Demirhindi Faydaları, Demir Hindi Nedir, Neye Yarar?
Demirhindi Faydaları, Demir Hindi Nedir, Neye Yarar? - https://www.sagliklimiyim.com/demirhindi-faydalari-demir-hindi-nedir-neye-yarar/
Doğanın bize sunduğu sihirli iksirleri olan bitkiler, ilaç endüstrisinin de bir numaralı kurtarıcısıdır. Doğru kullanıldığında sağlık açısından etkili çözümler sunan demirhindi faydaları da, kilo verdirici etkisinin yanı sıra, oldukça fazladır.
Asırlardır Osmanlı mutfağında da kullanılan demirhindi Afrika’da baharat olarak kullanılırdı. Susuzluğu giderici özelliği ve ateş düşürme, kusma gibi rahatsızlıklara iyi geldiği sebeple birçok hastalıkta demirhindi suyu ya da meyvesi kullanılmaktadır.
Göz damlası ve şuruplarda bol miktarda kullanılan demirhindi, her yaştan insanın beğenerek içeceği bir içecek olarak asırlık kültürümüzde yer edinmiştir. Özellikle tatlı ekşi tatları sevenler için kullanılan bu içecek ile ideal bir besin listesi oluşturmak mümkün olacaktır.
Yemeklerden yarım saat içeceğiniz demirhindi çayı metabolizmanızı hızlandıracak ve yağ yakımını harekete geçirecektir. Birçok sporcu demirhindiden yararlanarak kas yapımını hızlandırmaktadır.
Demirhindi Nedir?
Baklagillerden bir meyve olan demirhindi, Hint hurması olarak da bilinmektedir. Alerjik etkisi olmayan demirhindi, 7-20 cm uzunluğunda keçi boynuzuna benzer. İçindeki meyveler kestaneye benzer ve yetiştikleri ağaç 25 metreye kadar uzanabilir. İçeriğinde B vitaminlerinin neredeyse hepsi, kalsiyum pektin, demir, selenyum ve bakır gibi mineralleri barındırmaktadır.
C vitamini ve fosfor açısından da zengin olan demirhindi, kan lipidlerini düşürücü özelliği ve boğaz ağrılarını iyi gelmesi nedeniyle de birçok kültürün tercih ettiği bitkiler arasındadır. Kanuni Sultan Süleyman’ın en çok sevdiği içecek, demirhindi şerbeti olmuştur.
Rivayete göre Kanuni bir gün serinlemek için durmuş ve içecek birşey istemiş. Biri ona demirhindi şerbeti ikram etmiş. O da içtiği kaseyi altınla doldurmuş ve beğenisini dile getirmiştir.
Bir ağaçtan 225 kilo meyve alabilmenin mümkün olduğu demirhindi, çocukların da beğeniyle tüketebileceği içecekler arasında olabilir.
Demirhindi Besin Değerleri
Demirhindi’nin besin değerleri, 100 gram için 239 kalori, 62.5 karbonhidrat, 2,80 protein, 5.10 gram da diyet lifi olmaktadır. Yani diyet için oldukça ideal bir besindir. Sağlıklı bir beslenme düzenine dahil edeceğiniz demirhindi ile doğal bir beslenme sürecini yönetirken, kilo vermeniz için de ideal bir alternatifi kullanabilirsiniz.
Lif oranı zengin olduğu için kilo vermek isteyenlerde tok tutucu özellik ve yağların yakımını hızlandırma etkisi vardır. Günden 1 litreden fazla içilmemesi tavsiye edilmektedir. Sadece içerek değil meyvelerini yiyerek de demirhindiden yararlanabilirsiniz.
Demirhindi Neye Yarar?
Demirhindi faydaları saymakla bitmeyecek olan bitkiler arasındadır. Asırlardır alternatif tıbbın gözdelerinden olan demirhindi, birçok hastalık ve sıkıntıya iyi gelmektedir. Demirhindi faydaları aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır.
- Lif miktarı yüksek olduğundan sindirimi harekete geçirir,
- Antioksidandır,
- C vitamini ve karoten deposudur,
- Yaraların iyileşmesine yardım eder,
- Zatüre, tifüs ve cilt enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır,
- Yağ oluşumunu azaltarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Ayrıca karaciğer yağlanmasının da önce geçer,
- Cildin ve saçların gençleştirilip antioksidan etkisini belirginleştirir,
- Boğaz ağrılarında gargara olarak kullanılır,
- Nezleden korur,
- Yaz aylarında şerbet yapılıp içilmesi susuzluk giderip serinletir,
- Tartarik asit içeren tadı tatlı ekşidir ve kanserli hücrelerin gelişmesini önler,
- Düzenli içilirse kan şekeri ve insülin sorunlarını dengeler,
- Demir ve alyuvar üretimi için hayati bir önem taşımaktadır.
Görüldüğü gibi demirhindi faydaları oldukça fazladır ve önemli hastalıklar için güvenle tercih edilebilir. Çünkü demirhindi ile ilgili herhangi bir alerjik durum, yan etki bildirilmemiştir.
Ağrılı ve şişen eklemlerin tedavisinde de kullanılan demirhindinin, yüksek tansiyon, safra kesesi hastalıkları, kolesterol, gibi kronik sorunları da iyileştirdiği bilinmektedir. Cilt lekeleri ve çiller için de demirhindi kullanılabilir.
Birçok kişi yaz aylarında bu meyvenin şerbetini yaparak ikram eder. Doğum günlerinde ve özel günlerde, yemekli toplantılarda bu içecek ikram edilerek konukların lezzetli bir tat elde etmeleri sağlanır.
Demirhindi Şerbeti
300 gram demirhindi meyvesi ile 2 litre su karıştırılır. Kaynatılıp içilir. Şekerli ya da şekersiz olarak tüketebileceğiniz bu içeceği sıcak ve soğuk olarak tercih edebilirsiniz. Kimi balla tatlandırdığı meyveyi, sade olarak içmeyi tercih eder.
Osmanlı’da 300 gramlık meyveyi 1 kilo şekerle şerbet ederlerdi. Şeker katılacaksa kaynayıp meyveler çıkarıldıktan sonra eklenir ve 10 dakika kaynatılarak şerbet hazır hale gelir. Özellikle yaz aylarında, ramazan aylarında ve davetlerde demirhindi şerbeti çok sık kullanılırdı.
Demirhindi Maskesiyle Cilt Bakımı
30 gram demirhindiyi 100 ml su içinde kaynattıktan sonra demirhindi kısmın alın. İçine bir çay kaşığı zerdeçal ekleyerek hamur kıvamında yüzünüze sürün. 20 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayın.
Doğal bir beyazlatıcı olan demirhindi maskesi özellikle lekeler, çiller ve kahverengi olan cilt tonunun eşitlenmesi için kullanılır. Çok iyi bir etkisi olan maske için 100 ml suyun içinde 30 gram demirhindi kaynatılıyor. Suyunu ayırıp demirhindiyi alarak içine bir çay kaşığı limon sıkıyorsunuz, bir çay kaşığı da bal ekleyerek yüzünüze sürün.
Ilık suyla duruladığınız cildinizi düzenli olarak bu maskeyle kullandığınızda sonucu göeceksiniz. Aynı yöntemle haşlayıp demirhindi ve krem karıştırarak da maske yapabilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız maske cildinizdeki ölü derilerin giderilmesini sağlayacaktır.
Vücut bakımı İçin Demirhindi
Vücut bakımı için de kabartma tozu ve kahverengi şekerle yapacağınız peeling işinizi kolaylaştırarak vücudunuzun lekeler ve ölü derilerden kurtulmasını sağlayacaktır. Çay suyu ile karıştırdığınızda cildiniz için toner olarak kullanabileceğiniz bu ürün oldukça yararlı bir cilt bakım çözümü olmaktadır.
Demirhindi Kadınlar Kulübü
Demirhindi kullanımı birçok kişi için şerbet ve şurup şeklinde olsa da, kilo vermek için çay şeklini kullananların sayısı da bir hayli fazladır. Özellikle kadın sitelerinde kilo vermek için kullanılan demirhindi kadınlar kulübü gibi portallarda güvenle tercih edilen bir bitkisel destektir.
Çay şeklinde içilerek yağ yakıcı özelliğinin oluşması sağlanan demirhindi, sadece kadınlar için değil çocuklar için de etkili bir bitkidir. Çocukların boğaz ağrıları ve ateş gibi sorunları için tedavi edici özelliği bulunan meyve, çay olarak ılık biçimde çocuklara verilebilir.
Kabızlıkta Demirhindi Kullanımı
Kabızlık sorunu olanların da yararlanabileceği demirhindi kullanımı, özellikle bağırsakları çalıştırarak gaitayı yumuşatma özelliğine sahiptir. Sağlık açısından yararları saymakla bitmeyen demirhindi zararları konusunda elde edilen bir bulgu yoktur Ancak hamilelikte aşırı kullanılmaması tavsiye edilmektedir.
Birçok kişinin şerbet olarak içtiği demirhindiyi bal ile tatlandırarak hakiki ve doğal bir içecek yapabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz farklı şekilde de kullanabilirsiniz. Özellikle şerbet şeklinde içilmesi yoğun şeker içeriği nedeniyle kilo almanıza neden olabilir. Bu yüzden kullanım konusunda dikkatli olmanız gerekecektir.
#DemirhindiBesinDeğerleri, #DemirhindiFaydaları, #DemirhindiKadınlarKulübü, #DemirhindiMaskesi, #DemirhindiMaskesiyleCiltBakımı, #DemirhindiNedir, #DemirhindiNeyeYarar, #DemirhindiŞ, #DemirhindiŞerbeti, #DemirhindiZararları, #Erbeti, #KabızlıktaDemirhindiKullanımı, #VücutBakımıİçinDemirhindi
https://is.gd/BC2g8n
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: