Kızamık Tehlikeli Midir?

Temmuz 14, 2018 0 Comments

Kızamık Tehlikeli Midir? - https://www.sagliklimiyim.com/kizamik-tehlikeli-midir/


Kızamık hastalığı solunum yolunda oluşan bir virüs kaynaklı enfeksiyondur. Bu hastalık mukus ve salya yoluyla bulaşıcı bir hal alır. Aynı zamanda hasta kişinin öksürmesi ve hapşırması ile enfeksiyon bulunduğu havaya da karışır.

Kızamık hastalığı ölümcül bir hastalıktır. Tedavisi erken uygulanmaz ise hastanın ölme ihtimali vardır. Küçük çocuklar için ölüm riski daha yüksektir. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre 2014 yılında kızamıktan ölen 114,900 kişinin çoğunluğunu 5 yaşın altındaki çocuklar oluşturmaktadır.

Kızamık olduğunuzu düşünüyorsunuz acil olarak doktora gitmeniz gerekmektedir. Ayrıca kızamık aşısı olmamış iseniz ve kızamık hastalığına sahip olan bir kişi ile aynı ortamda bulunduğunuzda 72 saat içerisinde doktora giderek aşı olmanız gerekmektedir.





Kızamık Kısaca


Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.



  • Dikkat


  • Normal


Kızamık Nedir?


Ciltte kırmızı döküntülere ve grip benzeri belirtilere neden olan virüs kaynaklı bir hastalıktır.




Kızamık Kaç Günde Geçer?


Kızamık, belirtiler ortaya çıktıktan 7-10 gün sonra atlatılacaktır.




Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?


Kızamık için Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümüne gidilir.








Kızamık Nasıl Anlaşılır?



Belirtiler, kızamık virüsüne maruz kaldıktan 8-14 gün sonra baş gösterir.






Kızamığın en ayırt edici belirtisi, ciltte oluşan kırmızı döküntülerdir. Bu döküntülerin bazı özellikleri şunlardır:


  • İlk hastalık belirtilerinden 3-5 gün sonra ortaya çıkar.

  • 4-7 gün sürebilir.

  • Genellikle baş bölgesinde başlar, aşağılara doğru ilerler.

  • Düz, renksiz lekeler ve kırmızı, hafifçe yükselmiş benekler iç içe geçmiş bir görüntü oluşturur. Cilt uzaktan bakınca düzenli dağılmış kırmızı renkte görülür.

  • Kızamık kaşıntı yapar mı? Genellikle kaşıntılı değildir.

  • Cilt iyileşme evresinde güneş yanığı sonrasında olduğu gibi soyulabilir.

Kızamık aşağıdaki belirtilere de yol açabilir:


  • Öksürük (kuru), yüksek ateş, burun akıntısı, boğaz iltihabı, iştah kaybı, kas ağrıları gibi soğuk algınlığı, grip benzeri belirtiler

  • Gözlerde kanlanma

  • Göz nezlesi (konjonktivit)

  • Işığa karşı hassasiyet

  • Ağızda oluşan küçük beyaz noktacıklar

Kızamık çoğu zaman tehlikeli bir seyir izlemez. Ancak özellikle çocukları zatürreye ve bazı kulak iltihaplarına karşı savunmasız bırakabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler daha büyük risk altındadır.



Kızamık Hastalığında Kimler Risk Grubundadır?



Kızamığa karşı üretilen aşılar her ne kadar güçlü ve etkili olsalar bile hastalık tamamen ortadan kaldırılamamıştır. Amerika’da bulunan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre 2015 yılında 189 kızamık vakasına rastlanmıştır.


Kızamık aşısı etkili olmasına rağmen bazı ebeveynler çocuklarının aşıdan kaynaklı yan etkilere maruz kalmasından korktukları için çocuklarına aşı yapılmasına karşı çıkmaktadır. Kızamık aşısının yan etkileri milyonda bir görülen, nöbet geçirme, sağırlık, beyin hasarı ve komaya girmedir.


Bazı ebeveynler çocuklarının aşı olması durumunda otizmli olacaklarına inanmaktadır. Fakat yapılan sayısız çalışmalar otizm ve kızamık aşının bir bağlantısı olmadığını göstermiştir.

Aynı zamanda yüksek düzeyde A vitamini eksikliği olan çocuklarda da kızamık hastalığına rastlanmaktadır.



Kızamık Nasıl Engellenir?



Aşı yaptırmak hastalığın önüne geçmenizi sağlar. MMR aşısı yaptırmanız sizin için iyi olacaktır.  Bebekler ilk MMR aşılarını 12 aylık oldukları zaman alırlar. Eğer uluslararası bir yolculuk yapılacaksa daha erken bir zamanda da aşılama yaptırılabilir. İkinci aşılarını ise 4-6 yaş arasında alırlar. Yetişkinler bebeklik ve çocukluk dönemlerinde aşı yaptırılmamış ise doktorlarından bu aşıyı isteyebilirler.


MMR aşısı: Kızamık, Kabakulak ve Alman kızamığı aşısıdır.



Kızamık Neden Olur?



Kızamık rubeola isimli bir virüsün neden olduğu yüksek derecede bulaşıcı bir hastalıktır. Bu virüs, hasta bireyin burun mukozasında ve boğazında yaşar. Kızamık virüsü kapan kişi, döküntüler ortaya çıkmadan 4-6 gün önce virüsü yaymaya başlayabilir. Kızamığın bu bulaşıcı evresi en az 5 gün sürer.


Kızamık virüsü aşağıdaki şekillerde bulaşabilir:






  • Hasta bireyle fiziksel temas

  • Hasta kişinin öksürmesine, hapşırmasına veya konuşması esnasındaki tükürük parçacıklarına maruz kalmak

  • Hasta bireyin dokunduğu veya mukus parçacıkları ile kirlettiği objelere dokunmak; sonrasında da ağza, buruna veya göze dokunmak

Rubeola virüsü, vücut dışında yaklaşık 2 saat boyunca yaşamını sürdürebilir.


Kızamık Nasıl Geçer?







Kızamık virüsünü öldürecek bir ilaç henüz geliştirilmemiştir. Bağışıklık sistemine virüsten kurtulması için zaman verilmelidir. Aşağıdaki öneriler bu sürecin daha rahat atlatılmasını sağlayacaktır: Bol bol dinlenilmeli, Soğuk-ılık su ile ıslatılmış sünger veya havlular yüksek ateşten kaynaklanan rahatsızlığı azaltır, Yüksek ateş, vücudun daha fazla su kullanmasına ve kaybetmesine neden olur. Dehidrasyondan kaçınmak için bol bol su tüketilmeli, Işık rahatsız ediyorsa koyu renkli perdeler kullanılmalı, Hastanın yakınında tütün mamülleri tüketilmemeli.




Acetaminophen (Tylenol) ve ibuprofen (Advil, Motrin) gibi ilaçlar ateş düşürücü, iltihap söktürücü ve ağrı kesici etkileri ile kızamık belirtilerinin yatışmasını sağlayacaktır. 16 yaşından küçük bireylere kesinlikle aspirin verilmemelidir, ölümcül Reye sendromuna neden olabilir.Bu öneriler de kızamık belirtilerinin yatışmasını sağlayacaktır; Öksürüğü azaltmak için odada nemlendirici cihazlar çalıştırılabilir.Buhar banyosu yapılabilir.Göz kapakları ve kirpiklerdeki çapaklanma ve döküntüleri temizlemek için nemlendirilmiş pamuk parçacıkları kullanılabilir.



Sıcak içecek tüketmek solunum yollarını rahatlatır, mukusu incelterek çözer, öksürükten kurtarır. Limon, bal ve zencefil içeren karışımlar güzel seçeneklerdir. (12 aylıktan küçük bebeklere bal verilmemelidir.)

Bağışıklık sisteminin elini kuvvetlendirmek için vitamin (özellikle C vitamini), mineral ve protein alımına da dikkat etmek gerekir.




Her on beş kızamık vakasından birinde ishal, kulak iltihabı, larenjit, zatürre, bronşit, kuşpalazı gibi ikincil hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Her bin vakadan birinde ise ölümcül olabilen beyin iltihabı (ensefalit) hastalığı görülmektedir. A vitamini bu hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltmakta ve kızamık belirtilerini hafifletmektedir.




Kızamık hastası birey, belirtiler ortaya çıkmadan önce de hastalığı yayabilir. Bu durum, kızamıktan korunmak için geriye tek etkili yöntem bırakıyor: Kızamık aşısı. %95 oranında koruma sağlar.

Kabakulak, kızamık ve kızamıkçık aşısı (KKK), sağlık bakanlığımızca 12 ayını doldurmuş bebeklere öneriliyor. Ancak tek aşı yeterli korumayı sağlayamayacağı için birinci sınıfa giden çocuklara pekiştirme aşısı da yapılması gerekir.






Antibiyotiklerin kızamık virüsüne karşı hiçbir etkisi yoktur. Sadece bakteri kaynaklı ikincil hastalıklar ortaya çıkacak olursa doktor önerisi ile verilmelidir.


Kızamık için Bitkisel Öneriler


Limon suyu:

Bir limonu sıkarak 15-20 ml suyunu alın ve gündelik içme suyunuz ile karıştırın. Bunu gün içerisinde birkaç kez tekrar edin. Cildinizde oluşan kızarıklıklar ve kaşıntıyı azaltacaktır.


Hindistan cevizi suyu:

Hindistan cevizi suyunun içerisinde bol miktarda besleyici öğeler bulunmaktadır. Bu besleyiciler vücudunuzda bulunan zararlı toksinleri dışarı atacak ve kızamığınızın erken geçmesini sağlayacaktır. Ayrıca Hindistan cevizinin kendisi de içerdiği antioksidanlar sayesinde yararlıdır.


Portakal suyu:

Portakal içerdiği C vitamini ile iştahınızın açılmasına ve ağzınızda oluşabilecek kötü tatların gitmesine yardımcı olacaktır.


Ananas suyu:

Ananas suyu bol miktarda manganez ve B1 vitamini içerir. Bu sayede kızamığın belirtilerini yok etme konusunda size yardım edecektir.


Nane ve Fesleğen yaprağı:

Nane ve fesleğen yaprakları macun haline getirilerek ciltteki kızarıklıklara sürülür.






Zencefil çayı:

4 bardak suya 5cm uzunluğunda zencefil ekleyin. Üzerini kapatarak 15-20 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın. Kaynatma işlemi bittikten sonra bir bardağa süzerek doldurun. İsterseniz üzerine bal ekleyebilirsiniz.Hamilelik sırasında kullanmayın.Aşırı düzeyde zencefil çayı tüketmek ishal, bulantı, kaşınma ve kalp yanmasına sebep olabilir.






#KızamıkHastalığındaKimlerRiskGrubundadır, #KızamıkNasılAnlaşılır, #KızamıkNasılEngellenir, #KızamıkNasılGeçer, #KızamıkNedenOlur, #KızamıkTehlikeliMidir
https://is.gd/aB95yR
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: