Topraksız Çilek Nasıl Yetiştirilir?

Mayıs 18, 2018 0 Comments

Topraksız Çilek Nasıl Yetiştirilir? - https://www.sagliklimiyim.com/topraksiz-cilek-nasil-yetistirilir/




topraksız çilek yetiştirme

Tarım denince akla hep topraklı tarım geliyor ancak son yıllarda topraksız tarım ile üretim giderek artıyor. Bunun pek çok nedeni olmakla birlikte başlıcalarını şu şekilde sıralayabiliriz:


  • Toprakta bulunan zararlı bakterilerin bitkilere geçmesi

  • Toprak veriminin günden güne azalması

  • Toprağın nadas ihtiyacı nedeniyle sürekli kullanılamaması

  • Bir bitkinin üst üste ekilememesi

  • İlaç, hormon gibi sağlıksız uygulamalar yapılması




Bu tür sebepler göz önüne alındığında topraksız tarımın topraklı tarıma göre oldukça avantajlı olduğu görülüyor. Topraksız tarımın maliyeti topraklı tarıma göre yüksek olsa da verimi de bir o kadar fazla oluyor. Ayrıca zararlı bakterilerden arınmış ve sağlıklı bitkiler üretilebiliyor. Toprağa mecbur kalınmayan bu yöntem özellikle verimli toprakları az olan dış ülkelerde oldukça yaygın bir yöntem olarak kullanılıyor.


Genel itibariyle topraksız tarım, basit anlamda su ile yapılıyor diyebiliriz. Uygun kaplar ayarlandıktan sonra içerisine su tutabilen bir madde konularak, ısı yalıtımı sağlayan başka bir madde ile ortam uygun hale getiriliyor ve arılama işlemi ile de topraksız tarım üretimi gerçekleştiriliyor. Bu uygulama evlerde yapılabildiği gibi büyük alanlarda da hayata geçirilebiliyor. Özellikle büyük alanlar tercih edildiğinde verimsiz veya bataklık tarzı toprakların tercihi önem arz ediyor. Amaç topraksız ürün elde etmek olduğundan verimli alanları tahrip etmek yanlış bir tutum olarak görülüyor.


Topraksız tarım denince her türlü bitki bu üretim için uygun olmayabiliyor. Genelde meyve ve sebzelerden salatalık, marul, çilek, domates, biber gibi ürünler topraksız tarım üretimine elverişli görülüyor. Burada özel olarak topraksız tarım ile çilek yetiştirmeyi ele alacağız.


Topraksız Tarım Çilek Nasıl Yetiştirilir


topraksız çilek
  • Öncelikle sera uygulaması için uygun ortam seçilir. Verimsiz toprak veya bataklık alanlar düzleştirilir ve belirli ölçülerde eğim verilir. Bu eğim damla sulama için çok önemlidir ve hassasiyetle uygulanmalıdır.

  • Daha sonra yüzeye serilecek örtü belirlenir. Bu örtünün seçimi de oldukça önemlidir. Çünkü zamanla topraktan çıkan yabani bitkilerin gelişimini önleyerek, yüzeye çıkmasını engellemesi gereklidir.

  • Demir bloklar yerleştirilir ve substrat kültürü bulunan torbalar da demir bloklar içerisine yerleştirilir.

  • Torbalar çift taraflı dikim olacak şekilde ayarlanır ve damla sulama sistemi ile substrat suya doyuncaya dek besin çözeltisi verilir.

  • Sulama işlemi oldukça hayatidir ve herhangi bir aksaklık olmamasına özen gösterilmelidir.

  • Ardından fideler dikilerek besin gelecek borular bitkilerin yanına sabitlenir.

  • Besin çözeltisi ve sulama işlemi damla sulama tekniğiyle üstten veya alttan olacak şekilde verilebilir. Genelde tercih edilen yol üstten verilmesidir.

  • Sulama aralıklarının sabit olması ve az az sulama olması topraksız tarımın en önemli noktasıdır. Bu nedenle kişisel olarak sulama işi hemen hemen olanaksızdır. Ürünlerin zamanında, çürümeden toplanması, yeni ürünlerin de zamanında gelmesini sağlayacağından bu işi yapan kişinin bu konudaki tutumu oldukça önemlidir.







https://is.gd/FVIsiT
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: