Hamilelikte Kaburga Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi
Hamilelikte Kaburga Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/hamilelikte-kaburga-agrisi-nedenleri-ve-tedavisi/
Hamilelikte kaburga ağrısı, hemen her zaman rahmin büyümesi, hormon değişiklikleri gibi tamamen normal durumlardan kaynaklanır. Birkaç basit önlem sayesinde bu mutlu döneminizdeki sıkıntıları hafifletebilirsiniz.
Hamilelikte Kaburga Ağrısı Neden Olur?
1) Rahmin Büyümesi
Hamilelikte kaburga ağrısının temel nedeni, bebek için daha fazla yer açmaya çalışan rahmin göğüs kafesine baskı yapmasıdır. Bu durum kaburgalar arasındaki kasların gittikçe gerilmesine neden olur.
- Kaburgada ağrıya ek olarak batma da hissedilebilir
- Nefes almada zorluk yaşanabilir.
- Büyük bebek taşıyan veya göğüs kafesi dar olan bazı kadınlarda kaburgaların kırılması mümkün olabilmektedir.
2) Hormon Değişimleri
Hamile kadını doğuma hazırlayan progesteron hormonu, leğen kemiği bölgesindeki ve omurga civarındaki kas ve bağ dokuların yumuşamasına neden olur. Sonucunda hamilelikte kaburga ağrısı ve sırtta ağrı görülebilir. Bu durum hamileliğin son üç ayında daha belirgindir.
3) Diyafram Kasındaki Baskı
Anne karnındaki bebek büyüdükçe ve hareketlendikçe göğüs kafesini mideden ayıran ve soluk almamızı sağlayan diyafram kasındaki baskı artar. Diyafram, sinir ağlarınca zengin bir yapıdır. Bu durum kaburgalardaki hassasiyetinin artmasına ve hamilelikte kaburga ağrısına yol açabilir.
4) İdrar Yolu İltihapları Ve Diğer Nedenler
İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma gibi belirtileri olan idrar yolu iltihapları, alt karında ağrıya da neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde nadiren ilerleyerek böbreğe sıçrayabilir. Bu durumda ortaya çıkan böbrek ağrısı hamilelikte kaburga ağrısı ile karıştırılabilir.
5) Diğer Nedenler
Aşağıdaki etkenler de gebelikte kaburga ağrısı ile sonuçlanabilir:
- Göğüslerin büyümeye başlaması ile birlikte göğüs kafesinde ve sırtta artan yük
- Hareket kısıtlanması ile birlikte sırt kaslarının az çalışması, kapalı kalması
- Stres; fiziksel ve duygusal tesirlere karşı hassasiyetin artması
Hamilelikte Kaburga Ağrısı Nasıl Geçer?
Hamilelikte kaburga ağrısı vakalarının büyük çoğunluğu doğal ve beklenen etkilerden kaynaklanmaktadır. Aşağıdaki yaşam tarzı değişiklikleri en azından ağrınızı hafifletecektir.
1) Hemen Rahatlamak İçin:
Ayakta iken bir duvarın 40 cm önüne gelin. Ellerinizi yüzünüz hizasına kaldırın, ayaklarınızı sabitken yavaşça duvara doğru kendinizi bırakın. Duvara temas edince, ellerinizi yavaş yavaş yukarı kaldırın. Erişebileceğiniz en üst noktaya kadar yükseltin. Bu sayede göğüs kafesiniz ve diyafram kasınız yükselecek, rahat bir nefes alacaksınız.
2) Rahat Giyinin
Önceden kullandığınız kıyafetlerinizi her ne kadar giymeye devam etmek isteseniz de, bir süre özel kıyafetlerle devam etmeniz gerekiyor. Kaburgalarınıza fazladan yük bindirmeyin.
- Bol ve rahat kıyafetler kullanın.
- Sütyen ölçünüz değişecektir, daha büyük ölçüde emzirme sütyenleri almanız doğum sonrasında da rahat etmenizi sağlayacaktır.
3) Sağlıklı Duruşa Dikkat Edin
Hamile kadının uygulaması gereken sağlıklı duruş (postür) hamile olmayan kadınlara göre farklıdır. Yürürken veya otururken omuzlar geride durmalı, karın civarındaki yük direk kalçaya (leğen kemiğine) binmelidir. Bu sayede sırt kasları çok rahatlayacak, göğüs kafesindeki yük azalacaktır.
4) Vücudunuzu Destekleyen Ürünler Kullanın
Hamile sütyenleri, bel destek yastıkları, hamile destek yastığı, hamile kemeri gibi ürünler göğüs kafesi üzerindeki baskıyı azaltarak hamilelikte kaburga ağrısının önüne geçebilir.
5) Diğer Öneriler
Aşağıdaki önerileri de deneyebilirsiniz:
- Ağrıyan bölgeye nazikçe masaj yapın veya yaptırın.
- Daha çok sol tarafınız üzerine uyumalısınız ancak göğüs kafesinde ağrı hissederseniz bir süre sağ tarafınıza veya sırt üstü yatmaktan da çekinmeyin.
- Soğuk veya sıcak uygulamalar iyi gelecektir.
- Ağrının idrar yolu iltihabı vb. ciddi bir problemden kaynaklandığını düşünüyorsanız doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.
#HamilelikteKaburgaAğrısıNasılGeçer, #HamilelikteKaburgaAğrısıNedenOlur, #HamilelikteKaburgaAğrısıNedenleriVeTedavisi
https://is.gd/vwWzCE
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: