelKonular, #MaviKadın, #SaçBakımı, #Sağlık
https://goo.gl/SQYQSb
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: