Hamilelikte Sivilce Nedenleri ve Tedavisi

Temmuz 14, 2018 0 Comments

Hamilelikte Sivilce Nedenleri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/hamilelikte-sivilce-nedenleri-ve-tedavisi/


Hormon değişiklikleri hamilelikte sivilceyi tetikleyebiliyor. Tedavi esnasında olabildiğince doğal yöntemler denenmeli, herhangi bir ilaç kullanılmadan önce kesinlikle doktora danışılmalıdır.








Hamilelikte Sivilce Neden Olur?



1) Hormon Seviyelerindeki Yükselme


Hamilelikte sivilcenin en sık karşılaşılan nedeni, hormon düzeylerindeki değişimdir. Gebeliğin altıncı haftası civarında hormonlar tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkar.






En büyük artışlardan biri progesteron isimli hormonda görülür. Bu hormon, salgı bezlerinin daha fazla cilt yağı (sebum) üretmesine neden olur. Bu yağlar ciltteki gözeneklerin tıkanmasına, tıkanan bölgelerde bakteri birikmesine ve sonuçta hamilelikte sivilceye yol açabilir.


2) Vücudunuzun Su Tutması


Bebeğinize yeterli miktarda gıda ve oksijen taşıyabilmek için gebelik esnasında vücudunuz daha fazla su tutmaya başlar. Bu durum hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ayakta ödem şeklinde kendini belli edecektir.


Bu fazla olan su ve sıvılar daha fazla toksin barındırmaya başlar. Bu toksin birikimi, hamilelikte akne şeklinde dışarı vurulabilir.


3) Sivilceye Yatkın Bir Cilde Sahip Olmak


  • Önceden sivilce şikayeti olanlar hamilelikte sivilce ile daha sık karşılaşırlar.

  • Yine adet başlangıcında sivilce çıkaran kadınların da hamilelikte sivilce şikayetine yakalanma riski daha yüksektir.


Hamilelikte Sivilce Tedavisi



1) Temel Sivilce Tedavisi


Sivilce olan bölgeyi günde iki kez soğuk su ile yıkayın, fazla yağlardan kurtulun. Kurularken havluyu cildinize sürtmeyin, kalan nemi küçük dokunuşlarla alın.


  • Yaygın kanaatin aksine hamilelikte sivilce cilt kirinden kaynaklanmaz. Sıcak su ile yıkamak, sürekli yıkamak, sürterek temizlemek tahrişe ve sivilcenin kötüleşmesine yol açar.

  • Çok terlerseniz sivilceli bölgeyi tekrar yıkayın.

  • Sivilceli bölgeye dokunmayın.

2) Makyaj Önerileri


Bazı makyaj ürünleri sivilceyi giderirken bazıları kötüleştirir. Hamilelik başlı başına sivilceye neden olabilecek değişimler barındırdığı için daha önceden sorun olmayan makyaj malzemeleri hamilelikte sivilceye yol açabilir. “Komedojenik olmayan” ürünleri tercih edin. Kozmetik mağazacınızdan yardım isteyin.






3) Çinko Destekleri Kullanın


Ağız yolundan alınan çinko destekleri hamilelikte sivilceyi azaltabiliyor. Ancak çinko içeren kremler aynı derecede etki etmiyor. Gıdalar da dahil olmak üzere günde 15 miligram çinko almak, hamilelikte önerilen miktardır. Emzirmeye başlayınca çinko desteklerini kesmelisiniz.


A Vitamini: Yeni cilt hücrelerinin oluşmasını teşvik eder. Ölü hücrelerin dökülmesini sağlayarak gözeneklerin tıkanmasının önüne geçer. Sarı ve turuncu meyvelerde, yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur. Hamilelikte yüksek dozda A vitamini alınmamalıdır, A vitamini takviyesi kullanmadan önce doktora danışmalısınız.


C Vitamini: Kılcal damarları destekler, kolajen üretimini dengeler. Bu iki etken hamilelikte sivilce oluşumunu azaltacaktır. C vitamini için brokoli, dolma biber, portakal ve çilek tüketebilirsiniz.


Omega3 Yağ Asitleri: İltihap sökücü etkisi vardır. Somon balığı, ceviz ve omega3 yönünden zengin süt ürünleri tüketilerek elde edilebilir.


4) İlaç Tedavisi


Hamilelik, alabileceğiniz ilaçların türlerini, dozlarını ve süresini kısıtlar. Doktor veya eczacı önerisi olmadan hiçbir ilacı kullanmamalısınız.


Glikolik asit kremi: Glikolik asit ve diğer alfa hidroksi asitleri içeren kremlerin hamilelik esnasında güvenli olduğu öngörülmektedir.


Antibakteriyel kremler: Sivilce oluşumunun nedenlerinden biri bakteri popülasyonunun artmasıdır. Antibakteriyel kremler ciltteki bakteri yoğunluğunu azaltır. Clindamycin ve erythromycin hamilelikte önerilebilen iki krem türüdür.


Not: Azelaik asit, salisilik asit, beta hidroksi asitleri, benzoil peroksit gibi ürünler daha yüksek risk içeren kremlerdir. Ancak uzman bir doktor tarafından önerilmesi, kullanım takvimi ve şeklinin belirtilmesi halinde kullanılabilirler.






Önemli: Isotretinoin, tetracycline, tretinoin içeren ilaçlar ve hormon tedavileri gebe annede ve bebekte geri dönülemez sağlık sorunları doğurabilir. Kesinlikle uzak durulmalıdır.





#HamilelikteSivilceNedenOlur, #HamilelikteSivilceNedenleriVeTedavisi, #HamilelikteSivilceTedavisi
https://is.gd/l9SO3J
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: