Bebeklerde Göz Kayması Nedenleri ve Tedavisi
Bebeklerde Göz Kayması Nedenleri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/bebeklerde-goz-kaymasi-nedenleri-ve-tedavisi/
Bebeklerde göz kayması iki gözde birden veya tek gözde oluşabilir. Kayma dört farklı yönde de olabilir. Bebeklerin yaklaşık %5’inde bu duruma rastlanmaktadır. Yenidoğanlarda ilk üç aya kadar çoğu zaman normal karşılanmaktadır.
Bebeklerde Göz Kayması Belirtileri
Bebeklerde göz kayması nadiren içe veya dışa doğru olmaktadır (ezotropya-ekzotropya). Yukarı veya aşağı yönde kaymaya daha sık rastlanır. Bazen bu kayma fark edilmeyecek kadar az olabilir.
Bebeklerde göz kayması ile birlikte görülebilecek diğer belirtiler şunlardır:
- Size bakarken tek gözlerini kapatabilirler veya kafalarını eğebilirler.
- Derinlik algılarında düşüş yaşanabilir, bu durumda bir nesneyi tutmaya çalışırken daha uzağa veya yakına hamle yapabilirler.
- Gözleri aynı anda hareket etmeyebilir.
- Özellikle parlak gün ışığında sık sık gözlerini kapatıp açabilirler.
Bebeklerde Göz Kayması Neden Olur?
1) Prematüre Doğum
Bebeklerde ilk üç aya kadar bir miktar göz kayması tamamen normaldir. Çünkü hem göz kasları yeterince gelişmemiştir hem de göz-beyin koordinasyonu henüz tam sağlanmamıştır. Bu duruma prematüre bebeklerde daha sık rastlanır.
Önemli olan konu gözlerinin sürekli kaymış durumda olup olmadığıdır. Eğer böyle bir durum varsa kontrol için bir doktora görünmelisiniz.
2) Kalıtsal Etkenler
Bebeklerde göz kayması vakalarının yarısına yakını anne ve babadan gelen kalıtsal özelliklerle ortaya çıkmaktadır. Bu durum prematüre doğumun ve diğer kayma nedenlerinin etkisini artırabilir de.
3) Katarakt
Bebeklerde göz kayması bazen de katarakt gibi göz merceği ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir. Bebeklerde göz kaymasına neden olabilecek diğer bazı göz merceği ve sinir sorunları şunlardır:
- Retinadaki sinir problemleri
- Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi kırılım problemleri
- Bazı sinir iltihapları
- Serebral palsi: Beyin-kas koordinasyonunda soruna yol açan bazı sinir hastalıklarının genel adı
4) Diğer Nedenler
Aşağıdaki nedenler de bebeklerde göz kaymasına yol açabilir:
- Kafalarına darbe almaları
- Hidrosefali: Beyinde su toplanması olarak bilinen ve kafa ölçülerinin artmasına yol açan hastalık
- Kızamık vb. bazı virüs kaynaklı hastalıklar
- Noonan sendromu gibi bazı çok nadir görülen kalıtsak hastalıklar
Bebeklerde Göz Kayması Tedavisi
Bebeklerde göz kayması tedavisine hemen başlanmalıdır. Bu durumda iyileşme oranı çok yüksek olmaktadır. Tedavi edilmeyen vakalar göz tembelliğine yol açabilir. Göz tembelliğinde beyin çift görüyü engellemek için bir gözden gelen sinyalleri kesmektedir. Bu durum uzun vadede görme kaybına neden olabilir.
1) Göz Bantları
Sağlıklı olan göze görüşü kapatmak için göz bandı takılabilir. Bu sayede kayan göz, kaslarının ve görüş algısının güçlenmesi için zorlanmış olur. Göz bandı günde iki-üç saat takılır. Şiddetli vakalarda altı saate çıkarılabilir. Bir süre sonra gözler aynı hizaya gelmeye başlayacaktır.
2) Atropin Göz Damlaları
Göz bandı kullanmakta çok zorlanıyorsanız alternatif bir tedavi olarak atropin göz damlaları kullanabilirsiniz. Bu damlalar sağlam olan gözde geçici bir bulanıklık oluşturarak aynı etkiyi yaratacaktır. Damlayı kullanırken doktorunuzun tavsiyelerine çok dikkat etmelisiniz.
3) Göz Egzersizleri
Bebeğinize olan ilginiz ve gözlerinin hareket etmesini sağlayacak oyunlarınız göz kaslarının ve görüntü algısının iyileşmesini sağlayacaktır. Bu sayede daha hızlı ilerleme kaydedebilirsiniz.
4) Göz Botoksu
Aniden ortaya çıkan bazı vakalarda doktorunuz göz botoksunu önerebilir. Göz botoksu göz kaslarına şırınga edilerek geçici kas zayıflığına ve gözlerin aynı hizaya gelmesini sağlar.
5) Göz Operasyonları
Diğer tedavilerin etkisiz kaldığı durumlarda gözü kontrol eden altı temel kastan biri veya birkaçına operasyon uygulanabilir. Bu sayede istenen kas gerginliği yakalanır ve gözler aynı hizaya getirilir. Bazı vakalarda her iki göze de operasyon uygulanması gerekebilir. Operasyon genellikle bebeğinizin aynı gün içerisinde taburcu edilmesini sağlayacak kadar kolay olmaktadır.
#BebeklerdeGözKaymasıBelirtileri, #BebeklerdeGözKaymasıNedenOlur, #BebeklerdeGözKaymasıNedenleriVeTedavisi, #BebeklerdeGözKaymasıTedavisi
https://is.gd/iAgPg5
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: