Bel Kayması Neden Olur?

Mayıs 22, 2018 0 Comments

Bel Kayması Neden Olur? - https://www.sagliklimiyim.com/bel-kaymasi-neden-olur/




bel kayması nedenleri, neden olur gibi soruların yanıtları

Bir sabah uyandığınızda yataktan kalkamayabilir, hatta soldan sağa dönerken zorlanabilirsiniz. Ardından biri sizi doktora götürür. Gitmeniz gereken bölüm Beyin Cerrahı’dır. İlk olarak sizi muayene eder; sonrasında da MR çekilmenizi ister. Sonuç gösterdiğinizde bel kaymasına maruz kaldığınızı öğrenirsiniz. Peki bel kayması nedir? Bel kayması neden olur? Bel kayması belirtileri nelerdir? Bel kayması nasıl önlenir? Bel kayması nasıl geçer? Sorular sorular… Ve işte yanıtları.


Bel Kayması Nedir?



var td_screen_width=window.innerWidth;

if(td_screen_width >=1140)

document.write(‘‘);

(adsbygoogle=window.adsbygoogle

if(td_screen_width >=1019&&td_screen_width < 1140)

if(td_screen_width >=768&&td_screen_width < 1019)

if(td_screen_width < 768)

İnsan vücudunda 24 adet omur bulunmaktadır. Omurgada bulunan bu omurlardan her biri, kalçadan başlayarak, L1, L2… şeklinde isimlendirilir. Omurgada bulunan L5’e kadar olan omurların dizilişleri bozulur, birbirlerinin üzerine çıkar, sağa ya da sola çıkıntı yaparlarsa, bu bölgede bulunan sinirlere ve dokulara hasar verirler. Söz konusu bu durumların geneline bel kayması adı verilmektedir.


Bel Kayması Nedenleri?


Bel kaymasının nedenleri arasında ilk sırayı, omurların zaman içerisinde yıpranması ve aralarında oluşan kalıntılar oluşturmaktadır.


  • Tümörler

  • Kazalar

  • Spor yaralanmaları

  • İlerleyen yaş

  • Zor geçen doğum gibi nedenler de bel kaymasına sebep olabilmektedir.

Bel Kayması Belirtileri Nelerdir?


Bel kayması problemi ile karşılaşan pek çok kişi bunu fark etmez. Tesadüfen çekilen radyografi filmlerinde, kişilerin bel kayması problemi olduğu ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Kalçanın üzerinde bulunan bel çukurunda ağrı hissetme de bel kaymasının belirtileri arasında yer alır. Eğer bu ağrı bacaklara kadar vuruyorsa siyatik olma durumu da söz konusu olabilir. Öyle ise öne doğru eğildiğinizde ya da vücudunuzu askıya aldığınızda ağrı azalacaktır. Karıncalanma, uyuşma gibi problemlerle de karşı karşıya iseniz sinirlerin hasar görmüş olması mümkündür. Tüm bu problemler beraberinde yaşam kalitesinin düşmesini getirir


Bel Kayması Nasıl Geçer?


Bel kaymasının, ilaçlı tedavi, fizik tedavi ve cerrahi olmak üzere üç farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Hastanın ağrılarının çok şiddetli olmadığı ve zaman zaman hissedildiği durumlarda ilaçlı tedavi uygulanır. İlaçlar ağrı kesicidir. Bununla birlikte hastaya dinlenmesi önerilir. Duruma göre fizyoterapi uygulanabilir. Hastanın ameliyat olmayı reddettiği durumlara gelindiğinde ise bel kayması görülen omurların arasına enjeksiyon yöntemi ile ağrı giderici ilaçlar uygulanır. Ancak bu şekilde sadece ağrılar giderilir; bel kayması tedavisi gerçekleştirilmez.


Fizik tedavi yönteminde sıcak soğuk kompresler, belirli fizyoterapi uygulamaları, egzersizler uygulanır ve vücudun rahat edeceği pozisyonlar belirlenir. Ancak fizik tedavi bittiğinde de hastanın, doktorunun önerdiği egzersizleri evde uygulamaya devam etmesi gerekir.


Cerrahi tedavi yöntemi ameliyat olup, gerçekten verilmesi zor bir karardır. Şöyle ki, ameliyat sırasında ya da sonrasında hep bir risk söz konusudur ve en kötüsü de felç ihtimalinin bulunmasıdır. Bu nedenle uygulamaların işinde uzman doktorlar tarafından yapılması gerekmektedir ki risk bu durumda da söz konusudur. Mikro hassas cerrahi asistanı isimli bir yöntem son zamanlarda geliştirilmiş olup, hata riskini sıfıra indirmektedir. Ancak bu yine de hiç bir sıkıntının olmayacağı anlamını taşımamaktadır ve ülkemizde pek yaygınlaşmış değildir.


Bel Kayması Nasıl Önlenir?


Bel kaymasını tetikleyen unsurların bilincinde olmak ve bu konularda dikkatli olmak önemlidir;


  1. Isınmadan spor yapmak

  2. Bilinçsiz ve dengesiz ağır yük taşımak

  3. Ani hareketler yapmak

  4. Hareketsiz yaşam

Tüm bunları yapmamaya dikkat etmeli; peki neler yapmalısınız?


  • Ağır yükleri öne doğru eğilerek değil, dizlerinizi kırarak kaldırın.

  • Dik oturun

  • Egzersiz olarak yüzmeyi tercih edin. Bu şekilde hem tüm vücudunuz hem de omurlarınız çalışacağı için bel kaymasından korunmuş olursunuz.

  • Karın kaslarınızı güçlendirin. Bu şekilde belinize binen ağır yükün azalmasını sağlamış olursunuz.

  • Kemiklerinizi güçlendirmek için Kalsiyum alın; küçük çocuklarınıza bol süt içirin.


var td_screen_width=window.innerWidth;

if(td_screen_width >=1140)

document.write(‘‘);

(adsbygoogle=window.adsbygoogle

if(td_screen_width >=1019&&td_screen_width < 1140)

if(td_screen_width >=768&&td_screen_width < 1019)

if(td_screen_width < 768)




https://is.gd/o9jZJp
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: