Tarçın Çayı: Enfeksiyonlarla ve virüslerle savaşır

Haziran 01, 2018 0 Comments

Tarçın Çayı: Enfeksiyonlarla ve virüslerle savaşır - https://www.sagliklimiyim.com/tarcin-cayi-enfeksiyonlarla-ve-viruslerle-savasir/







Tarçın, binlerce yıldır dünya çapında tıbbi olarak kullanılan güçlü bir baharattır. Yaygın sağlık faydaları nedeniyle, birçok tatlı ve tariflerde kullanım kolaylığı söz konusuyken, hala birçok kültürde günlük olarak kullanılmaktadır. Araştırmacılar, dünyanın en popüler otlarından ve tıbbi baharatlarından olan tarçın, aslında koruyucu antioksidan düzeyleri açısından birinci sırada yer alıyor!


 


Tarçın benzersiz kokusu, rengi ve lezzeti, yetiştiği ağacın yağlı bölümünden kaynaklanmaktadır. Tarçın sağlık faydaları Cinnamomum verum ağacının kabuğundan gelir. Cinnamomum verum ağacı aynı zamanda Cinnamomum zeylanicum olarak da adlandırılabilir. Bu bilimsel terimler sadece tarçının ağacını ifade eder. Bu kabuk, sinnamaldehit, sinnamik asit ve sinnamat gibi pek çok sağlık teşvik edici özellikten sorumlu birkaç özel bileşik içeriyor.


 


Araştırmacılar, tarçın yararlarının, saf fenolik bileşikler, flavonoidler ve antioksidanlar izole edildiğinde, çubuk tarçın, tarçın öz yağı, toz tarçın veya tarçın özütü şeklinde elde edilebileceği sonucuna varmışlardır. Bu bileşikler, tarçını; antioksidan, antienflamatuvar, antidiyabetik, antimikrobik, bağışıklık artırıcı ve potansiyel kanser ve kalp hastalığı koruma yetenekleri vererek, yeryüzündeki en iyi baharatlardan biri yapmaktadır.


 


Tarçının antioksidan yetenekleri tarçın çayının diyetinize özellikle yararlı olmasını sağlar. Günlük yarım çay kaşığı tarçın eklediğiniz çay; kan şekeri seviyelerini düşürür, sindirim ve bağışıklık sistemini olumlu etkileyebilir. Bununla birlikte, daha güçlü dozlarda alındığında kalp hastalığı riskini azaltmak ve diyabet, kanser ve nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltmak için son derece yararlıdır.



Tarçın Çayı Antioksidan Kaynağıdır


Tarçın, serbest radikal hasarını azaltan ve yaşlanmayı yavaşlatan çeşitli koruyucu antioksidanlar ile doludur. Aslında, araştırmacılar günümüze kadar tarçınla ilgili 41 farklı koruyucu bileşik buldular.


 


Farklı gıdalardaki antioksidan konsantrasyonunun ölçülmesinde kullanılan ORAC ölçeğine göre tarçın tüm gıdaların, baharatların ve bitkilerin içinde dünya genelinde 7. sırada yer alıyor. Ve 26 baharatın antioksidan aktivitesini karşılaştıran bir araştırmada tarçın; sarımsak, kekik, biberiye ve kekik dahil olmak üzere diğer güçlü otlar ve baharatlara kıyasla antioksidanlardan bakımından daha yüksek olduğunu kanıtladı ve galibiyeti aldı.


 


Tarçın çayının sağlığa olan faydaları, polifenoller, fenolik asit ve flavonoidler olarak adlandırılan antioksidan tipi içeriğine atfedilir. Bu antioksidanlar, çilek, kırmızı şarap ve bitter çikolata da dahil olmak üzere diğer süper besinlerde bulunanlara benzer antioksidanlardır. Bu bileşikler vücudun oksidatif stresiyle mücadele etmek için çalışırlar. Oksidatif stresi kontrol edilmezse, özellikle yaşlandıkça hastalık oluşumuna neden olabilir.


 


Tarçın çayı içerisinde bulunan farklı antioksidanlar, çok sayıda belirtiyi ve hastalığı azaltmaya yardımcı olur, çünkü bu antioksidanlar serbest radikal süpürücüdür. Tarçın çayının sağlığa olan faydaları, kandaki nitrik oksit oluşumunu sınırlama yeteneği ve hem beyin bozuklukları, kanser, kalp rahatsızlığı ve hem de akciğer hastalığına örnek verebilen lipid (yağ) peroksidasyonu gibi çeşitli oksidatif stres biçimlerini azaltma kabiliyetini içerir.


 


 


Tip 2 Diyabetle Mücadele Eder


The Diabetes Action Research and Education Vakfı, tarçının diyabetiklerde kan şekeri kontrolü üzerindeki etkilerini belirlemek için incelenen çok sayıda çalışmayı gözden geçirmiştir. Klinik araştırma bulguları, büyük olasılıkla insülin duyarlılığındaki ufak değişikliklerden dolayı şeker hastalarının kan şekerinde tarçın etkisinin mütevazı olabileceğini düşündürmektedir.


 


Diabetes Care Aralık 2003 sayısında yayınlanan bir çalışma, tip 2 diyabetli 60 kişiyi inceledi. Araştırmacılar, katılımcıları altı gruba ayırdı. Araştırmacılar günlük olarak birinci, ikinci ve üçüncü gruba 1, 3 veya 6 gram tarçın verdi. Araştırmacılar dördüncü, beşinci ve altıncı gruplara plasebo verdi. Tarçın 40 gün sonra ilk üç tarçın grubunda kan şekeri düzeylerini yüzde 18 ile 29 oranında azalttı. Araştırmacılar, plasebo alan gruplarda önemli bir değişiklik görmediler.



Beyin Fonksiyonunu Korumaya Yardımcı Olur


Araştırmalar aynı zamanda koruyucu antioksidan özelliklerinden dolayı tarçının ve tarçın çayının, beynin Parkinson ve Alzheimer hastalıkları gibi nörolojik bozukluklara karşı kendini savunmasına yardımcı olabileceğini gösteriyor.


 


Beynin bilişsel işlevini ve beyin sağlığını korumak için tek yönlü yöntemi, beyin hücrelerini mutasyona karşı koruyan ve hasar gören nörokoruyucu proteinleri aktive etmektir. Bu, hücrenin kesintisiz dönüşümünü ve yıkımını durdurarak oksidatif stresin olumsuz etkilerini daha da azaltır.


 


Tarçın çayı, vücutta ve beyinde yaşlanmanın etkilerini azaltan fazla oranda antioksidan ve antienflamatuar bileşikler içerdiğinden, gelecekte yaşlanma ile ilişkili nörodejeneratif hastalıklar için olası bir doğal iyileştirici tedavi veya önlem olarak kullanılabileceğini düşünebiliriz.


 


Enfeksiyonlarla ve Virüslerle Savaşır


Tarçın çayı, vücudun savunması söz konusu olduğunda, çok yararlıdır. Tarçın doğal antimikrobik, antibiyotik, antifungal ve antiviral bir ajandır. Tarçın çayının bağışıklık kazandırma yetenekleri tarçın öz yağlarından ileri gelmektedir.


 


Tarçın çayı, doğal olarak zararlı enfeksiyon ve virüslerle mücadeleye yardımcı olmak için birçok kültürde kullanılır. Tarçın yağı içeren çay, ayrıca çeşitli bakterilere karşı koruyucu özelliklere sahiptir ve bu da sindirim sisteminde, cilt yüzeyinde negatif belirtilere neden olan durumları azaltabilir ve soğuk algınlığı veya gribi önleyebilir.


 


Diş Sağlığını Korur ve Kötü Nefes Kokusunu Giderir


Çalışmalarda, tarçın çayının ağız mikroflorasında yaşayan, ağız kokusu, diş çürüğü veya ağız enfeksiyonlarına neden olabilecek bakterilere karşı koruyucu olduğu gösterildi. Tarçın çayının içinde de bulunan tarçın yağının, test edilen diğer bitki özlerinden daha güçlü olduğu gösterilmiştir ve doğal antibakteriyel gargara olarak ağız bakterileri ile mücadele etmek için kullanılabilir.


 


Tarçının, sakızlarında doğal bir lezzetlendirici madde olarak nane yerine de kullanılabilmesinin sebebi antibakteriyel özelliğidir. Ağız bakterilerini ortadan kaldırdığı için, tarçın vücuda herhangi bir kimyasal madde sokmadan, doğal yollarla kötü kokuyu bitirme yeteneğine sahiptir. Bu sebeple tarçın çayı geleneksel olarak diş ağrısı, diş problemleri ve ağız yaraları tedavisinde kullanılmaktadır.


 


Tarçın öz yağı, bazı güzellik ürünlerinde, şampuanlarda ve parfümlerde, hoş kokusu ve enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olabilecek içeriği için de kullanılır.



Candida Mantarını Önleyebilir veya Tedavi Edebilir


Bazı çalışmalar, tarçın çayının güçlü antifungal özelliklerinin Candida büyümesini sindirim sisteminde durdurmada veya iyileştirmede etkili olabileceği sonucuna varmıştır. Tarçının, çoklu sindirim ve otoimmün semptomlara neden olabilen tehlikeli Candida albicans mantarı miktarlarını azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca, tarçın çayının bir başka sağlık yararı, kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olması ve sindirim sisteminde fazla şeker bulunmasının candida riskini artırabilecek olmasıdır.


 


Araştırmacılara göre, hastalara tarçın çayı, tarçın özütü veya tarçın öz yağı verildiğinde, maya düzeylerinde iyileşme ve belirtilerde azalma görüldü. Tarçın çayı, bağışıklık sağlığını artırarak ve iltihaplanma ile savaşarak candida mantarıyla doğal olarak mücadele etmeye yardımcı olur.


 


Alerijileri Azaltır


Araştırmalar, alerjisi olan kişilerin tarçın bileşiklerinin yararları sayesinde rahatlama bulabileceği sonucuna varmıştır. Araştırmalar henüz insanlarda yapılmamasına rağmen, tarçının ve tarçın çayının iltihaplanmayı azalttığı ve hayvan bedenindeki histamin reaksiyonlarını savuşturduğu için ortak alerji semptomlarıyla mücadelede yardımcı olduğu gösterildi. Bu nedenle astım ataklarının belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğine inanılıyor.


 


Çay olarak tarçın; bağışıklık kazandırma yeteneklerine sahip olabilir ve ortak allerjen gıdalar tüketildikten sonra gerçekleşen besin emilimi sırasında oluşabilecek otoimmün reaksiyonlarını azaltmak için son derece faydalıdır.


 


Kolesterolü Dengeler


Eylül 2013 tarihli Annals of Family Medicine sayısında yayınlanan bir araştırma çalışmasında tarçın günde 120miligram ila 6 gram arasında bir dozda tüketildiğinde toplam kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserid düzeylerinde azalmaya yardımcı olmuştur. Buna bağlı olarak yüksek düzeylerde tarçın ve tarçın çayı; iyi kolesterolü destekler.


 






#AlerijileriAzaltır, #BeyinFonksiyonunuKorumayaYardımcıOlur, #CandidaMantarınıÖnleyebilirVeyaTedaviEdebilir, #DişSağlığınıKorurVeKötüNefesKokusunuGiderir, #EnfeksiyonlarlaVeVirüslerleSavaşır, #KolesterolüDengeler, #TarçınÇayıAntioksidanKaynağıdır, #Tip2DiyabetleMücadeleEder
https://is.gd/udH7Sa
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: