Dil Ülseri Nedenleri ve Tedavisi
Dil Ülseri Nedenleri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/dil-ulseri-nedenleri-ve-tedavisi/
Dil ülseri, çoğu zaman endişe edilecek bir sorun olmamasına rağmen rahatsız edici olabilir. Yetersiz ağız bakımından enfeksiyon ve ağız kanserine kadar birçok sebebi olabilir.
Dilde çıkan yaralar tipik olarak beyaz veya sarıdır, iyileştikçe griye döner. Ciddi vakaların haricinde 1 cm’den daha küçük olurlar. Büyük olan ülserler küçük olanlara oranla daha tehlikeli olur diye bir genelleme de yok.
Çoğu zaman bu ülserler tehlikeli değildir, kendi kendisine iyileşecektir. Kronik ağız yarası olan kişiler sorunun tespiti için doktora görünmeliler. İyileşmeniz için altta yatan diğer sebeplerin tedavi edilmesi gerekebilir.
Dil Ülserinin Nedenleri
Pamukçuk Yaraları
Dil ülserinin en yaygın sebebi pamukçuktur. Bu beyaz veya sarı kabarcıklar, ağızda oluşan bir kesik veya kızarık lekelerinin içine iltihap dolması ile meydana gelir ve büyürler. Çeşitli ölçülerde olabilirler ve düzensiz bir şekle sahiplerdir. Ağız kesikleri, hormonsal değişiklikler, adet döngüsünün sona ermesi, stres veya demir eksikliği, besinlerdeki B-12 ve folik asit bu pamukçukları tetikleyebilir. Bu yaralar rahatsız edici olmalarına rağmen tehlikeli değillerdir.
Yetersiz Ağız Bakımı
Ağız sağlığına dikkat etmemek de dil ülserine neden olabilir. Yakın zamanda yaralanan bir dil, bu enfeksiyonun iyileşme sürecine girdikçe kabarcıklar oluşturabilir. Yanlışlıkla dili ısırmak buna neden olabilir örneğin, çünkü bakterilerin gelip yuvalanması için uygun bir ortam hazırlanır. Yemek artıkları ve diğer maddeler diş ve diş etinde biriktikçe bakterilerin üremesi için besin kaynağı haline gelirler ve bu bakteriler ağız etlerinde tahrişe neden olurlar.
Enfeksiyonlar
Bunlar kendilerini dil yaraları olarak dışarı vurabilirler. Enfeksiyonlar dil üzerinde oluşabileceği gibi ağzın diğer kısımlarında da gelişebilirler. Gingivostomatit, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, herpes simplex virüsü, pamukçuk, ağızda gelişen maya enfeksiyonları, oral liken planus ve bağışıklık sistemi bozuklukları tüm ağızda yaraların oluşmasına neden olabilir. Özellikle de dil üzerinde.
Ağız Kanseri
Eğer dil yaraları ciddiyse, birkaç gün içinde zayıflayıp renksizleşmiyorlarsa daha ciddi bir hastalığın belirtileri olabilirler. İyileşmeyen ve yeme içme kabiliyetinizi kısıtlayan ağır enfeksiyonlar için doktorunuza başvurmalısınız. Sertleşen ve çok hızlı büyüyen dil yaraları oral kansere işaret edebilir.
Dil ülserine yakalanan hastalar, aynı zamanda genel bir kırgınlık ve vücut rahatsızlığı hissedebilirler. Enfeksiyon yayılmaya başladıkça lenf düğümleri şişebilir ve ateşiniz biraz yükselebilir.
Dil Ülserinin Tedavileri
Çoğu dil ülseri ev tedavileri ile giderilebilir, zaten kendi kendisine yok olacaktır ama ağrıyı hafifletmek ve iyileşme sürecini kısaltmak için aşağıdaki tedavileri uygulayabilirsiniz:
Tuzlu Su
Dil ülserinden mustarip olanlara ağızlarını tuzlu suyla çalkalamaları tavsiye edilir. Tuzu direk dil yarasının üzerine de uygulayabilirsiniz ama biraz rahatsız edici olacaktır.
Tereyağı
Yaranın üzerine tereyağı bastırırsanız ağrınız hafifler. Vücudunuzun yaralarla savaşma yeteneğini artıran kalsiyum için süt ve lor tüketin. Bo (pipal) ağacı yapraklarından veya baldan hazırlanan macunlar ülserin daha hızlı iyileşmesini sağlayacaktır.
Hint İnciri Ağacı
Hint inciri ağacının sütü de iyileşme sürecini hızlandıracaktır, ancak bu metot sabah veya akşamüzeri aç karnına uygulanmalıdır. Papaya, yeşil muz veya elma tüketmek de iyileşmesine yardımcı olur. Pamukçuk ilaçları ağrınızı hafifletecek ve yaraların iyileşmesini sağlayacaktır.
Ağız Temizliği
Dil ülseri ile savaşırken ağız temizliğinize dikkat etmek çok önemlidir. Dişlerinizi düzenli fırçalayın, bakteri ve tahriş edicilerden kurtulmak için gargaralar kullanın. Diş fırçası ile dil ülserinin civarını temizlerken nazik olun çünkü fırçanın uçları tahrişe sebep olarak durumunuzu daha kötü hale sokabilir.
İyileşme sürecinde sıcak gıdalardan, baharatlı ve asitli besinlerden uzak durun. Bunların tüketimi tahriş miktarını artırır.
Doktora Gidin
Yaralarınız birkaç gün içerisinde iyiye gitmezse, büyürlerse; veya sık sık dil ülserine yakalanıyorsanız tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığını anlamak için doktora gitmelisiniz.
#AğızKanseri, #AğızTemizliği, #DilÜlseriNedenleriVeTedavisi, #DilÜlserininNedenleri, #DilÜlserininTedavileri, #DoktoraGidin, #Enfeksiyonlar, #HintİnciriAğacı, #PamukçukYaraları, #Tereyağı, #TuzluSu, #YetersizAğızBakımı
https://is.gd/lR650r
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: