Göbek mantarı nasıl pişirilir? Nasıl servis edilir?

Temmuz 17, 2018 0 Comments

Göbek mantarı nasıl pişirilir? Nasıl servis edilir? - https://www.sagliklimiyim.com/gobek-mantari-nasil-pisirilir-nasil-servis-edilir/



Birçok ülkenin mutfağında kullanılan göbek mantarı faydaları olan mantar türlerinden biridir.


Göbek mantarı nedir? Ne işe yarar?


Norveç, İsviçre, İsveç ve Danimarka’ da göbek mantarının ilaç sanayinde kullanıldığı söylenmektedir. Paris’te ise mutfaklarda özel olarak servis edilmektedir. Bu mantarın yemeği Fransa’da oldukça yüksek bir fiyata satılmaktadır. Türkiye’nin Muğla yöresinde bu mantarın gelir kaynakları arasında olduğu ifade edilebilir. protein açısından zengin olan bir mantar türüdür. İçerisindeki vitaminlerden dolayı hafızayı güçlendirme özelliği bulunur.


Göbek mantarının faydaları nelerdir?


Kan yapıcı etkisi olan göbek mantarı vücudun enerjik ve dinç olmasını sağlamaktadır. Bu sayede yorgunluklar ortadan kalkmaktadır. Bitkinlik, yorgunluk ve güçsüzlük konusunda faydalıdır. Gözler sağlığı için önem teşkil eder ve görme kalitesini yüksek oranda arttırmaktadır. Mide rahatsızlıklarına faydasının olduğu söylenebilir. Bağırsak problemleri ile alakalı olumlu etkileri vardır. İçerdiği vitaminler ise C, B2 ve B1’dir. Bunların dışında potasyum, sodyum ve kalsiyum içermektedir.


Göbek mantarı ne zaman çıkar?


Bazı ülkelerde göbek mantarı ile yapılan yemeklerin pahalı olduğu gözlemlenmektedir. Lüks yemek olarak tanımlanan bu mantar çoğu ülke için önem taşır. Zengin mutfakların içerisinde yer alan bu pahalı yemeğin yapılması için üretilen mantar Türkiye’de ilkbaharda yetişmektedir. Türkiye’de yetişen bu mantarın ilaç sanayinde kullanıldığı ve hastalıklar üzerinde etkili olduğu belirtilmektedir. Dünya genelinde değerli ve pahalı olan mantar bir sapın üzerinde bulunur. Şapkası kahverengi ve bal peteğine benzemektedir.


Göbek mantarı nasıl pişirilir?

Yemeğin yapılması zannedildiği gibi zor değildir. İlk olarak tavanın içine bir miktar yağ koyulur ve halka şeklinde doğranan soğanlar sarartılır. Soğanların sararması ile mantar tavanın içine ilave edilmektedir. soğan ve mantarlar belirli bir süre pişirilmektedir. Sonrasında ise üzerine yumurta eklenir ve servis yapılır. Yemeğin kısık ateşte pişirilmesi tavsiye edilmektedir. Mantar bekletildiği zaman sağlık problemlerine yol açabildiği için pişirilmesiyle birlikte aynı gün tüketilmesi tavsiye edilmektedir.


Göbek mantarı yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Mantarın genel itibari ile zehirli çeşitleri de bulunmaktadır. Bu yüzden zehirli olan çeşidinden ayırt edilmesi gerekir. Dolayısı ile mantar türünü bilen kişi tarafından toplanması gerekmektedir. Zehirli olan çeşidi tüketildiği zaman vücut için çok sakıncalı bir durumdur. Bunların dışında alerjik reaksiyona neden olma ihtimali olduğu için tüketilirken dikkatli olunması önemlidir. Mantarın tek öğünde fazla oranda yenmesi tavsiye edilmemektedir. Mantarı pişirmeden önce iyi bir şekilde temizlemek gerekir. Toplanan mantarın suyun içinde biraz bekletilmesi önerilir. Şapka kısımlarında böcek olduğu için suda bekletilen mantar kolay bir şekilde temizlenebilir. İlkbaharda yetişen mantar Türkiye’de yirmi çeşitten fazla olan morchella ismindeki tür akarsu, yol kenarında, kızılçam ormanında, bitki örtüsünün yandığı arazilerde yetişebilir. Göbek mantarı diğer ismi ile kuzu göbeği Türkiye’den de ihraç edilmektedir.




#GöbekMantarı, #GöbekMantarıNasılPişirilir, #GöbekMantarıNasılPişirilirNasılServisEdilir, #GöbekMantarıNeZamanÇıkar, #GöbekMantarıNedirNeIşeYarar, #GöbekMantarıYaparkenNelereDikkatEdilmelidir, #GöbekMantarınınFaydalarıNelerdir, #NasılPişirilir, #NasılServisEdilir
https://is.gd/cuO5Ap
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: