Dudak Seğirmesi Nedenleri ve Tedavisi

Temmuz 26, 2018 0 Comments

Dudak Seğirmesi Nedenleri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/dudak-segirmesi-nedenleri-ve-tedavisi/


Dudak seğirmesi genellikle stres, yorgunluk, aşırı kafein tüketimi, duygular ya da potasyum eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Genellikle birkaç dakikada geçse de bazen birkaç gün sürebilir.


Dudak seğirmesinin ardında genellikle ciddi bir neden yoktur, fakat alt dudak seğirmesi de olsa üst dudak seğirmesi de olsa ikisi de aynı derecede can sıkıcı ve rahatsız edici olabilir. Eğer başka belirtilerle birlikte kalıcı dudak seğirmesi problemi yaşıyorsanız altta yatan hastalıklara bakması için doktorunuza başvurmanız gerekebilir.








Dudak Seğirmesinin Nedenleri Nelerdir?



Dudaklarınızın çevresindeki kaslar aniden kasıldığında dudak seğirmesi yaşarsınız. Bazen seğirme o kadar hızlı olur ki diğer insanlar bunu göremez. Eğer kasılmalar hızlı olursa diğer insanlar dudak seğirmesini fark edebilirler.







Ara Sıra Görülen Dudak Seğirmesinin Nedenleri



Alkol, sigara ya da uyuşturucu alımından sonra bu sorunla karşılaşabilirsiniz. Öte yandan eğer aşırı kahve, gazlı içecek, kafein hapı ya da çikolata tüketiyorsanız dudaklarınızın kasıldığını fark edersiniz.


Ara sıra görülen dudak seğirmesinin yaygın nedenleri arasında yorgunluk, stres, korku, şiddetli kaygı ve fasiyal sinirde hasar da vardır.



Sürekli Olan Dudak Seğirmesinin Nedenleri



Titreme

Esansiyel titreme gibi histerik titremeler dudak seğirmesinin arkasındaki neden olabilir. Fazla ilaç kullanımı histerik titremeye yol açabilirken stres de esansiyel titremeyi tetikleyebilir. Eğer dudak seğirmesine yol açan neden titremeyse vücudunuzun diğer bölgelerinde de kas kasılmaları yaşayabilirsiniz.


Yüz Felci

Herhangi bir nedenle hasara uğrayan yüz sinirleri yüz felcine neden olur. Sürekli dudak seğirmesi yüz felci gibi tıbbi bir durum sonucunda meydana gelebilir. Eğer yüz felci nedeniyle sürekli dudağınız seğiriyorsa zor konuşma, yüzde şişme ve sarkma gibi diğer belirtileri de fark edebilirsiniz.


Yüz Spazmı

Bazen tik ya da spazm nedeniyle sürekli seğirme yaşayabilirsiniz. Eğer anksiyete ya da yorgunluk yüzünden yarı yüz spazmı yaşarsanız kasılmayı fark edersiniz. Bu yüz sinirini sıkıştıran bir tümör nedeniyle de olabilir. Herhangi bir sebebi olmadan da meydana gelebilir.






Tikler

Seğirme yüz, dudak ya da göz kaslarında olan bir tik nedeniyle meydana gelebilir. Eğer tiklerle sorununuz varsa tekrarlayan spazmlar yaşayabilirsiniz. Bu durum genellikle yaş ile birlikte iyileşir fakat stres daha da kötüleştirebilir.


Parkinson Hastalığı

Dopamin salgılayan hücrelerin işlevsel hale geldiği üst dudakta kalıcı seğirme Parkinson hastalığı sonucu olabilir. Bu hastalıkta sinir dejenerasyonuna bağlı olan belirtiler, el ya da kol-bacak titremesi ve konuşma bozukluğu gibi diğer belirtileri de fark edersiniz.


Hipoparatiroidizm (Paratiroit bezinin az çalışması)

Parathormonun yetersizliği olarak tanımlanan hipoparatiroidizm hastalığı üst dudağın seğirmesine yol açabilir. Parathormon eksikliği vücuttaki kalsiyumun azalmasına ve fosforun artmasına neden olur. Dudağın sağında veya solunda, yüzde ya da ağızda kas spazmıyla karşılaşabilirsiniz.


Tourette Sendromu

Eğer sürekli alt dudak ya da üst dudak seğirmesi yaşıyorsanız bunun altında başka nedenler olabilir. Kalıcı seğirme Tourette Sendromu belirtisi olabilir.



Dudak Seğirmesiyle Nasıl Başa Çıkılır?







En iyi tedavi yöntemini uygulamak için altta yatan nedeni belirlemek oldukça önemlidir. Örneğin tik bozukluğu sorunu yaşıyorsanız bunun için herhangi bir tedavi gerekmez çünkü çok ciddi bir şey değildir ve genellikle zamanla düzelir. Daha sık meydana gelmesini önlemek için bazı adımlar atmak isteyebilirsiniz.


  • Kafeinli veya alkollü içeceklerin alımını sınırlayın

  • Sıcak ve ıslak bir bez alıp dudağınızda seğirdiğini fark ettiğiniz yere koyun

  • Yorgunluğu azaltan yoga, meditasyon ya da başka stres giderici egzersizler yaptığınıza emin olun

  • Karpuz ve muz gibi potasyumca zengin besinler ile dengeli beslenin

  • Eğer kişisel ilginizle seğirme iyileşmiyorsa doktora danışmayı unutmayın.




#AraSıraGörülenDudakSeğirmesininNedenleri, #DudakSeğirmesiNedenleriVeTedavisi, #DudakSeğirmesininNedenleriNelerdir, #DudakSeğirmesiyleNasılBaşaÇıkılır, #SürekliOlanDudakSeğirmesininNedenleri
https://is.gd/DvHLZ5
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: