Nar suyu: Antioksidan bombasıdır

Haziran 04, 2018 0 Comments

Nar suyu: Antioksidan bombasıdır - https://www.sagliklimiyim.com/nar-suyu-antioksidan-bombasidir/







Enflamasyondan ve yüksek kolesterolden, yüksek tansiyon ve hiperglisemiye kadar her sorunu doğal olarak tedavi ettiği gösterilmiştir. Nar suyu, bir antioksidan güç santralidir. Antioksidan ve antienflamatuar etkilerin yanı sıra kanıtlanmış antikanser yetenekleri ile bu meyve suyunun bu kadar büyük bir şöhrete sahip olması şaşırtıcı değildir.


 


Kanserle Savaşmaya Yardım Eder


Nar meyvesinin özleri, prostat, akciğer, meme ve diğer kanserlerde antiproliferatif, proapoptotik ve antienflamatuvar etkilere sahip olacak şekilde polifenoller ve diğer bileşikler içerir. Daha basit bir ifadeyle, kanser hücrelerinin yayılmasını engellediği, kanser hücrelerinin ölümünü teşvik ettiği, iltihaplanmayı azalttığı ve vücuttaki herhangi bir kansere karşı başarılı bir şekilde savaşmak açısından hayati önemi olduğu anlamına gelir. Albany Üniversitesi tarafından yürütülen bir 2014 araştırması, nar ekstrelerinin MCF-7 göğüs kanseri hücrelerinin yayılımını spesifik olarak önleyebildiğini göstermiştir.


 


Özellikle prostat kanseri için yararlı olduğu gösterilmiştir. Prostat kanserli hastalarda ilk kez yapılan klinik çalışma sonuçları, 2006 yılında Klinik Kanser Araştırması Dergisi’nde yayınlanmıştır. Bu denemenin konusu, prostat kanserini tedavi etmek için ameliyat veya radyasyon geçirmiş prostat kanseri olan kişilerdir. Bu deneklere, kanser progresyonu olana kadar, günde bir bardak nar suyu verildi. Araştırmacılar, prostat spesifik antijeninin (PSA) iki katına çıkma süresinin tedaviyi alan kişilerde önemli ölçüde uzadığını bulmuştur.


 


2012 yılında bir başka çalışmada, nar ekstrelerinin insan prostat hücre proliferasyonunu zayıflattığı bulunmuştur. Birleştirilmiş, tüm bu araştırmalar, narın kansere karşı mücadele eden bir gıda olarak yeteneklerini göstermektedir.



Hipertansiyonu Azaltır


Yüksek bir antioksidan kapasitesine sahiptir ve bilimsel araştırmalar yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğunu göstermiştir. 2016’da yayınlanan bir meta-analiz, nar suyu ve tansiyon üzerindeki etkilerini incelemiştir. Genel olarak, bu meta-analiz, “tansiyonda nar suyu tüketiminin tutarlı faydaları” olduğu sonucuna varmaktadır. Araştırmacılar ayrıca şunları ekliyor: “Bu kanıt, bu meyve suyunu kalp sağlığı diyetine dahil etmenin doğru olabileceğini düşündürmektedir.”


 


Kalp Sağlığını Geliştirir


Tansiyon için çok iyi olduğundan, bu lezzetli içeceğin kalp sağlığı için de mükemmel olması şaşırtıcı değildir. Diğer meyve sularına göre daha yüksek seviyelerde antioksidanlar içerir, bu yüzden kalbe çok yardımcı olabilir.


 


Klinik Beslenme’de yayınlanan araştırmalar, karotis arter stenozu olan hastaların nar suyu tüketimini incelediler. Bu, boynun ön kısmında yer alan iki anahtar atardamardan birinin daralmasıdır. Nar suyu tüketen katılımcılarda kan basıncı % 12’den fazla düşmüş ve aterosklerotik plakta % 30’luk bir düşüş yaşanmıştır. Meyve suyu içmeyen katılımcılarda aterosklerotik plak oranını % 9 artmıştır. Genel olarak, bu çalışma, karotis arterdeki plağın azaltılmasının yanı sıra kan basıncını ve LDL oksidasyonunu azalttığını ortaya koymuştur.


 


Osteoartrit Hastalığını Hafifletir


Osteoartrit, eklem dejenerasyonuna yol açan en yaygın görülen kas iskelet sistemi bozuklukları arasındadır. Çalışmalar, kıkırdak iltihabını azaltarak koruyucu bir rol oynayabileceğini öne sürmektedir. Bu koruyucu yetenek, meyve suyunun yüksek antioksidan içeriğine atfedilmiştir.


 


2016 yılında yapılan bir çalışmada, osteoartritli 38 hastanın dizlerine etkisi incelenmiştir. Bazı hastalar altı hafta boyunca nar suyu içerken, diğer hastalar kontrol maddesi içmiş ve araştırmacılar, tüketiminin sadece fiziksel işlevi artırmakla kalmayıp, aynı zamanda kıkırdak enzimlerinin parçalanmasını azaltırken antioksidan durumun da arttığını bulmuşlardır.



Hafızayı Geliştirir


Çalışmalar, hafızanın iyileştirilmesi söz konusu olduğunda nar suyunun yararlı olabileceğini göstermiştir. Meyve suyunda bulunan polifenollerin nöroprotektif olduğu gösterilmiştir.


 


Bir 2013 çalışmasında, dört hafta boyunca sekiz ya da daha fazla nar suyu ya da lezzeti bir plasebo içeceği içen rastgele seçilmiş kişiler araştırıldı. Deneklerin yaşa bağlı bellek şikayetleri vardı. Araştırmacılar, günde 28 gram nar suyu içen ve hafıza şikayetleri olan 28 kişinin, hem sözel hem de görsel bellek işaretleyicilerinin önemli ölçüde iyileştiğini bulmuşlardır. Araştırmacılar, fonksiyonel beyin aktivitesinde görevle ilgili artışlar yoluyla hafıza fonksiyonunu artırdığı sonucuna varmışlardır. Hayvan çalışmalarından elde edilen bazı bilimsel kanıtlar, narın Alzheimer hastalığına karşı da mücadele edilmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.


 


Antioksidan Bombasıdır


Sağlığı geliştiren ve hastalıklarla mücadele eden antioksidanlar ile yüklüdür ve nar en yüksek antioksidan içeren gıdalardan biridir. Nar suyu, polifenoller, antosiyaninler, ellagik asit türevleri ve hidrolize edilebilir tanenlerin yanı sıra, punicalagin adı verilen bir tanen içerir. Bunlar çok güçlü antioksidanlardır. Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma, kırmızı şarap ve yeşil çayın üç katı kadar yüksek bir antioksidan aktivite gösterdiğini ortaya çıkardı.


 


Enflamasyonla Savaşır


Enflamasyonun hemen her sağlık sorunuyla ilişkili olduğu bulunmuştur. Nar ve nar suyunun güçlü antienflamatuvar yetenekleri olduğu bilinmektedir. Kanıt temelli Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’ta yayınlanan bir 2013 çalışmasında, nar suyunun bağırsakta belirgin antienflamatuvar aktiviteye neden olduğu gösterilmiştir. Tüm meyve, meyve suyu, kabuk ve nar çiçekleri ile yapılan çalışmalarda, çeşitli hayvan modellerinde de anti ülser etkileri ortaya çıkmıştır.


 


Tip 2 diyabetiklerle yapılan bir başka çalışma da enflamasyonu azaltma kabiliyetini göstermiştir. Araştırmacılar, 12 hafta boyunca günde 250 mililitre nar suyunun diyabetik kişilerdeki enflamatuvar belirleyicileri azalttığını buldular. Spesifik olarak, meyve suyu alımı hs-CRP’yi % 32 ve interleukin-6’yı % 30 düşürmüştür.



Meyvenin Suyu Sağlıklı Mıdır?


Nar (Punica granatum) Lythraceae familyasından meyve üreten yaprak döken küçük bir çalı veya ağaçtır. Nar, güneydoğu Avrupa ve Asya’ya özgüdür. İspanya’da kültürlendikten sonra, misyonerler tarafından 16. yüzyılda Meksika ve Kaliforniya’ya getirildiğine inanılıyor. Aynen meyvenin tohumları gibi, tohumlardan yapılan nar suyu da etkileyici derecede besleyicidir.


Sadece bir bardak (250 gram) için aşağıdaki besin değerleri söz konusudur:


 


134 kalori


32.7 gram karbonhidrat


0.4 gram protein


0.7 gram yağ


0.2 gram lif


25,9 mikrogram K vitamini (Günlük ihtiyacın % 32’si)


59.8 mikrogram folat (Günlük ihtiyacın % 15’i)


533 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın % 15’i)


0.2 miligram manganez (Günlük ihtiyacın % 12’si)


0.9 miligram E vitamini (Günlük ihtiyacın % 5’i)


0.1 miligram B6 vitamini (Günlük ihtiyacın % 5’i)


17.4 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın % 4’ü)


0.6 miligram niasin (Günlük ihtiyacın % 3’ü)


27.4 miligram kalsiyum (Günlük ihtiyacın % 3’ü)


27.4 miligram fosfor (Günlük ihtiyacın % 3’ü)


0.1 miligram bakır (Günlük ihtiyacın % 3’ü)


 


Ne Kadar Tüketmek Gerekir?


Yetişkinler için, önerilen herhangi bir standart yoktur, ancak genellikle her gün bir bardak tüketilmesinin çoğu insan için güvenli ve sağlıklı olduğu bilinmektedir. Sadece her zaman yüzde 100 saf nar suyu içtiğinizden emin olun. Diğer koşullar için:


 


Ateroskleroz: Günde 50 ml.


Prostat kanseri: Günde 250 ml.


 


Taze meyve suyu genellikle buzdolabında beş güne kadar saklanabilir. Suyu beş gün içinde bitiremezseniz, tadını ve rengini korumak için dondurabilirsiniz.


 






#AntioksidanBombasıdır, #EnflamasyonlaSavaşır, #HafızayıGeliştirir, #HipertansiyonuAzaltır, #KalpSağlığınıGeliştirir, #KanserleSavaşmayaYardımEder, #MeyveninSuyuSağlıklıMıdır, #NeKadarTüketmekGerekir, #OsteoartritHastalığınıHafifletir
https://is.gd/njJPSN
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: