Karın Zarı İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Temmuz 23, 2018 0 Comments

Karın Zarı İltihabı Belirtileri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/karin-zari-iltihabi-belirtileri-ve-tedavisi/


Karın zarı iltihabı (peritonit) bakteri ve mantarlar nedeniyle ortaya çıkan bir sorundur. Karın zarı iltihabı durumunda acil tıbbi müdahale yapılmazsa yoğun bakım gerekir.


Kaburga kemiklerimizin aşağısından itibaren bel kemiği hizasına kadar karın bölgemizi çevreleyen bir zar vardır. Bu karın zarı o bölgedeki organları sabitler ve dış etkenlere karşı korur. Karın zarı iltihabı (peritonit) bu bölgenin herhangi bir yerinin iltihap kapması durumudur.








Karın Zarı İltihabı (Peritonit) Belirtileri



Karın zarı, sahip olduğu sinir lifleri sayesinde iltihap kaptığı noktadan şiddetli ağrı sinyalleri gönderir. Örneğin sorunun kaynağı apandisit ise ağrı göbek etrafında ve sağ alt karında hissedilir.






Devamında şu belirtilerin bir kısmı veya tamamı görülür:


  • Ateş, kusma, halsizlik, titreme

  • Karında şişlik, susuzluk

  • İdrar miktarında düşme, ishal veya büyük tuvalete çıkamama

  • Karın kaslarında sertleşme


Karın Zarı İltihabı (Peritonit) Neden Olur?



İki tür karın zarı iltihabı vardır. Birincil karın zarı iltihabında karın zarı üzerinde enfeksiyon gelişir. İkincil karın zarı iltihabında ise karın içinde oluşan kimyasal tahriş sonrasında karın zarı iltihap kapar.


1 Birincil Karın Zarı İltihabının Nedenleri


Siroz

Siroz, karın boşluğunda sıvı toplanmasına neden olabilir. Bu sıvı iltihap kapmaya müsait bir sıvıdır. İltihap kaparsa, karın zarının da iltihap kapmasına neden olabilir.


Periton Diyalizi

Böbrek yetmezliği çeken hastalarda periton diyalizi adı verilen bir teknik kullanılabilir. Bu yöntemde karın içerisine açılan bir delikten bir tüp yardımı ile (kateter) sıvı aktarımı ve değişimi yapılır. Temizliğine dikkat edilmediği takdirde o tüpün girdiği noktadan karın zarı iltihabı kapılabilir.


Besleme Tüpleri

Periton diyalizi gibi durumlarda mideye uzatılan tüple beslenen kişiler karın zarı iltihabına yakalanabilir.


Diğer İltihaplar

Safra kesesi iltihabı, bağırsak iltihabı, kadın üreme organları iltihapları veya kan dolaşımında mevcut olan iltihaplar (enfeksiyonlar) karın zarına bulaşarak peritonit ile sonuçlanabilirler.






2 İkincil Karın Zarı İltihabının Nedenleri


Bu tip karın zarı iltihabında iç organlar çeşitli nedenlerle içerdikleri sıvıları karın boşluğuna bırakarak kimyasal iltihaba neden olurlar. Sonrasında bu kimyasallarla tahriş olan karın zarı iltihap kapar. Buna yol açan durumlar;


  • Mide, apandisit, ince bağırsak, kalın bağırsak veya onikiparmak bağırsağı delinmeleri

  • Cerrahi operasyonların yeterince steril uygulanmamış olması

  • Karın bölgesine alınan silah ya da bıçak yaraları

  • Karın boşluğunda bulunan baryum elementi gibi yabancı maddelerdir


Karın Zarı İltihabı (Peritonit) Tedavisi



1 Cerrahi Operasyon


Karın zarı iltihabının nedeni apandisit veya safra kesesi delinmesi ise delinen organ alınır. Ayrıca karın zarının iltihaptan yoğun etkilenen bölümü de alınır. Sonrasında bölge temizlenir ve kapatılır.


Bağırsak iltihabının neden olduğu durumlarda ise bağırsağın iltihaplı bölümü kesilerek alınabilir.


Mide delinmesi durumunda delik veya yırtık yamanır, iltihap dışarı akıtılır ve bölge temizlenir.


2 Destekler






Karın zarı iltihabı teşhisi konur konmaz damar yolundan antibiyotik (ve gerekli ise mantar önleyiciler) tedavisi başlar. Vakanın ciddiyetine göre serum, kan basıncını dengeleyici ilaçlar ve besin desteği verilebilir.


  • Periton diyalizinden kaynaklı karın zarı iltihabı vakalarında, hasta alternatif bir tedavi yöntemine geçmelidir. (Hemodiyaliz gibi)

  • Sepsis (kan zehirlenmesi) yaşayan hastalar acilen yoğun bakıma kaldırılır.




#KarınZarıİltihabıPeritonitBelirtileri, #KarınZarıİltihabıPeritonitNedenOlur, #KarınZarıİltihabıPeritonitTedavisi, #KarınZarıİltihabıBelirtileriVeTedavisi
https://is.gd/tH6QNg
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: