Boyunda Beze Nedenleri ve Tedavisi

Temmuz 30, 2018 0 Comments

Boyunda Beze Nedenleri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/boyunda-beze-nedenleri-ve-tedavisi/


Boyunda beze bir çok hastalığın belirtisi olabilir. Bununla birlikte, oluşması durumunda uygun teşhisi ve tedaviyi belirlemek; ve altında yatan sebebi ortadan kaldırmak için erken tıbbi müdahale gerekir.


Boyunda beze, genellikle boyun bölgesinde yığılmış kabarık bir şişkinlik veya bezelenme olarak görülür. Bu bezeler her yaş grubunda ortaya çıkabilir ve eğer enfeksiyon veya iltihap kaparsa hassaslaşır. Çoğu zaman küçük boyutlarından dolayı yıllarca anlaşılamaz.


Beze fark edildikten hemen sonra, enfeksiyon ve diğer hastalıkların olma riskine karşı en kısa zamanda tıbbi yardım almak önemlidir. Boyundaki bütün bezeler hastalık habercisi olmayabilir. Bazıları genetik veya lenf düğümleriyle alakalı olabilir. Eğer sigara ve alkol kullanıyorsanız, veya ailenizde kanser geçmişi varsa, herhangi ciddi bir hastalık ihtimaline karşı acil tıbbi müdahale almanız gerekir.








Boyunda Beze Nedenleri




1 Lenf Bezi Şişmesi


Boyunda beze oluşumuna genelde lenf bezi şişmesi neden olur. Lenf bezlerinin büyümesine neden olan da genelde bir enfeksiyondur. Boyunda bulunan lenf bezleri enfeksiyonla savaşmak için büyür ve boyunda şişlik olarak görünür. Lenf düğümleri başka nedenlerle de şişebilir. Bazı yaygın nedenler şunlardır:






1. Bakteriyel

ŸStreptokok boğaz ağrısı: Streptokok boğaz ağrısı streptokal bakteri sebebiyle oluşur. Bakteri genelde çocuklarda orta derecede hastalıklar ortaya çıkarır. Solunum veya fiziksel yollarla bulaşabilir. Yaygın belirtileri baş ağrısı, yüksek ateş ve boyun ve boğaz bölgesinde şişkinliktir.


ŸKedi tırmığı hastalığı: Bu hastalık kedi tırmalamasıyla alakalıdır. Bu da enfeksiyon kapmış bölgede kabarıklığa ve boyun bölgesindeki lenf düğümlerinin şişmesine sebep olur.


ŸDiğer: Bademcik iltihabı, tüberküloz ve bakteriyel faranjit gibi hastalıklar da boyunda bezelenmeye sebep olabilir.


2. Virüssel
ŸAIDS: AIDS bağışıklık sistemini tehlikeye sokar. Bu da grip benzeri belirtilere, ciltte döküntüye, ateşlenmeye, lenf bezlerinde şişlik ve ağrıya sebep olabilir. Bazı durumlarda, hastaların vücutlarının bir kaç farklı yerinde şişkinlik gözlenebilir.


ŸHIV hastalığı: Bu hastalık HIV virüsü (insanda bağışıklık eksikliği virüsü) nedeniyle ortaya çıkar. Belirtileri arasında genellikle yüksek ateş, halsizlik, vücutta acı ve lenf düğümlerinde şişme görülür. Lenf düğümlerinin şişmesi genellikle hastalığın daha ileri aşamalarında gözlemlenir.


ŸDiğer: Lenf düğümlerinin şişmesine bağlı oluşan boyunda beze oluşumunun diğer virüssel sebepleri; virüssel faranjit, kızamıkçık ve uçuk virüsüdür.


3. Kanser
ŸHodgkin lenfoma: Lenf düğümlerindeki kötü huylu tümör Hodgkin lenfoma olarak adlandırılır ve durmaksızın bölünen lenfositlerden dolayı ortaya çıkar. Bu lenf düğümleri boyunda, karaciğerde, dalakta ve kemik iliğinde bulunur.


ŸLösemi: akvuvarlardaki tümör oluşumu boyun dahil bütün vücutta kümelenir, şişkinliğe ve bezelenmeye neden olur.


4. Diğer

Yukarıda listelenenler dışında, şişkin lenf düğümleri alerjik reaksiyonlardan da dolayı olabilir.(belirli ilaçlara ve yiyeceklere karşı hassasiyet veya polen gibi antijenler) Aşırı duyarlılık reaksiyonları bölgesel veya genel şişkinliğe neden olabilir. İstisna olarak, yer fıstığı alerjisi olanlarda yer fıstığı yendikten sonra gözlerde, dudaklarda, ciğerlerde şişkinlik ve boğazda düğümlenme görülebilir.







2 Şişmiş Tükürük Bezleri Nedeniyle Oluşan Bezeler


Boyun bölgesinde görülen bezeler genellikle tükürük bezlerinde iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Tükürük bezleri bakterilerden veya kanserden dolayı şişebilir. Bazı durumlarda, kist oluşumdan dolayı şişkinlik cildin altında olur.


ŸKabakulak

Kabakulak genellikle çocuklarda görülen virüssel bir hastalıktır. Kabakulağın belirtileri genelde ateşlenme, kas ağrıları ve kulak altındaki tükürük bezlerinin şişmesidir.


ŸTükürük bezi tümörleri

Kulak arkasından başlayıp çeneye ve boyuna doğru giden, bir veya birden fazla birden fazla tükürük bezinde tümör oluşumu bezelenmeye sebep olabilir. Bu tümörler siroz, tükürük bezi iltihabı ve Sjogren sendromu gibi hastalıklarda görülür.


ŸTükürük bezi taşları

Bunlar mineral birikimi veya et bezinde birikinti sonucu oluşur. Bu taşlar kanal yolunu tıkayarak tükürük akışını engeller. Bu da bütün boynun şişmesine neden olabilir. Bu şişkinlik genelde boynun alt kısmı, kulaklar ve çene bölgesine yayılabilir.



3 Büyüyen Tiroid Bezlerine Bağlı Bezeler


Tiroid bezleri soluk borusu arkasında bulunan kelebek şeklindeki bezlerdir. Bu bölgede şişkinlik boyunda da şişmeye neden olabilir.


ŸGuatr

Bu, tiroid bölgesinin düşük tiroid üretimi veya aşırı tiroid üretiminden dolayı oluşan zehirlenmeden kaynaklı şişmesidir. Düşük tiroid üretimi iyot eksikliğinden dolayı, ve aşırı tiroid üretimi de sigara ve alkol kullanımı veya enfeksiyonlardan dolayı olabilir. Bunun sonucunda tüm bölgede şişkinlik görülür ve boyunda beze ortaya çıkar.


ŸBasedow hastalığı

Basedow hastalığı aşırı tiroid üretiminden kaynaklanan bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Belirtileri anksiyete, boyuna da sıçrayan tiroid şişkinliği gibi hipertiroid belirtileridir.


ŸTiroid kanseri

Bu oluşması yıllar alan çok ciddi bir hastalıktır. Tiroid kanseri, tiroid bezi hücrelerinin kontrolsüzce büyümesinden dolayı oluşur.Tiroid kanserinin belirtileri acı, yutkunurken zorluk çekme ve tiroid ve boyun bölgesinde şişkinliktir.



Boyunda Beze Tedavisi



Boyundaki bezelerin sebebi kabakulak gibi şiddetli olmayan durumlar olabileceği gibi, tiroid kanseri gibi ciddi sorunlar da olabililir. Bu yüzden boyun bezeleri hafife alınmamalıdır. Eğer şişme ve inatçı bezelenme görülüyorsa doktora başvurulmalıdır.






Altta yatan neden ortaya çıkarıldıktan sonra doktorunuz buna uygun bir tedavi yöntemi önerecektir. Boyunda beze genelde enfeksiyon nedeniyle ortaya çıktığı için tedavinin antibiyotik ilaçlar olması muhtemeldir. Ama hormon tedavisi, kemoterapi veya ameliyat da gerekebilir. Bu yüzden öncelikle boyundaki şişkinliğin nedenini bulmak gerekir.





#1Bakteriyel, #2Virüssel, #3Kanser, #4Diğer, #BoyundaBezeNedenleri, #BoyundaBezeNedenleriVeTedavisi, #BoyundaBezeTedavisi
https://is.gd/SoVvwj
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: