Hamilelikte Kasılmalar Nasıl Olur?
Hamilelikte Kasılmalar Nasıl Olur? - https://www.sagliklimiyim.com/hamilelikte-kasilmalar-nasil-olur/
Hamilelik doğanın bize sunduğu biyolojik süreçlerden en muhteşem olanı. Bu süreç sayesinde insan nesli dünya üzerindeki varlığını sürdürüyor. Ama hamile kadınlar günlerini, aylarını devirirken ne hissediyor? Genelde dokuz ay, beklemek için uzun bir süre. Hamile kadınlar bu süreçte hissettikleri seğirmelerin doğum kasılmasından kaynaklanmasını ümit ediyor. Çünkü doğum kasılmaları, vücudun fetüsü doğum kanalından aşağı itmesinin sonucudur.
Bu kasılmaları ilk defa yaşayan hamileler büyük bir ikileme düşüyorlar: Acaba gerçek doğum sancısı mı? Hemen hastaneye yetişmek zorundalar mı?
Hamilelikte Kasılmalar Nasıl Olur?
Kasılmaların nasıl hissettireceğini anlamak için önce tecrübe etme ihtimaliniz olan tüm kasılma tiplerini bilmek gerekir. Kasılmalar meydana geldikleri zamana, hissedildikleri bölgeye ve sebeplerine göre değişkenlik gösterir.
Braxton Hicks Kasılmaları (Yalancı Doğum Sancısı)
Bu kasılma yüksek olasılıkla ilk hissedecek olduğunuz tiptir. İlk baştaki kasılmalar olduğu için genellikle ısınma turu olarak tanımlanır. Genellikle hamileliğin 4-9’uncu ayları arasında ortaya çıkar. Karın kaslarının kasılması sonucu oluşur. Çoğunlukla fiziksel egzersizle meşgul olurken ortaya çıkar.
Bu tip kasılmaları hiç yaşamadı iseniz telâş etmeye hiç gerek yok çünkü bazı hamileler hiç yaşamaz. Can yakmadıklarına da değinelim. Karında hissedilirler. Braxton Hicks kasılmaları zaman zaman gelip gittiği için doğal olarak düzensizdir. Pozisyonda değişiklik yapmak kasılmayı yok edebilir.
Erken Doğum Kasılmaları
Braxton Hicks kasılmalarının aksine, erken doğum sancıları istikrarlıdır. Bebeğin gelmek üzere olduğunu işaret eden kasılmalardır. Her hamile bu kasılmalar ve sonrasında bebeğin gelmesi durumunu birbirinden bariz şekilde ayırt edemeyebilir, bazıları ayrımın hiç farkına varmayabilir. Önceki kasılmaların aksine pozisyon değiştirmek ve geçen zaman bu kasılmaları yok etmeyecektir.
Doğurmak üzere olduğunuzun habercisidir. Karın kaslarınızın sertleştiğini hissedeceksiniz. Biraz sancınız olabilir ya da rahatsız olabilirsiniz. Çünkü bu kasılmalar rahim ağzını (serviks) uyarır. Bu kasılmaların aralığı her 5-10 dakikada bire düşmüşse artık hastanede olmalısınız demektir. Bu doğum erken sancılarının gelip gittiği de olur.
Doğum Kasılmaları
Bu bebeğin nihai habercisidir. Önceki kasılmaların aksine burada sancı yoğunlaşır. Hissedilen sancı, parmağınıza ağır bir cisim düştüğünde hissettiğiniz ağrıya veya çok can yakan adet sancılarına benzer. Bu an birinin çocuğunuzu doğurtması için en uygun andır. Henüz bir ebe belirlememişseniz en kısa sürede netleştirin. Bu kasılmalar öncekilerine oranla daha yoğun sancılıdır.
Bazı kadınlar bu sancıyı “belden başlayıp dalgalanarak karna doğru ilerliyor” diye açıklar. Sancı orta seviyede gelir, zirveye çıkar ve söner. Tüm süreçte karnınızı çok sertleşmiş gibi ve sancı sanki karnınızın alt arka kısmına yapışacakmış gibi hissedeceksiniz. Bu kasılmaların kadından kadına değişebileceğini de belirtmeliyiz. Bununla birlikte çoğu vakada kasılmalar her 60 ila 90 saniyede bir gelir. 15-20 dakika boyunca sürer (doğuma kadar).
Kasılmalarım Olduğunda Ne Yapmalıyım?
Bebeğinizi doğurmaya yaklaştıkça, yukarıdaki kasılmalar belirginleşecektir. Doğurmaya başladığınızdan emin olmanın tek yolu rahim ağzını (serviksi) muayene etmektir. Dolayısıyla kasılmalarınız olduğu için hastaneye gider de yalancı sancı olduğunu öğrenirseniz kendinizi kötü hissetmenize hiç gerek yok.
Kasılmalar yaşadığınızda yapacağınız en iyi şey ne kadar sürdüğünü ve ne kadar şiddetli olduklarını not etmektir. Yürümek ve pozisyon değiştirmek gibi egzersizler yaptıktan sonra kasılmaların durup durmadığını da not edebilirsiniz.
Ne Zaman Doktora Gitmeli?
Yüksek sancılı kasılmalarınız oluyorsa hemen doktora gitmelisiniz. Kasılmalarınız sizi endişe ve şüpheye düşürüyorsa da bir sağlık uzmanına görünmelisiniz. Erken doğum kasılmaları yaşadığınızı düşünüyorsanız doktora durumunuzu anlatmakta fayda var.
Aşağıdaki durumlarla karşılaşırsanız da hemen doktora gidin:
- Her beş – on dakikada bir kasılma yaşamaya başladıysanız
- Suyunuz gelmişse
- Vajinanızda kanama olursa
- Göbek kordonu rahim ağzına düşerse
- Kasılmalardan dolayı yürüyemez olursanız
- Kendinizin veya bebeğinizin sağlığından şüpheye düşerseniz
#BraxtonHicksKasılmalarıYalancıDoğumSancısı, #DoğumKasılmaları, #ErkenDoğumKasılmaları, #HamilelikteKasılmalarNasılOlur, #KasılmalarımOlduğundaNeYapmalıyım, #NeZamanDoktoraGitmeli
https://is.gd/OTuhh6
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: