Mercanköşk Çayının Faydaları, Hazırlanışı, Yan Etkileri
Mercanköşk Çayının Faydaları, Hazırlanışı, Yan Etkileri - https://www.sagliklimiyim.com/mercankosk-cayinin-faydalari-hazirlanisi-yan-etkileri/
Güçlü aromaya sahip baharatlar arasında bulunan ve genel olarak balık yemeklerinde tercih edilen mercanköşk bitkisi özellikle Ortadoğu ve Akdeniz bölgesine özgü bir bitkidir. Mercanköşk bitkisi yıl boyu bulunabilen bitkiler arasındadır. Senelerdir yemeklerde ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bitki mutluluğun sembolü olarak biliniyordu.
Mercanköşk çayı ise günümüzde daha çok gaz giderici, terletici ve idrar söktürücü olarak kullanılır Bitkinin yararlar arasında;.
- Bağışıklık sistemini güçlü hale getirir
- Hazımsızlığa iyi gelmektedir
- Kuru öksürüğün geçmesine yardımcı olur
- Sindirimi kolaylaştırır
- Mide gazına yararlıdır
- Astıma iyi gelmektedir
- Romatizma ağrılarını düşürür
- Diş ve baş ağrısını hafifletir
Çayın Hazırlanışı
Yaklaşık olarak bir bardak mercanköşk çayı hazırlayabilmek için, 1 bardaklık soğuk su içerisinde 1 çay kaşığı mercan köşk atarak ocağa koyun. Su kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısarak 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Çayı ocak içerisinde aldıktan sonra 5 dakika kadar oda sıcaklığında soğutup bu çayı kolayca tüketebilirsiniz.
Mercanköşk Çayının Faydaları
Mercanköşk bitkisinin kullanımının sağlığa faydaları konusunda pek çok araştırma yapılmıştır. 2 çay kaşığı mercanköşk günlük olarak insanlara A vitamini ihtiyacının %6’sını karşılamaktadır. Bununla beraber mercanköşk bitkisi günlük olarak kalsiyum ihtiyacının %8’i ve demir ihtiyacının %18’ini karşılamaktadır. Vitamin ve mineral konusunda son derece zengin içeriği sayesinde mercanköşk bitkisi bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bununla beraber kış aylarında mercanköşk çayı tüketilirse soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından kolayca kurtulabilirsiniz
Sindirim sorunları için kullanılmaya devam eden mercanköşk çayı hazımsızlık çeken insanlara yemekten sonra 2 saat aralıkla beraber 2 bardak olarak içilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Mide asidi üretimini azaltırken hazımsızlık sebebiyle oluşan gazı ve mide kramplarını hafiflemeye yardımcı olduğu söylenmektedir. Bununla beraber ishal ve kabızlık tedavisinde son derece etkili olduğu kullananlar tarafından açıklanmıştır. Çayın terletici özelliği sayesinde toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Mercanköşk çayının faydalarını verdikten sonra yan etkileri var mı konusu aşağıdadır.
Mercanköşk Yan Etkisi
Genel olarak güvenli bir içecek olan mercanköşk çayının aşırı tüketimi mide bulantısı, ishal gibi yan etkilere olabilir. Bu nedenle gün içerisinde 3 bardaktan fazla tüketilmesi uzmanlarda önerilmemektedir. Düzenli şekilde ilaç kullananların mercanköşk ürünleri (çay, yağ…) kullanmaya başlamadan hemen önce olası yan etkiler konusunda mutlaka doktordan bilgi alınmasını sizlere öneriyoruz. Gebelik ya da emzirme dönemindeki etkileri konusunda fazla bir bilgi bulunmayan mercanköşk çayı özellikle hassas dönemlerde tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Kalp Üstünde Etkisi
Mercanköşk çayı kolesterol ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olmaktadır. Bununla beraber mercanköşk çayı damar sertliği riskini azaltmaktadır. Mercanköşkün anti infalamatuar özelliği sayesinde inflamasyona bağlı olarak ortaya çıkabilecek hastalıklarda etkili olabileceği uzmanlar tarafından anlatılmaktadır. Etkili olabileceği hastalıklar içerisinde astım, migren ve ağrılar yer almaktadır. Burkulma ve kramplarda mercanköşk yağı kullanılmaktadır.
Psikolojik Etkisi
Antidepresan ve sedatif etkisi sayesinde mercanköşk çayı tüketimi bazı psikolojik ve nörolojik problemlerin çözümlenmesinde etkili olabilmektedir. Uykusuzluğun giderilmesi ya da stresin azaltılması ve cinsel isteğin arttırılması konusunda mercanköşk çayı önerilmektedir.
Mercanköşk çayı çok sayıdaki faydanın yanı sıra bağlam azaltıcı ve mantar hastalıklarını önleyici özellikleri yer almaktadır. Bununla beraber mercanköşk çayı adet düzenleyici ve öncesindeki sorunları hafifletici etkileri yer almaktadır. Çay özellikle modern tıpta sürekli olarak kullanılan bir bitkidir. Aromaterapi uygulamalarında mercanköşk yağı uykusuzluk, endişe ve gerilim hislerini giderebilmektedir. Mercanköşk çayı hazırlamak için kaynayan suya yaklaşıl olarak tatlı kaşığı kurutulmuş ya da 1 tutam taze mercanköşk ekleyerek kaynatabilir ve kolayca içebilirsiniz.
Akdeniz bitkileri içerisinde bulunan mercanköşk, aromatik lezzete sahip bir çaydır. Bununla beraber mercanköşk çayı tedavi edici bir etkisi bulunmaktadır. Eski Roma döneminde mutluluğu sembolize etmek için kullanılan mercanköşk sakinleştirici etkisiyle bilinmektedir. Ayrıca güzel kokusu sayesinde mercanköşk antik çağdan itibaren kozmetik ürünü olarak bilinmektedir. Mercanköşk taze ve kurutulmuş olarak tercih edilmektedir. Baharat özelliğinin yanında çay olarak da insanlar tarafından tüketilmektedir.
Mercanköşk Çayının Yararları
- Üst solunum yolu sorunlarında hafifletici etkisi bulunmaktadır. Soğuk algınlığı ve bronşit gibi rahatsızlıkların etkilerini azaltmaktadır.
- Sindirim sistemi üzerinde görülecek sorunların giderilmesine yardımcı olmaktadır. Mide bulantısı ve şişkinliğe iyi gelmektedir.
- Vücuttaki ağrılara iyi gelmektedir.
- Terlemeye yardımcı olarak zararlı toksinlerin atılmasında etkili bir bitkidir.
- Mercanköşk bitkisi sinirleri yatıştırıcı ve antidepresan etkisi ile birlikte insan üzerinde bedensel ve zihinsel bir dinginlik sağlamaya yardımcı olmaktadır. Migrenden ortaya çıkan problemlerin giderilmesinde son derece etkilidir. Uykusuzluk probleminin üstesinden gelmeyi kolay hale getirmektedir.
- Yaz ayları içerisinde vücut ısısını düzenlemekte yardımcı etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle yaz aylarında kan dolaşımı sorunlarına sahip insanlarda sıcaktan kaynaklanan problemleri tamamen giderebilmektedir.
- Mercanköşk çayı, karaciğer ve akciğerlerle ilgili ortaya çıkabilecek olan problemlerin giderilmesinde son derece etkilidir. Ayrıca gıda zehirlenmelerine karşı midede ödem oluşumunu tam anlamı ile engellemek için ilk aşamada kullanılabilecek bitkisel çaylar arasındadır.
- Mercanköşk çayı kas ve mide kramplarına iyi gelmektedir.
- Mercanköşk içerisinde yer alan flavonoidler, kalp sağlığına son derece faydalıdır. Damarları genişletmekte ve hipertansiyon riskini düşürmektedir.
- Mercanköşk çeşitli enfeksiyonlardan kaynaklanan yaralara iyi gelmektedir.
Şeker veya tatlandırıcı kullanmaya gerek kalmadan mercanköşk çayını tüketmek daha sağlıklıdır. İsterseniz mercanköşk çayını biraz bal ile tatlandırabilirsiniz. Bununla beraber mercanköşk çayı limon katılarak da lezzetli hale getirilebilir. Bir gün içerisinde en fazla üç kere tüketilebilecek çay, hamileler üzerinde rahim kasılmalarına neden olabilmesi bakımından tavsiye edilmemektedir. Emziren kadınlar tarafından da mercanköşk çayına dikkat etmesi gerekmektedir. Mercanköşk çayı aşırı tüketimi durumunda ishale ve mide bulantısına neden olabilmektedir.
Mercanköşk, ballıbabagiller familyası içerisinde yer alan bir bitkidir. Akdeniz havzası bitkisi olarak yer almaktadır. Farklı türleri ülkemizde de yabani olarak yer almaktadır. Kurak alanlarda, kayalık bölgelerde devamlı olarak rastlanan, çalı görünümlü, hoş kokulu çok yıllık bir bitki olarak yer almaktadır.
Bazı yerlerde Keklik otu veya Mercan Köşkü adları ile bilinmektedir. Koyu yeşil yaprakları kekik gibi aromalı kokmaktadır. Haziran ve Ekim ayları içerisinde beyaz veya pembe çiçeklerle doğayı renkli hale getiren bir bitkidir. Türkçeye ‘Mercanköşk’ adı ile geçmiştir. Romalılar zamanında beri özellikle Orta Avrupa’da kekiğe yakın tadı ile çok bilinen bir bitki türüdür.
Mercanköşk et yemeklerinde, sebzelerde, salatalarda kullanılmaktadır. Eski zamanlarda üzerinde ‘Mercanköşk’ çıkarsa ölen kişinin mutlu olacağına inanılmaktadır. Günümüzde mercanköşk bitkisinden farklı ürünler elde edilmektedir. Bununla beraber içeriğindeki tanen ve uçucu yağların zenginliği sayesinde ilaçların içeriklerinde yer almaktadır.
#ÇayınHazırlanışı, #KalpÜstündeEtkisi, #MercanköşkBitkisi, #MercanköşkÇayı, #MercanköşkÇayıTüketimi, #MercanköşkÇayınınFaydaları, #MercanköşkÇayınınYararları, #MercanköşkÜrünleri, #MercanköşkYanEtkisi, #PsikolojikEtkisi
https://is.gd/Z2EzW2
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: