Duodenal Ülser Belirtileri ve Tedavisi

Temmuz 30, 2018 0 Comments

Duodenal Ülser Belirtileri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/duodenal-ulser-belirtileri-ve-tedavisi/


Duodenal ülser ya da duodenum ülseri ince bağırsağın üst kısmında ortaya çıkan bir çeşit peptik ülserdir. Yedikleriniz midenize boğazınızdan ya da yemek borunuzdan geçerek ulaşır. Mideniz, yediklerinizin sindirimine yardımcı olmak için bir asit üretir ve sonra yediklerinizi ince bağırsağın ilk bölümü olan duodenuma (oniki parmak bağırsağına) aktarır. İnce bağırsağa ulaştığında, enzimler sindirmek için yediklerinizle birleşir. Enzimler ince bağırsakta uzanan hücrelerden ve pankreastan üretilmiştir. Enzimler yediklerinizi sindirdiğinde vücudunuz bunu özümser.


Duodenal ülser, on iki parmak bağırsağında oluşan bir mide ülseridir, zaten on iki parmak bağırsağı da mide ülserinin görüleceği en olağan yerdir. Mide ülseri, bağırsak tabakasının mide asidi tarafından zarar gördüğü ve altındaki dokunun da buna maruz kaldığı yerlerdir.








Duodenal Ülserin Belirtileri Nelerdir?



Göğüs kemiğinin hemen altında oluşan mide ağrısı, duodenum ülserinin en olağan belirtisidir. Ağrı gelip gidebilir ve en çok karnınız acıktığında ya da yemek yemeden önce fark edilebilir. Bazen sizi uykunuzdan da uyandırabilir.

Öğürme, şişme ve kendinizi hasta hissetme de olabilecek diğer belirtilerdir. Mide ağrısı yemekten sonra daha şiddetli olabilir ya da rahatsız edici derecede tok hissedebilirsiniz.






Komplikasyonları

Duodenal ülserinin, ülser kanaması ya da delinmesi gibi ciddi komplikasyonları görülebilir. Delinme sürecinde ülser, on iki parmak bağırsağının çeperine doğru genişler ve asit ile yediklerinizin karnınıza sızmasına neden olarak şiddetli ağrılar oluşturabilir. Eğer bunu yaşarsanız acil olarak tıbbi yardıma başvurunuz.


Asit önleyicileri ve antasitler (midede gaz ve asit dengesini sağlamak için kullanılan ilaçlar) ülserlerin yol açtığı mide ağrılarını geçici olarak dindirebilir. Ancak duodenal ülserinin belirtilerini kesintisiz olarak hissediyorsanız doktorunuza başvurun.


Duodenal Ülser ve Mide Ülseri

Mide ile doudenal ülserinin teşhisi yalnızca bedeninizdeki yerine bağlı olarak farklılık gösterir. Duodenal ülserleri, bağırsağınızın ilk bölümü olan on iki parmak bağırsağında meydana gelen ülserlerdir. Eğer ülser midenizde görülürse, bu mide ülseri olarak adlandırılır.



Duodenal Ülser Nedenleri



Vakaların % 95’inde duodenal ülserler, helikobakter pilorundan (midede bulunan spiral tip bakteri) bulaşan bir iltihaptan meydana gelirler.


Vakaların % 5’inde ise duodenal ülserler, kas ya da eklem ağrıları için alınan ilaçlar ya da kan pıhtılarının oluşumuna karşı kullanılabilen aspirinler gibi iltihap sökücü ilaçların kullanımı ile meydana gelir.


Duodenal Ülser Teşhisi

Bir gastroskopi ya da endoskopi yardımıyla duodenal ülserini taşıyıp taşımadığınız gözlemlenebilir. Bu testte küçük bir teleskop ile boğazınızdan mideniz ve on iki parmak bağırsağınız gözlemlenir. Sonra tıbbi bir uzmanlık ile bu bölgelerde herhangi bir ülser ya da iltihabın olup olmadığı kontrol edilip onaylanabilir.

Eğer size duodenum ülseri teşhisi konulursa, muhtemelen bu iltihabın helikobakter pilorinden meydana gelip gelmediğini belirleyecek bir teste tabi tutulacaksınız. Bu test dışkı, kan, endoskopide ya da nefes muayenesinde alınan bir biyopsi örneklerini test ederek tamamlanabilir.



Duodenal Ülser Tıbbi Tedavisi



Duodenal ülserin tedavisi, ülserin çıkış sebebine bağlıdır ve aşağıdakileri içerebilir.


1. Antibiyotikler

Eğer sizde helikobakter pilori bakterisi bulunursa, kurtulmak için üretilen mide asidinin miktarını azaltmak için alacağınız ilaç tedavisinin yanında, doktorunuzdan birkaç haftalığına antibiyotik reçetesi alabilirsiniz.


2. Proton Pompası İnhibitörü

Bu ilaç tedavileri mide asidinin üretim alanını kısıtlar ve ülserin iyileşmesine destek olur. Hem reçeteli hem de reçetesiz olarak alınabilir. Çünkü bu ilaçların uzun süreli kullanımı, bilek, kalça ve belkemiği kırılma riskinizi arttırabilir. Doktorunuz size kalsiyum almanızı önerebilir.






3. Asit önleyiciler

Aynı zamanda histamin ya da H-2 önleyicileri olarak da bilinen bu ilaçlar, mideden ince bağırsağa aktarılan asit miktarını sınırlar, iyileşmeye yardımcı olarak ağrıyı dindirir. Bu ilaçlar reçete ile ya da reçetesiz alınabilir.


4. Antasitler

Bu ilaçlar mide asidinin etkisini yok ederek ağrının azalmasına yardımcı olur. İyileştirme özellikleri yoktur ve ishal ya da kabızlık gibi yan etkileri görülebilir.


5. Sitoprotektif ajanlar

Bu reçeteli ya da reçetesiz ilaçlar ince bağırsağınızın ve midenizin tabakasının korunmasına yardımcı olur.


6. Takip

Eğer duodenal ülser tedavisi başarılı olmazsa ya da belirtiler şiddetlenirse, ülserinizin diğer çıkış sebeplerini belirlemek için doktorunuz endoskopiye girmenizi önerebilir.


7. Ameliyat

Helikobakter pilorinin duodenal ülserinin oluşmasındaki temel neden olduğu belirlenmeden önce ve mide asidini kontrol eden ilaçların bulunmasından önce, ülserler için ameliyat yaygın bir tercihti. Şimdi bu sadece delinme ya da kanama gibi durumlar oluştuğunda gerekli olmaktadır.



Duodenal Ülserin Evde Tedavi Yöntemleri



1. Sigara içmeyin

Sigara içmek, üretilen mide asidinin miktarını arttırır ve mide ile bağırsak tabakasına karışarak ülser gelişimini arttırma riskini taşır.


2. Alkol kullanımınızı sınırlayın

Çok fazla alkol tüketmek mide ve bağırsak tabakalarını tahriş ederek aşınmaya, kanamaya ya da iltihaba sebep olur.


3. Bir duodenal ülseri diyetini uygulayın

Duodenal ülseri tedavisine, mide asidi üretimi, tahrişi ve hazımsızlık, mide ekşimesi ve ağrı belirtilerini arttıran yemeklerden kaçınmak da dahildir.


Kişiye bağlı olarak farklı yemeklerin verdiği etkiler farklılık gösterse de, aşağıda doudenal ülseri rahatsızlığını yaşayan insanlarda tahrişe neden olabilecek besinler listelenmiştir.


  • Portakal ve greyfurt suyunu içerek içecekler, yeşil ve siyah çay, kahve, sade ve çikolatalı süt, sıcak kakao ve alkol

  • Sarımsak, soğan ya da çocuk pudrası gibi baharatlar ve çeşniler, kırmızı ya da siyah biber

  • Yağ oranı yüksek yemekler, baharatlı yemekler, çikolata içeren yemekler, krema ya da tam yağlı süt içeren yemekler, baharatlı peynirler, normal ya da acı biberler, sosis, but, salam ya da sucuk gibi işlem görmüş etler, domates suyu, domates sosu ya da domates salçası gibi domates içeren besinleri içine alan diğer besinler

Aşağıda şeker, tuz ve yağ oranı düşük olan, yiyebileceğiniz sağlıklı dört besin grubu yer almaktadır.


  • Meyve ve sebzeler

  • Düşük yağ oranı olan ya da yağsız süt içeren besinler

  • Tam tahıl ürünleri, esmer pirinç, makarna ve tam buğday ekmeği

  • Yağsız etler, kümes hayvanları etleri, yumurtalar, kabuklu yemişler ve fasulyeler





Aynı zamanda yatmadan 2 saat önce yemek yememek ve daha küçük öğünler ile daha sık beslenmek de iyi bir fikirdir.





#1Antibiyotikler, #1SigaraIçmeyin, #2AlkolKullanımınızıSınırlayın, #2ProtonPompasıİnhibitörü, #3AsitÖnleyiciler, #3BirDuodenalÜlseriDiyetiniUygulayın, #4Antasitler, #5SitoprotektifAjanlar, #6Takip, #7Ameliyat, #DuodenalÜlserBelirtileriVeTedavisi, #DuodenalÜlserNedenleri, #DuodenalÜlserTıbbiTedavisi, #DuodenalÜlserinBelirtileriNelerdir, #DuodenalÜlserinEvdeTedaviYöntemleri
https://is.gd/7HERSG
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: