İdrarda Lökosit Görülmesi Nedenleri ve Tedavisi
İdrarda Lökosit Görülmesi Nedenleri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/idrarda-lokosit-gorulmesi-nedenleri-ve-tedavisi/
İdrarda lökosit görülmesi tehlikeli bir durum değildir. Fakat idrardaki lökositler enfeksiyon kapıldığının veya vücudun bir hasar aldığının göstergesidirler. Eğer idrarda lökosit varsa, enfeksiyonu temizlemek için ilaç alınmalıdır.
Lökosit Nedir? İdrara Nasıl Geçer?
Lökositler, vücudu bulaşıcı hastalıklara karşı korumak için bağışıklık sistemi ile birlikte çalışan beyaz kan hücreleridir. Böbrekte, idrar yolunda veya idrar kesesinde meydana gelen hasarlar lökositlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca vücutta yabancı madde bulunduğunda da lökosit sayısında artış gözlenebilir.
Vücut, zarar gören ya da hastalıklarla savaşırken ölen lökositleri idrarla atmak için daha fazla miktarda lökosit üretir. Eski hücreler vücuttan idrar yoluyla atıldığı için, idrarda her zaman az miktarda lökosit bulunması normaldir. Eğer idrarda fazla miktarda lökosit görülüyorsa bu durum bir idrar yolları enfeksiyonunun habercisi olabilir.
İdrarda Lökosit Bulunmasının Nedenleri
1 Böbrek Enfeksiyonu
Böbrek enfeksiyonu, idrardaki lökosit seviyesinin artmasına neden olur. Bu enfeksiyonlar genelde idrar yolunda başlar ve böbreğe yayılır. Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda böbrek enfeksiyonu görülme olasılığı yüksektir. Ayrıca, idrar kesesi enfeksiyonu veya idrar yolunda ve üretrada görülen iltihap da idrarda lökosit görülmesine yol açar. Cinsel ilişki bakterilerin idrar yoluna taşınarak, enfeksiyona yol açmasına sebep olur. Cinsel ilişkiye girmek de bu bakterilerin üretraya gitmesine sebep olabilir.
2 Hamilelik
Muhtemelen vajinadaki kirlenme sonucu, idrardaki lökosit sayısının artmasına neden olur. Hamilelik ayrıca idrarda protein sayısının da artmasına neden olabilir. Eğer bu seviyeler sürekli yüksekse veya başka yan etkileri mevcutsa, hasta idrar kesesi enfeksiyonu olup olmadığını kesinleştirmek için doktora görünmelidir.
3 İdrarın Uzun Süre Tutulması
İdrar kesesinin zayıflamasına ve böylece idrar kesesinin boşalmasının zorlaşmasına neden olur. Eğer boşaltılmayan idrar uzun süre idrar kesesinde kalırsa, idrardaki lökosit seviyesinin artmasına yol açan bakteri enfeksiyonuna neden olabilir.
4 İdrar Yolunda Tıkanıklık
İdrar yolundaki tıkanıklık da idrarda lökosit görünmesine neden olur. Bu durum genelde idrarda kan görülmesiyle devam eder. Leğen kemiği zedelenmesi, leğen kemiği tümörü, idrar kesesi veya böbrek taşları, idrar yolundaki yabancı maddeler veya prostat büyümesi boşaltım sistemine zarar veren tıkanıklığa yol açabilir.
İdrarda Lökosit Belirtileri
İdrarda lökosit bulunmasının belirtileri şunlardır:
- Bulanık ya da kokulu idrar
- Boşaltım sırasında acı ya da daha sık idrara çıkma
- Ateş
- Titreme
- Böbrek iltihabı
- İdrar kesesi tümörü
- Sistemik lupus eritematozus (SLE)
- İdrarda kan görülmesi
Nasıl Teşhis Edilir?
İdrardaki lökosit seviyesini kontrol etmek için çubuk testi (strip test) kullanılabilir. Doktorunuz bizzat kontrol etmek için mikroskobik test isteyebilir. Ayrıca lökosit seviyesindeki anormallikleri görmek için de test yapılabilir. Evde kendi kendinize de yapabileceğiniz testler mevcuttur. Bu testlerde herhangi anormal bir sonuç görülürse doktorla daha ileri seviye test için görüşülmelidir.
Uzun Süre İdrarda Lökosit Bulunması
İdrarda yüksek miktarda lökosit bulunması durumu uzun süre devam ediyorsa, bu durum idrar kesesi ve böbreğe zarar verir. İdrardaki lökosit seviyesini ölçmek için kan testi yapılması tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmadığını belirler.
İdrardan Lökosit Nasıl Temizlenir?
İdrarda lökosit bulunmasının tedavisi değil de bulunmasına neden olan enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekir. Gereken tedavi, enfeksiyonun çeşidine bağlı olarak değişir.
1 Enfeksiyonun Temizlenmesi
Doktorunuz muayene ettikten sonra enfeksiyonu temizlemek için gereken antibiyotikleri tavsiye edecektir. Çok ileri durumlarda, hayati tehlikesi olan böbrek enfeksiyonunu tedavi etmek için hastaneye yatırılması gerekebilir.
2 Kişisel Hijyen
Boşaltım sistemindeki enfeksiyon tedavi edilirken yüksek derecede temizlik şarttır. Cinsel organ ılık suyla ve yumuşak sabunla sıkça yıkanmalı ve sonrasında nazik bir şekilde iyice kurulanmalıdır. Enfeksiyon temizlenene kadar cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
Bakterinin yayılmasını engellemek için temiz iç çamaşırı giyilmeli, iç çamaşırı ve havlular her gün değiştirilmeli. Cinsel organa elle dokunmaktan kaçınılmalı ve başkalarına bakteri bulaştırmamak için vücudu temizledikten sonra veya banyo yaptıktan sonra eller yıkanmalıdır.
3 Uygun Beslenme Alışkanlığı
Besleyici gıdalar alınması idrarda lökositin artmasını engelleyebilir. Yaban mersini ve yaban mersini suyu tüketmek, idrar yolunun iç tarafına bakterilerin yapışıp gelişmesini zorlaştıran bir astar oluşmasını sağlar. Başka hastalıklara sebep olabileceği için fazla şeker içeren yaban mersini suyu içmekten kaçınılmalıdır.
Su ve karbonat karışımı içmek, boşaltım sistemindeki pH’ı değiştirerek enfeksiyona neden olan bakterileri atmaya yardım eder. B ve C vitamini bulunan gıdalardan tüketmek de enfeksiyonu etkili bir biçimde atmaya yardım eden sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmaya yardımcı olur.
#İdrardaLökositBelirtileri, #İdrardaLökositBulunmasınınNedenleri, #İdrardaLökositGörülmesiNedenleriVeTedavisi, #İdrardanLökositNasılTemizlenir, #LökositNedirİdraraNasılGeçer
https://is.gd/1YROp2
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: