Lenfödem Hangi Bölüm Bakar Görseller Bacaklarda Lenfödem Tedavisi
Lenfödem Hangi Bölüm Bakar Görseller Bacaklarda Lenfödem Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/lenfodem-hangi-bolum-bakar-gorseller-bacaklarda-lenfodem-tedavisi/
Lenfödem, bir insanın lenf sisteminde gereğinden fazla sıvı birikimi sonucu oluşan bir sorundur. Bu birikimin nedeni, lenfatik sistemdeki bir tıkanma veya iltihaptır. Lenf sıvısının, lenf damarlarında birikmesi, lenfödemi oluşturur. Bu sorun genellikle kollarda ve bacaklarda olmak üzere tıkanmanın olduğu yerlerde oluşur.
Genel olarak bacaklar, kollar, karın, göğüs, kafa veya boyun bölgesinde meydana gelir. Lenfödem, kronik bir sorundur ve genellikle bir ameliyat sonrasında, radyasyon terapisi sonrasında veya lenf düğümü alınması sonucunda oluşur. Diğer oluşum nedenleri ise, travma, enfeksiyon, obezite ve toplar damar yetersizliğidir.
Lenfödem Belirtileri
- Ciltte çok fazla şişme veya az şişme olabilir ve kol ve bacakların büyük bir parçasında veya küçük bir parçasında, parmak ve ayak parmaklarıda dahil olmak üzere çeşitli organlarda meydana gelebilir.
- Takı ve saat takmada zorluk çekme, kıyafetlere sığmada zorluk çekme
- Kafada ve boyunda şişme
- Kollarda ve bacaklarda ağır ve sıkı bir his
- Eklemin hareket kabiliyetinde azalma
- Etkilenen eklemde acı veya rahatsızlık
- İğne ile dokunuluyormuş gibi bir kaşınma hissi
- Cilt enfeksiyonları
- Cildin sertleşmesi veya kalınlaşması
- Ciltte kabarcık veya siğil gibi oluşumlar
- Aşırı halsizlik
- Vücudun etkilenen bölgesinde veya tarafında şişme
- Bacak, kol veya ellerde zayıflık ve hareket kabiliyetinde azalma
- Gerilme acısı veya rahatsız edici bir his
- Cilde parmak ile baskı uygulandığında düzelmemesi veya cilde parmak ile baskı uygulandığında hiç hareket etmemesi
- Sertleşmiş, kırmızı veya parıltılı cilt
- İyileşmeyen veya tekrar tekrar aynı bölgede oluşan enfeksiyonlar
- Göz kapaklarının, dudakların veya yüzün şişmesi
- Yutmada, nefes almada veya konuşmada zorlanma
- Etkilenen bölgedeki diğer anormal durumlar
Lenfödem Nedenleri Nedenleri Nelerdir?
Lenfödem, lenfadik sıvının vücutta birikip, özellikle kollar ve bacaklarda olmak üzere şişmeye yol açmasıdır. Lenfödem birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılır.
Birincil lenfödem belirlenemeyen sebeplerden oluşur; ikinci lenfödem ise ameliyat, radyasyon, enfeksiyon veya travma sonucunda oluşur. İkincil lenfödem, birincil lenfödemden çok daha sık meydana gelir.
İkincil Lenfödemin Nedenleri
Lenf düğümlerine veya lenf damarlarına zarar veren her durum ikincil lenfödeme sebep olabilir. Bu nedenler:
Ameliyat: Lenf düğümlerinin ve lenf damarlarının alınması veya ameliyatı lenfödeme neden olabilir. Örneğin, meme kanserinin yayılmasını kontrol etmek için lenf düğümleri alınabilir veya eklemlerinizdeki kan damarları ameliyatı sırasında, lenf düğümleri zarar görebilir.
Kanser için radyasyon tedavisi: Radyasyon, lenf düğümlerinin ve lenf damarlarının hasar almasına neden olabilir.
Kanser: Eğer kanser hücreleri lenfatik damarları tıkarsa, lenfödem oluşabilir. Örneğin, lenf düğümü veya lenf damarı yanında büyüyen bir tümör, bunların tıkanmasına sebep olup, lenf sıvısının geçişini önleyebilir.
Enfeksiyon: Lenf düğümlerinin enfeksiyonu veya parazitler, lenf sıvısının akışını kısıtlayabilir. Lenfödem ile ilgili enfeksiyon, tropikal bölgelerde ve gelişen bölgelerde sıklıkla görülebilir.
Birincil Lenfödem Nedenleri
Birincil lenfödem, çok nadir görülen kalıtsal bir sorundur ve vücutta lenf damarlarının oluşumu sırasında sorunlara neden olur. Birincil lenfödemin nedenleri:
Milroy Hastalığı: Bu hastalık daha bebeklikte başlar ve lenf düğümlerinin anormal bir şekil almasına neden olur.
Meige Hastalığı: Bu hastalık, ergenlik veya hamilelik dönemlerinde lenfodeme neden olur. Ayrıca 35 yaşına kadar da meydana gelebilir.
Geç Başlangıçlı Lenfödem: Bu sorun çok naidr oluşur ve genellikle 35 yaşından sonra meydana gelir.
Lenfödem İçin Hangi Doktora Gidilir?
Fizik Tedavi doktoruna gidilir.
Lenfödem Tedavisi
Lenfödem için bir tedavi yoktur. Bu sorun için izlenecek yöntem, şişmeyi ve ağrıyı azaltmak olacaktır. Lenfödem tedavileri:
Egzersiz: Etkilenen eklemi hareket ettireceğiniz hafif egzersizler, lenf sıvısının akmasını kolaylaştırıp, günlük aktivitelerinizi kolaylaştıracaktır. Bu egzersizler çok yorucu olmamalıdır ve kollarınız ile bacaklarınızdaki kasları hafif kasacak şekilde olmalıdır. Bir lenfödem terapisti bu egzersizleri size öğretmeye yardımcı olabilir.
Bacağınızı ve Kollarınızı Sarmak: Bütün ekleminizi bandajlamak, lenf sıvısının, vücudunuzun diğer kısımlarına akmasını sağlayacaktır. Bu sargı bezi, parmaklarda en sıkı olmalıdır ve yukarı çıkıldıkça gevşek sarılmalıdır. Bir Fizik tedavi doktorunuz, eklemlerinizi nasıl sarmanız gerektiğini size gösterecektir.
Masaj: Yapılan bir masaj ile bacak ve kollarınızda birikmiş lenf sıvısını, vücudun diğer kısımlarına akıtabilirsiniz. Ayrıca birçok masaj tektiği, aktif kanseri olan insanlara yardımcı olabilir. Bu tekniklerde özellikle uzmanlaşmış birine masaj yaptırmaya dikkat edin. Eğer cilt enfeksiyonunuz, damar tıkanıklıklarınız vvar ise bu masajları yaptırmayın.
Basınç Giysileri: Bacak ve kollarınıza basınç uygulamak için özel olarak üretilmiş, uzun kollu giysiler ve varis çorapları, lenf sıvısını uzuvdan uzaklaştırmaya yardım edebilir. Etkilenen uzuv ile egzersiz yaparken, bir basınç giysisi giyin. Fizik tedavi doktoru hangi giysileri giymenizi size bildirecektir. Bunları medikal malzeme satan yerden satın alabilirsiniz.
Lenfödem İçin Evde Bitkisel Tedavi Yolları
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Lenfödem Bitkisel Tedavi
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu bu haftalığın giderilmesi için taze sıkılmış nar suyu içilmesini tavsiye etmektedir.
Yeşil Çay
Yeşil çay antienflamatuar özellikleri sayesinde vücuttan zararlı toksinleri temizler, lenfödemin geçmesine yardımcı olur. 1 bardak suyu kaynatıp için 1 tatlı kaşığı yeşil çay atıp 10 dk demleyin. Süzüp içine 1 tatlı kaşığı bal katın. Günde 3 kez bunu için.
Zerdeçal
Zerdeçal, güçlü antibiyotik, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Vücuttaki tüm zararlı serbest radikalleri ortadan kaldırır ve bağışıklık sistemine muazzam bir artış sağlar. Ayrıca vücutta biriken sıvıyı gidermeye yardımcı olur ve şişme ile ağrıları geçirir. Her sabah ve gece yatmadan bir tatlı kaşığı zerdeçal tozu bir bardak süt ile karıştırıp için.
#AnneÇocuk, #Diyet, #KadınSitesi, #KadınaÖzelKonular, #MaviKadın, #SaçBakımı, #Sağlık
https://is.gd/gFuZkZ
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: