Vertigo Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Mayıs 18, 2018 0 Comments

Vertigo Nedir? Belirtileri Nelerdir? - https://www.sagliklimiyim.com/vertigo-nedir-belirtileri-nelerdir/




Vertigo kötü ve dengesiz beslenme, hayatınızdaki stres ve yoğun bir tempo ile çalışma sebepleriyle ortaya çıkmaktadır. Bu yazımızda sizlere vertigo nedir, belirtileri nelerdir, nasıl teşhis edilir, çeşitleri nelerdir, oluşumu nasıl önlenir, tedavisinde ne uygulanır gibi konulardan bahsedeceğiz.





Hareketsiz olarak durduğunuzda dahi başınız dönüyorsa, kafanızı hızlı bir biçimde çevirdiğiniz zaman ani ve beklenmedik bir baş dönmesi yaşıyorsanız bu belirtilerin sonucu vertigo olabilmektedir. Bu hastalık rotasyon dediğimiz gözleriniz kapalı veya açıkken eşyaların etrafınızda döndüğünü hissetmenizdir. Bir halisülasyon gibidir yani kısacası olmayan şeyleri oluyormuş gibi algılamaktadır.


Günümüzde vertigo tek bir hastalık gibi bilinse de aslında çok çeşitli hastalıkların başı olabilmektedir. Dengenizin bozulması demektir biz onu ancak bozulduğunda fark edebiliriz. Denge duyusunu anlattıkça aslında hayatımızda ne kadar önemli bir yeri olduğunu fark edeceksiniz.


Denge bizim bütün vücudumuzda ki kemikleri, kasları ve eklemlerimizden gelen sinyalleri kulaklarımızdan ve gözlerimizden gelen bütün bilgileri toplayıp beyin ve beyinciğimizde analiz etmesi demektir. Bu karışık yapıdaki en ufak bir bozukluğu tespit edip anlamak için bütün bunlara bakılması gerekmektedir. Bu sebepten dolayı baş dönmesi olan bir hastaya vertigo tanısı koyabilmek için ilk önce KBB ve bir nöroloji uzmanı tarafından muayene edilmelidir.


Vertigo Belirtileri Nelerdir?



Vertigoyu ilk başta bir baş dönmesiyle gelmektedir. Bunun yanı sıra bulantı-kusma, kulağınızda sürekli olan bir çınlama, kulakta akıntı, işitmede bir sorun ve gözlerde anormal hareketler vertigonun belirtilerindendir. Baş dönmesiyle birlikte eğer bu şikâyetlerinizde varsa en yakın zamanda bir kulak-burun-boğaz hekimine gitmenizde fayda olacaktır.


Vertigo Nasıl Teşhis Edilir?



Vertigo hastalığı normalde araştırılırken bu hastalığın tanısı konulması için KBB, nöroloji, dâhiliye, göz gibi muayenelerden geçmek zorunda kalabilmektedirler. Ani olarak gelişen bir baş dönmesiyle gelen hastaya ilk önce beyin içi mi yoksa beyin dışı kaynaklı mı olduğunu tespit etmek gerekmektedir. Vertigo en çok orta kulak veya iç kulak hastalıkları sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Nedeni bulunduktan sonra hekimin hastaya yaptırması gereken bazı basit baş hareketlerinden sonra medikal ve cerrahi bir müdahaleye kadar uzanan geniş bir tedavi seçenekleri bulunmaktadır.


Vertigo çeşitleri nelerdir? Sorusu hakkında da sizi bilgilendirmekte fayda olduğunu düşünmekteyiz.


Vertigonun günümüzde en sık rastladığımız 3 nedeni bulunmaktadır. Bunlar;


  • Kulağınızın içindeki kristallerin yerinden oynaması,

  • İç kulağınızda bulunan denge sıvısının artması,

  • Bazı virüslerin denge sinirlerinizde iltihaplanmaya neden olması.

Günümüzde çoğu hastalığın baş sebeplerinden biri olan strestir. Vertigonun da ilk sebeplerindendir bu yüzden dolayı stresten uzak durmanız gerekmektedir. Yeterince sağlıklı beslenmeniz, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz, yazın bol bol güneşlenmeniz, tuzu azaltmanız, günde en az 2 litre sıvı almanız ve ani hareketlerden kaçınmanız gerekmektedir. Bol sıvı almanız vücudunuzdaki su ve tuz dengesini koruduğundan dolayı sıvı almanız önemlidir. Ama bu süreçte çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir çünkü bu gibi içecekler kulağınızda sıvı artışına sebep olabilmektedir. Bunları uyguladığınız takdirde oluşumunu engelleyebilirsiniz.


Vertigo günlük hayatınızı çok etkileyecek derecede bir baş dönmesi yapmasıyla birlikte tedavi edilmediği zaman yataktan bile kalkmanıza engel olacaktır. Tedaviye başlamadan önce asıl önemli olan vertigonun nedeninin bulunmasıdır. Nedeni bulunduktan sonra ise iç kulaktaki basınç artışı ise ilaç ile tedavi edilebilir fakat ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi müdahaleye başvurmak gerekebilir. Nedeni herhangi bir tümör ise cerrahi bir müdahale gereklidir, bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkmış olan vertigoda ise ilaç tedavileri ve biraz dinlenmeyle tamamıyla geçecektir.







#VertigoBelirtileriNelerdir, #VertigoNasılTeşhisEdilir
https://is.gd/g7Q6Xs
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: