Hamilelikte Boğaz Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi
Hamilelikte Boğaz Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/hamilelikte-bogaz-agrisi-nedenleri-ve-tedavisi/
Hamilelikte boğaz ağrısı, genellikle burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı nedeniyle ortaya çıkar. Her ne nedenle ortaya çıkarsa çıksın, ilaç kullanımı olabildiğince az olmalı, ev tedavilerine ağırlık verilmelidir.
Hamilelikte Boğaz Ağrısı Neden Olur?
1) Burun Tıkanıklığı Ve Geniz Akıntısı
Hamilelikle birlikte artan östrojen hormonu, burnun mukoza tabakasında şişmeye yol açar. Şişmeyle birlikte mukus salgısında artış da yaşanabilir. Ayrıca hamilelikle birlikte toplam kan hacmi artar. Bu durum da burun kılcallarında şişkinliğe neden olur.
Tüm bu etkenlerin bir araya gelmesi ile birlikte burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı baş gösterir. Sonuçta horlama, yutkunma sıklığının artması, öksürme gibi nedenlerle tahriş ve hamilelikte boğaz ağrısı oluşabilir.
- Hamilelerin %30’unda bu belirtiler şiddetli seyretmektedir.
- Belirtiler gebeliğin ikinci ayında başlayarak gittikçe şiddetlenir. Doğumla birlikte hızlı şekilde kaybolması beklenir.
2) Virüs Ve Bakteriler
Her ne kadar hamile kişi sağlığına daha fazla dikkat etse de, virüs ve bakterilerin neden olduğu boğaz iltihapları bazen kaçınılmaz olmaktadır.
3) Asit Reflüsü
Mide özsuyunun yemek borusundan yukarı çıkması reflüye neden olur. Reflü şiddetlenirse, boğaza kadar yükselerek tahrişe neden olabilir. Hamilelikle birlikte artan karın içi basıncı, reflü belirtilerinin şiddetlenmesine ve hamilelikte boğaz ağrısına neden olabilir.
4) Astım Ve Alerji
Hamileliğin, daha önceden astımı olmayan bir kadında astıma neden olma gibi etkisi yok. Ancak daha önceden astımı olan kadınların üçte birinde hamilelikleri esnasında belirtiler şiddetleniyor. Astımla birlikte solunum yolu çeperlerindeki ağrı şiddetlenebilir.
Herhangi bir gıdaya veya solunum yolu ile vücuda giren (parfüm gibi) bazı maddelere alerjisi olan kişiler daha dikkatli hareket etmelidir. Aksi takdirde hamilelikte boğaz ağrısı ile veya daha şiddetli sorunlarla karşılaşılabilir.
Hamilelikte Boğaz Ağrısı Tedavisi
1) Buhar Ve Tuz
Buhar Soluyun: Bir tencere sıcak suyun üzerinde eğilerek buhar soluyabilirsiniz. Veya ılık bir duş alabilirsiniz. Bu sayede boğazınız yumuşayacak, burun tıkanıklığınız azalacaktır.
Nemlendirici Cihaz Kulanın: Özellikle uyurken odanızda çalıştırırsanız horlama ve boğaz tahrişi gibi sorunları azaltacaktır. Ancak cihazın suyunu sıkça değiştirin, ortamdaki bakteri yoğunluğu artmasın.
Salin Solüsyon Kullanın: Tuzlu su içeren burun damlaları ve dekonjestanlar burun tıkanıklığını azaltır, boğazınızı yumuşatır. Olası bakteri ve virüsleri temizler. Aynı etki için tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
2) Antibiyotik Tedavisi
Bakteri iltihaplarından kaynaklanan boğaz ağrılarında antibiyotik kullanılır. Hamile kadınların kullanabileceği amoxicilin ve penicilin gibi antibiyotikler vardır. İltihap bademciklere ve sinüslere sıçradıysa cephalexin de kullanılabilir.
- Soğuk algınlığı veya grip gibi vakalarda acetaminophen (tylenol) kullanımının güvenli olduğu düşünülüyor.
- Doktor tavsiyesi olmadan hiçbir ilaç kullanmayınız. Hamile kadınların kullanabileceği ilaçların türleri ve dozları farklıdır.
3) Prenatal (Doğum Öncesi) Vitaminler Alın
Bu sayede bağışıklık sisteminiz kuvvetlenir, zararlı canlılarla daha kolay mücadele eder. Bu amaçla C vitamini ve çinko alabilirsiniz. Kavun, çilek, portakal, mango, brokoli, ıspanak gibi gıdalardan C vitamini; et, yumurta, yoğurt gibi gıdalardan ise çinko alabilirsiniz. Doktor veya eczacı önerisi ile bazı vitamin kapsüllerini de kullanabilirsiniz.
4) Bal
Sıcak bir kupa yeşil çay hazırlayın. İçine yarım limon sıkın ve bir çorba kaşığı bal ekleyerek güzelce karıştırın. Limon mukusu kırarak balgamı inceltir, bal ve sıcak yeşil çay ise boğazınızı yumuşacık yapar, öksürüğü yok eder ve zindeliğinizi artırır.
5) Başınızı Yükseltin
Uyurken başınızı 15 cm kadar yükseltmek solunum kanallarınızı açar. Ayrıca asit reflüsü belirtilerinin de azalmasını sağlayacaktır. Hamilelikte boğaz ağrısından kurtulmak için aşağıdaki önerileri de değerlendirebilirsiniz:
- Daha fazla su ve sıvı tüketin. Bu sayede mukoza tabakası incelir ve vücut direnciniz artar.
- Öksürüğünüz varsa öksürük şekeri kullanabilirsiniz.
- Zencefil tüketebilirsiniz.
#HamilelikteBoğazAğrısıNedenOlur, #HamilelikteBoğazAğrısıNedenleriVeTedavisi, #HamilelikteBoğazAğrısıTedavisi
https://is.gd/bD6BX0
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: