Kuyruk Sokumu Ağrısı: Neden Olur? Nasıl Kurtuluruz?
Kuyruk Sokumu Ağrısı: Neden Olur? Nasıl Kurtuluruz? - https://www.sagliklimiyim.com/kuyruk-sokumu-agrisi-neden-olur-nasil-kurtuluruz/
Kuyruk sokumu kemiği ağrısı genelde incinmeler, yaralanmalar ve zorlamalar nedeniyle ortaya çıkar. Nadir durumlarda kuyruk sokumunda ağrı ciddi bir sorunun işareti olabilir.
Kuyruk Sokumu Ağrısı Kısaca
Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.
Dikkat
Normal
Kuyruk Sokumu Kemiği
Kuyruk sokumu kemiği küçük olmasına rağmen ideal duruşunun devamı, sırt kemiğinin ve ilişkili yapının sabitlenmesi, lif ve bağları güçlendirme, kalçalar arasındaki baskıyı dağıtma vb. gibi birçok işlevi vardır. Bütün bu işlevler omurga kemiğinin ucunda, kalçaların hemen üstünde bulunan kuyruk sokumunun anatomik konumuna bağlıdır.
Tıbbi Adı Nedir?
Kuyruk sokumu tıbbi adı “Koksiks”dir. Kuyruk sokumu ağrısı ise “Koksigodini”dir.
Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Kuyruk sokumu ağrısı için, Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidiir.
Kuyruk Sokumu Ağrısı Neden Olur?
İncinme
Omurga ya da kuyruk sokumunun doğrudan veya dolaylı olarak incinmesi kuyruk sokumunda ağrıyla sonuçlanabilir. Bu incinme şunlardan kaynaklanabilir:
- Bir spor etkinliği sırasında bel kemiğinin alt tarafının darbe alması
- Buz pateni gibi temas sporları esnasında ani düşme
- Attan düşme (Özellikle kuyruk sokumu ya da sırt üzerine)
- Kaza durumlarında kuyruk sokumunun bir kısmının yerinden çıkması ya da sırtın alt tarafındaki daralmalar
Sürekli Zorlama
Omurga bölgesinde rahatsızlığa sebep olan durumlar aynı hareketlerin tekrarlandığı etkinlikler ve spor etkinlikleridir (örneğin bisiklet sürme). Kuyruk sokumu bölgesi üzerindeki sürekli hareket kuyruk sokumunun esnemesine neden olan sırt kas sistemi üzerinde aşırı baskıya sebep olabilir. Eğer zamanında fark edilmezse bu sürekli zorlama kuyruk sokumu kemiğini ciddi bir şekilde zedeler, kuyruk sokumu etrafında kronik ağrıya neden olur.
Aşırı Baskı
Uzun süre devam ettirilen yanlış veya anormal duruş. (Örneğin ara vermeden uzun süre araba kullanmak) ya da uygunsuz bir pozisyonda oturmak kuyruk sokumu üzerindeki baskıyı ciddi bir şekilde arttırır, kuyruk sokumu bölgesinde kronik ağrıya yol açar.
Obezite
Kuyruk sokumu veya kuyruk kemiğine çok baskı yapan diğer faktörlerden biri de obezitedir. Obezlik, bel kemiğindeki fazla yükü sıkıştırır bu da kuyruk kemiği veya kuyruk sokumu ağrısıyla sonuçlanır.
Tümör
Nadir durumlarda, kuyruk kemiği bölgesindeki ağrı şiddetli kabızlık, uzun süren pelvik enfeksiyonun ya da büyüyen tümör kütlesinin sonucu olabilir.
Yaş
Yaşın ilerlemesiyle kaslarda ve iskelet dokusunun bileşenlerindeki yıpranma ve aşınma değişimleri belirgin bir şekilde artar. Bu da kıkırdak ve kemikleri zarar ve tahribata daha meyilli yapar. Kuyruk kemiği ağrısı yaşın ilerlemesinden kaynaklanabilir.
Kemik Kanseri
Kemik kanseri de kuyruk sokumunda ağrı yapabilir.(Meta statik olmadan ve kemiğe yayılmadan önce başka bir dokuda ilk olarak başlar.)
Kemik Çıkıntısı
Kemik çıkıntısı, kemikte dışa doğru büyüme olarak nitelendirilir. Eğer kemik çıkıntısı omurga bölgesinde görülürse kuyruk kemiği ağrısı neredeyse her zaman görülür. Kuyruk kemiğini destekleyen bağlardaki iltihaplanma çoğunlukla omurga kemiği çıkıntısını nedeni olarak görünür.
Omurga Sinirlerinin Sıkışması
Omurga sinirlerindeki baskı da kuyruk kemiğini uyarır ve kalçalar, kuyruk kemiği ve bacaklar da dâhil bel bölgesinde sürekli ağrıya sebep olur.
Kuyruk Sokumu Ağrısı İçin Tedavi Yötemleri
Kuyruk sokumu ağrısı nasıl geçer? Eğer kuyruk kemiğinde sürekli rahatsızlık ve ağrı hissediyorsanız uygun tıbbi bakın ve tedavi yöntemi için profesyonel sağlık hizmetine başvurun.
Uygun Pozisyonda Durma
Eğer kuyruk kemiği ağrısı uygun olmayan duruş ve anormal yürüyüşten kaynaklanıyorsa baş ve boyun düz, vücut dik bir pozisyonda doğru oturarak uygun duruş sergilenebilir. (Esneklik için belde hafif kavis ile).
Eğer oturduğunuz yerden ayağı kalkarken acı duyuyorsanız aniden doğrulmak yerine önce öne doğru eğilip sonra kalkmalısınız. Bu, acının azalmasına önemli bir katkı sağlayacaktır. Minderle
Minderle Rahatlama
Kuyruk kemiği ağrısı çeken hastalar için özel minderler tasarlanır. Bu minderler bel kemiğinin altına yerleştirilmelidir. Uygun yastık çeşidini seçmeden önce doktorunuza danışın. Çünkü halka biçimindeki yastıklar kuyruk sokumu ağrılarında tavsiye edilmez.
Sıcak Baskı Uygulama
Kuyruk kemiği ağrısını azaltmada sıcak su torbası kullanarak sıcak uygulama yapmak gereklidir. Sıcak su torbasıyla günde en az 4 defa her seferinde 10- 15 dakika tutulmuş bölgeye sıcaklık uygulanır. Eğer şiddetli ağrı hissedilirse önce uzanın sonra kuyruk kemiği üzerindeki baskıyı azaltmak için sıcak su ile baskı uygulayın.
Rahatlamak İçin Masaj Yaptırma
Bir uzmana masaj yaptırmak da ağrının azalmasına büyük ölçüde yardımcı olur. Kuyruk kemiği bölgesindeki ağrıyı dindirecek rahatlatıcı bir masaj yaptırabilmek için uzmana ağrının yerini doğru gösterdiğinizden emin olun.
İlaç Alma
Kuyruk sokumu ağrısı için ilaç:
Naproxen, ibuprofen vb. reçetesiz satılan ilaçları kullanmak aynı zamanda ağrıyı önemli ölçüde azaltır.
Fizik Tedavi
Kuyruk sokumu ağrısı egzersizleri genelde, kuyruk sokumu ağrısına iyi gelir. Fizik tedavi pelvikteki baskıyı azaltacak (bu baskının kuyruk kemiği dengesizliği ve ağrıyla sonuçlandığına inanılır) ve ağrıyı azaltmaya yönelik egzersiz ve tekniklerden oluşur.
Ameliyat
Bazı durumlarda ameliyatı denemek zorunda kalabilirsiniz. Kuyruk sokumu kemiğinin yerini değiştiren operasyon ciddi ve sakatlayan kuyruk sokumu ağrıları olduğunda son seçenek olarak görülür. Genellikle kuyruk kemiği kısmındaki tedaviye cevap vermeye ağrı türleri için ameliyat önerilir. Kuyruk sokumunu çıkarma işlemi koksijektomi olarak adlandırılır.
#Ameliyat, #AşırıBaskı, #FizikTedavi, #İlaçAlma, #İncinme, #KemikÇıkıntısı, #KemikKanseri, #KuyrukSokumuAğrısıİçinTedaviYötemleri, #KuyrukSokumuAğrısıNedenOlur, #KuyrukSokumuAğrısıNedenOlurNasılKurtuluruz, #MinderleRahatlama, #Obezite, #OmurgaSinirlerininSıkışması, #RahatlamakİçinMasajYaptırma, #SıcakBaskıUygulama, #SürekliZorlama, #Tümör, #UygunPozisyondaDurma, #Yaş
https://is.gd/IgkyD0
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: